elektron6 Napisano 30 listopada 2021 Udostępnij Napisano 30 listopada 2021 Roman nie przejmuj się. Taki świat że czasami trzeba coś napisać i w innym tonie i nikt nie powinien się z tego powodu obrażać. A nawet jeśli to jak to męsku, zaraz nam przejdzie. Aby wszyscy byli tak kulturalni jak ty to byśmy żyli w pięknym świecie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 listopada 2021 Udostępnij Napisano 30 listopada 2021 53 minuty temu, elektron6 napisał: W tym modelu masz 5 żarówek osiowych 8V Dzięki , dzięki i jeszcze raz dzięki. Ale jak by nie poszło tak prosto to będę mógł pytać ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 30 listopada 2021 Udostępnij Napisano 30 listopada 2021 No pewnie:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 30 listopada 2021 Udostępnij Napisano 30 listopada 2021 3 godziny temu, Kraft napisał: Czy wiadomi koledzy mogą załagodzić nieporozumienie na PW? Bardzo proszę. Przecież się lubimy. Jarek, czy naprawdę zauważyłeś tu jakieś nieporozumienie, które trzeba łagodzić? Wyraziłem jedynie swoje zdanie na temat pewnego zachowania i odnoszę wrażenie, że chyba nie jest odosobnione. Żadnych ataków w konkretnym kierunku. Faktem jest, że czasem można sobie odpuścić. Zresztą zwykle bardziej ważę słowa, starając się najpierw przewidzieć konsekwencję tego co napiszę. Tym razem jednak ręce były szybsze, w odpowiedzi na reakcję kolegów, na skądinąd grzeczne pytanie innego kolegi, zaraz po tym, gdy otworzyłem wątek. Odnośnie takiego publicznego obrażania się o cokolwiek...., pozwolę sobie zachować milczenie 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halik Napisano 1 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2021 Roman, przemyśl temat. Czasem każdemu coś się chlapnie i nie koniecznie szczęśliwie. Jesteś honorowym a do tego sympatycznym gościem, takich nam trzeba. Kto pokaże innym że nie tylko Heco i Yamaha i odkryje piękno i czar starych urządzeń. Roman daj spokój. Wracaj. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 1 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2021 Kolego @Rega rozumiem, że jestem jednym z tych, którzy przelali czarę goryczy to pozwolę sobie na komentarzto. To chyba był chyba jakiś słabszy moment, że tak gwałtownie zareagowałeś. Oczywiście jest to Twoja decyzja, którą szanuję, ale przyznam kompletnie nie rozumiem. Jesteś zapewne prywatnie taką osobą, jak opisują Ci którzy mieli okazję Cię poznać osobiście. Nie mam żadnych powodów, aby myśleć, że się mylą. Jednak rzeczywistość forumowa to także interakcje z osobami, które prywatnie się nie znają i co za tym idzie komunikacja między uczestnikami powinna to uwzględniać, aby inni nie czuli się wykluczeni, pobłażliwie traktowani, zbywani, "niegodni", itp. Myślę, że Ty również nie lubisz tego uczucia. A tak właśnie miałem prawo się poczuć. Jestem absolutnie pewien, że nie było to w żaden sposób intencjonalne, ale jednak. I choć sprawa błaha to moją intencją było zwrócenie tylko uwagi, na fakt, że tak też to można odebrać, jako swego rodzaju wykluczenie i żeby tego unikać. Nie było w tym nic ad personam. Tyle moich wyjaśnień. Jeszcze tylko w temacie Twojej deklaracji. Myślę, że zupełnie niepotrzebna a zapewne dotykając tych, którzy, Bogu ducha winni, w tej dyskusji nie brali udziału. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 1 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2021 5 minut temu, misiek x napisał: Oczywiście jezeli chcecie to skrobnę coś niecoś . zawsze! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 1 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2021 8 minut temu, misiek x napisał: W najbliższą sobotę jestem zaproszony do naszego forumowego kolegi adamnl na odsłuchy jego systemu . Pierwszy raz będę miał przyjemność posłuchać firm WBA i YBA . Doświadczenia nigdy za dużo , lepiej tak niz miałbym poczytac i zobaczyc wykresy tych sprzętów w necie i wyrobić sobie zdanie (o nich) w ten sposób. 