Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
15 godzin temu, Asia napisał:

wymiana kondensatorów na Mundorf mcap evo, Jentzen superior-cap, Polnik Audio, Rubycon). Lampy sterujące: 6SN7 General Electric, RCA 6f8G (z przejściówkami) oraz Electro Harmonix 2A3.

11 godzin temu, elektron6 napisał:

najlepsze przetworniki wielobitowe - PCM63 w gradacji K. I to w zasadzie koniec krzemu… potem mamy w pełni lampowy  stopień wyjściowy na ECC88. Jak to Audio Note - zrobili to perfekcyjnie stosując indukcyjne filtry sprzęgające pcm z ecc88. Dodatkowo mamy rozbudowane sekcje zasilania, stabilizacji napięć, kondensatory olejowe, elektrolity Sprague, papierowo olejowo kondy Jensen.

A ja się głupi pochwaliłem , ze żarówki zmieniłem na zielone ! :( 

A tu takie cudeńka. Nic innego nie pozostaje jak zacząć ścigać tego w czerwonej czapce i z białą brodą :) 

Napisano
38 minut temu, tomek4446 napisał:

A tu takie cudeńka. Nic innego nie pozostaje jak zacząć ścigać tego w czerwonej czapce i z białą brodą :) 

Ponoć wystarczy list do niego napisać, do Mikołaja już za późno, próbuj do gwiazdora.  😉

Napisano
51 minut temu, audionet napisał:

Mój futrzak najchętniej śpi w pokoju odsłuchowym .I pewnie jak u kolegi nie dlatego że tam jest dywan ,najbardziej puszysty w domu a lampki we wzmacniaczu podgrzewają atmosferę.

Pewnie dla tej "kociej muzyki"😅

Napisano
Dnia 5.12.2021 o 17:10, audiowit napisał:

Gratulacje.

P.S. Chyba :).

Dobre!

Dnia 5.12.2021 o 19:39, elektron6 napisał:

Przyszedł czas na odsłuchanie mikołajkowego prezentu - DAC Audio Note DAC3

Gratulacje. Bardzo dobry przetwornik. A co Ci służy za transport CD? Słuchasz płyt?

Napisano

Hej u mnie ze źródeł cyfrowych króluje płyta cd. Za transport mam Marantz cd52 mkIi po solidnym upgradzie (zegar, zasilanie, kondy) plus siatka zapasowych cdm4/19 :). Jako drugi transport będzie Kenwood L-d1, jestem w trakcie przeglądu tego nowego nabytku.

Napisano (edytowany)

W wolnej chwili DAC3 będzie upgradowany do wersji DAC4 w myśl eleminacji krzemu- prostownik krzemowy zostanie zastąpiony prostownikiem lampowym. Jest schemacik zrobi się temat nie gorzej niż Audio Note:)

5 minut temu, audiowit napisał:

Kena Ci zazdroszczę.

To jest przykład top odtwarzaczy cd. Zrobili to perfekto choć czas robi swoje-pęknięta zębatka od mechanizmu otwierania pokrywy. Trzeba dorabiać na drukarce laserowej , no ale to taka pierdoła.

Edytowano przez elektron6
Napisano
9 minut temu, elektron6 napisał:

Trzeba dorabiać na drukarce laserowej

Zawsze mnie to zastanawiało, ale jakos nigdy nie miałem okazji spytać. Jak jest z wytrzymałością takich produktów? Czy zależy od drukarki (pośrednio w sensie jakich substancji można używać) ?

Napisano (edytowany)
33 minuty temu, audiowit napisał:

kończyłem akustykę

Te kwadraty, prostokąty - nie dla cierpiących na trypofobię (nie wpisujcie tego w wyszukiwarce).

Tak wysokie liczby na przetworniku - w takim razie co byś nie puścił to musi grać! ;)

A na serio - fajnie, podoba mi się, lekko mroczne klimaty. Jestem na tak :)

Sam jakoś zbytnio fanem pomiarów nie jestem, ale mógłbyś dać się przekonać i coś tam jednak pomierzyć w takiej zrobionej akustyce. Ot tak, bez żadnej spiny i presji, bardziej z ciekawości :)

Edytowano przez lpomis
Napisano

Wojtek, kolor nie jest przypadkowy. Przy przyciemnionym świetle, kiedy slucham muzyki wszystko się przedemna zlewa w czerń, nie ma tych odbić, które widać na zdjęciu i nic nie rozprasza. Reszta pokoju jest jasna. 

Też nie jestem fanem pomiarów w domu, bo reżyserka czy studio musi być pomierzone. Kiedyś pomierzę. Na wiosnę, jak Tomek przyjedzie. Ja nie jestem ciekawy, dźwięk jest dla mnie, a nie jakiegoś umika :)

taki układ nie jest przypadkowy, jest wynikiem wielu prób.

Napisano (edytowany)
12 minut temu, lpomis napisał:

Te kwadraty, prostokąty - nie dla cierpiących na trypofobię

Spieszę wyjaśnić, jako cierpiąca na tą przypadłość, że kwadraty, prostokąty są ok. Problemem są okrągłe otwory (pisząc to mam gęsią skórę) o mniej lub bardziej regularnym kształcie.

Taki dyfuzor mnie nie wzrusza, ba, nawet całkiem całkiem.

Edytowano przez Asia
Napisano
42 minuty temu, lpomis napisał:

Tak wysokie liczby na przetworniku - w takim razie co byś nie puścił to musi grać!

Wojtek wyjaśniam , to cena :) 

@audiowit Witek jest super , jest klimat i co często trudno pogodzić ze względami funkcjonalnymi estetyka. 