😉. Oczywiście jezeli chcecie to skrobnę coś niecoś . Adam do soboty.💪 Chcemy, tym bardziej że też mieliśmy przyjemność ich słuchać 🙂. Może w mniej komfortowych warunkach ale jednak słuchaliśmy 😛. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melo-man Napisano 2 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2021 18 godzin temu, misiek x napisał: Pierwszy raz będę miał przyjemność posłuchać firm WBA i YBA . A jakie konkretne modele? Szykuje się prawdopodobnie dobre granie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 2 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2021 A teraz zobaczmy jak produkowano topowe modele odtwarzaczy cd na początku lat 90 tych. Bardzo rzadki model Kenwood L-D1 i jednocześnie unikatowa konstrukcja. Waga ciężka bo 20kg. Obudowa aluminiowa, rozbudowane sekcje zasilania, porządne elektrolity, płyta cd ładowana od góry, silnikowy mechanizm wysuwania głowicy, docisk płyty, pokrywa napędzana silnikiem, spindle motor jak w gramofonie. Na pokładzie 2x tda1547 i jeszcze dostępny laser kss331. Przykład top mechaniki precyzyjnej - mechanika działa jak szwajcarski zegarek. Coś pięknego. Nie ma szans aby teraz coś takiego wyprodukować a to jest konstrukcja 30 letnia. 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 2 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2021 A ma blutufa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2021 Piękna maszyna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 2 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2021 (edytowany) Dnia 29.11.2021 o 18:37, audiowit napisał: Pierwszy etap nowej adaptacji. Ta jasna sklejka to miejsce w którym wylądują skyline. Też czarne. Jeszcze ich nie skończyłem. Nie za dużo tej czerni? Katafalk? 🤔 Mimo wszystko gratuluję i podziwiam zapał. Sam robisz wszystko? Dnia 30.11.2021 o 19:24, Rega napisał: Przepraszam Wszystkich, którzy poczuli się urażeni moim postem i uważają, że nie był kulturalny. Jednocześnie informuję zainteresowanych że był on moim ostatnim postem napisanym na tym forum i nikt juz nie będzie przez mnie obrażany niekulturalnym zachowaniem. Pozdrawiam - nadwrażliwiec Rega. Roman, a gdzie będziesz pisać? Edytowano 2 grudnia 2021 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 2 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2021 @Rega w sumie to szkoda.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2021 10 godzin temu, 1Ender napisał: Nie za dużo tej czerni? Katafalk? 🤔 Mimo wszystko gratuluję i podziwiam zapał. Sam robisz wszystko? Roman, a gdzie będziesz pisać? Nie jest za czarno. Tak ma być. Słuchając muzyki nie musisz się rozpraszać pierdolami. Panele 7n i 11n są kupione jako surowe. Malowanie i lakierowanie sam. Zwiększa się w ten sposób skuteczność. Skyline zrobię sam. No i pomiary " nauszne " sam i montaz sam :). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 3 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2021 19 minut temu, audiowit napisał: No i pomiary " nauszne " sam Gdyby co .. dla pewności, Umik1 jest dostępny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 3 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2021 47 minut temu, audiowit napisał: Skyline zrobię sam. Skontaktuję się , zainteresowałeś mnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2021 50 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Gdyby co .. dla pewności, Umik1 jest dostępny. Nie, dziękuję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 3 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2021 (edytowany) Mam już lampę, a właściwie pre. Powstała hybryda. Na razie na desce. Wygląda to tak. Działa, już gra! Więcej jest tu. Edytowano 3 grudnia 2021 przez 1Ender 3 