A fotelik ten sam został ? I jeszcze Ci tylko powiem co zrobiło na mnie największe wrażenie w Twoim pokoju odsłuchowym jak byłem u Ciebie. Sprzęt też , ale gównie rośliny w pokoju na podłodze , kurde niby nic a świetnie dopełniały wystrój :) Kończę bo zazdrość mnie zżera ...

Napisano
45 minut temu, adamnl napisał:

@audiowit Witku, podoba mi się, lubię, gdy zdjęcia są poprawnie wykonane. Używasz statyw. To rzadkie w „dzisiejszych” czasach.

Mam wiele pytań, ale za 7 mcy z okładem zadam je osobiście. 
Z Tyńca będę miał blisko. 

Gdy Piotr był u mnie, powiedział, u Witka brzmienie jest fenomenalne. A zatem jakie jest obecnie?? Nie odpowiadaj, domyślam się🤫

Mam teraz dużo czasu na książki, spacery, rozmyślania…jedna z 211/lampa padła. Załatwiamy claim i czekam na Acme set. 
Wpadłbym do Ciebie, siadł obok Twojej psiny i posłuchał nawet i metalu.

Gratki i Pozdro.

Dziękuję wszystkim.

Piotrek słuchał może z 15 min zaraz po odpaleniu sprzętu i nie były prawidłowo rozstawione kolumny. Nie słyszał pełni możliwości. Słyszał ułamek tego, co stworzył.

Też wymieniałem jedną 211. Niestety te podstawowe lampy to typowa chinszczyzna. Zazdroszczę Wam Acme. U mnie kwadra wychodzi... dość drogo. Slucham przeważnie na Pliniusie, więc narazie nie chcę inwestować w lepsze lampy mocy.

Zaproszenie aktualne cały czas.

50 minut temu, tomek4446 napisał:

Wojtek wyjaśniam , to cena :) 

@audiowit Witek jest super , jest klimat i co często trudno pogodzić ze względami funkcjonalnymi estetyka. 

A fotelik ten sam został ? I jeszcze Ci tylko powiem co zrobiło na mnie największe wrażenie w Twoim pokoju odsłuchowym jak byłem u Ciebie. Sprzęt też , ale gównie rośliny w pokoju na podłodze , kurde niby nic a świetnie dopełniały wystrój :) Kończę bo zazdrość mnie zżera ...

Gdyby to była cena, cieszyłbym się w dniu zakupu

Fotel ten sam, dużo się pozmieniało w elektronice. W tym pokoiku spędzam trochę czasu, więc musi być przyjaźnie. Szkoda tylko, że jest jedno miejsce odsłuchowe.

Napisano
4 minuty temu, audiowit napisał:

Zazdroszczę Wam Acme.

Tak sobie pomyślałem , że jak przyjadę mogę zabrać ze sobą 211 Acme. Zobaczysz czy warto inwestować.

5 minut temu, audiowit napisał:

Szkoda tylko, że jest jedno miejsce odsłuchowe.

Znaczy się będziesz stał ? No , cóż ... :) 

Napisano

Wow. @audiowit pięknie to wszystko wygląda, naprawdę pięknie. Bardzo ciemne ustroje akustyczne dodają uroku, budują klimat.

Spodobało mi się jeszcze to:

13 godzin temu, audiowit napisał:

Też nie jestem fanem pomiarów w domu, bo reżyserka czy studio musi być pomierzone. Kiedyś pomierzę. Na wiosnę, jak Tomek przyjedzie. Ja nie jestem ciekawy, dźwięk jest dla mnie, a nie jakiegoś umika

W punkt!

Napisano

Wygląda kozacko, zdecydowanie moje klimaty. Gratuluje. 

Panele dałeś do samego sufitu czy zostawiłeś przerwę?  Co się zmieniło w obiorze muzyki, pojawiła się większa przestrzeń, separacja czy może wybrzmienia instrumentów. Dopytuję bo u mnie trochę tego brakuje i łapki mnie swędzą żeby na ścianę za sprzętem oprócz pochłaniania trochę też rozproszyć.

Napisano (edytowany)
14 godzin temu, tomek4446 napisał:

I jeszcze Ci tylko powiem co zrobiło na mnie największe wrażenie w Twoim pokoju odsłuchowym jak byłem u Ciebie. Sprzęt też , ale gównie rośliny w pokoju na podłodze , kurde niby nic a świetnie dopełniały wystrój.

Czy można prosić o fotkę roślin, w celu inspiracji? Dziękuję.

Edytowano przez Marek Muszyński
Napisano (edytowany)
39 minut temu, halik napisał:

Wygląda kozacko, zdecydowanie moje klimaty. Gratuluje. 

Panele dałeś do samego sufitu czy zostawiłeś przerwę?  Co się zmieniło w obiorze muzyki, pojawiła się większa przestrzeń, separacja czy może wybrzmienia instrumentów. Dopytuję bo u mnie trochę tego brakuje i łapki mnie swędzą żeby na ścianę za sprzętem oprócz pochłaniania trochę też rozproszyć.

Nad panelami są jeszcze półki z książkami, między nimi absorber. I to jest już do samego sufitu.

Halik, wszystko się poprawiło względem poprzedniej wersji akustyki, bez strat energii dźwięku. To przewaga dyfuzorow nad absorberami.

18 minut temu, Marek Muszyński napisał:

Czy można prosić o fotkę roślin, w celu inspiracji? Dziękuję.

Roślinki, to 2 duże Beniaminy z drobnymi liśćmi. Obecnie zrzucają liście, więc nie wyglądają atrakcyjnie. Wrzucę starsze zdjęcie, coś tam na nim pewnie będzie widać.

Niestety, też zdjęcie z okresu zimowego, lub wczesnowiosennego, więc też nie ma za wielu lisci.

20201231_165345.jpg

Edytowano przez audiowit