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 4 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2021 Zazdroszczę. Niestety będę musiał niedługo rozejrzeć się za jakimś gotowcem, bo samodzielnie to nie ogarnę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 4 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2021 Seba, ja też dopiero raczkuję. Dużo roboty nie było. Wywaliłem 5 kondensatorów i wstawiłem lepsze oraz zmieniłem 2 rezy, bo były nie właściwe. No i kilka kabelków do połączenia. Podstawa to dobra stacja lutownicza. Kupiłem na grotogrzałki T12. Zupełnie inny komfort pracy. Do żądanej temperatury nagrzewa się w kilkanaście sekund! Temperatura grota jest stała. Polecam. Co mogę napisać o kosztach za złożony preamp gotowy w ładnej obudowie licz co najmniej około 3,5 k. Mnie w obecnym stanie bez obudowy wyszło coś około 900 zł ( Lampy, trafo, płytka, kondy, selektor). Najdroższa będzie obudowa. Liczę około 1000 zł z nadrukiem i otworami montażowymi. Wyjdzie taniej to tylko się cieszyć. W sumie mógłbym zamknąć projekt na tym etapie, tylko dokupić obudowę. Ale chcę zrobić jeszcze zdalne sterowanie głośności i selektorem. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2021 Gratulacje. Jak gra? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 4 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2021 Podoba mi się pomysł z diy. Niestety jestem elektronicznym analfabetą. Stan mojej wiedzy pozwala na połączenie kabelków, jeśli będą dobrze opisane. Z lutownicą też zero praktyki. Większe doświadczenie mam ze spawarką i młotkiem. Z kręgu naszego hobby wykonałem sobie listwę w stylu Taga PF2000 i raczej wyżej nie pójdę, chyba, że porwę się może na obudowanie Icepowera. Przeglądałem gotowe preampy na alli, ale nie ma recenzji do nich, więc raczej nie będę ryzykował. Taki Brzhifi BP26 wygląda dobrze, ale jak to gra? Pewnie skończy się polowaniem na Abrahamsena V3.0. Gratuluję projektu i wykonania. Pewnie sonicznie też będzie bardzo dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 4 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2021 2 godziny temu, audiowit napisał: Gratulacje. Jak gra? Dziękuję, jest bardzo dobrze. Mocno dociążony dół. Tego chciałem. Zniknęła ostrość górnego pasma, bez utraty szczegółowości. Wszystko się jeszcze wygrzewa. Więc coś więcej napiszę z kilka dni. Docelowo wymienię kable gorące sygnałowe na drut neotecha UP-OCC, masę chyba zostawię. Jeszcze nie wiem. Witek, zapraszam Cię do udziału w temacie mojego preampu, tam na pewno więcej się dowiesz. Staram się pisać na bieżąco. Link Sebastian, te preampy z ali zawierają błędy konstrukcyjne. Przypadkowe części, co sprawia, że wszystko się rozjeżdża. No i bardzo słabe podzespoły. Po zakupie takiego pre, będzie i tak potrzebna wymiana niektórych elementów, jakieś rezystory, i na bank kondensatory, bo wkładają badziew. Dlatego najlepiej kupić gotową płytkę polutowaną. Dokupić trafo np. takie https://muzgaudio.com/produkt/transformator-do-lampizacji-cd-dac-ts40-ogonowski/ Jakiś selektor np. https://www.gotronik.pl/selektor-wejsc-audio-4-przekazniki-p-4240.html Najprostsza drabinka np. https://allegro.pl/oferta/potencjometr-drabinka-smd-stereo-log-20k-9598492530 Trochę przewodów, lampy i już. Później zostaje tylko obudowa. Koledzy, zapraszam do udziału w moim temacie. Tam jest bardziej odpowiednie miejsce na pytania techniczne. Na które chętnie odpowiem, podrzucę linki. Itp. A najgorsze jest w chincykach, że sprzedają bez schematów. Albo dają jakieś które są całkowicie z d. wzięte.. Mój przypadek. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2021 @adamnl ; @misiek x kurde jak się cieszę ! Cieszę się , że Forum zaczęło żyć nie tylko " na papierze " tak w Polsce , jak i zagramanicą . To naprawdę nowy rozdział relacji i doświadczeń. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts