Audio Autonomy Napisano 6 lipca 2022 Udostępnij Napisano 6 lipca 2022 No tak, szerokopasmowe głośniki czarują na średnicy. Nawet te wyciągnięte ze starego radia potrafią uwodzić wokalami Jednak żeby zagrało to równo i w miarę możliwości w jak najszerszym paśmie, to już trzeba się pobawić w filtrację. Dobrze by było przy tym nie zabić tej magii, żeby zabawa w fullrange miała w ogóle sens Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 6 lipca 2022 Udostępnij Napisano 6 lipca 2022 (edytowany) To teraz zobaczmy co kryje w sobie wzmacniaczyk (2x 45W na kanał) Marantz PM6005 - to trochę nietypowo bo to 8 latek a nie 60 latek. Wzmacniacz z podstawowej seriiMarantz trafił do mnie na problem braku dźwięku w lewym kanale - problem rozwiązany ale jak jest moja ocena tego produktu. Otwierając wzmacniacz miałem wrażenie iż to jest wzmak wyprodukowany te 40 lat temu -to znaczy zbudowany jest bardzo klasycznie; klasa AB na dwóch tranzystorach mocy Sanken na kanał, przedwzmacniacz na tranzystorach! (duży plus), trafo torid + EI do standby, termistorowy czujnik temperatury. Elektrolity główne Nichicon seria Audio- całkiem, całkiem, reszta to Elna na 85 stop ( tu widać oszczędność co do serii 105 stopni). Radiator taki sobie choć na te 45W na kanał wystarczający, potencjometr niezły bo Alps sprzężony z silnikiem. Obudowa - chassis trochę liche - cienkie blachy, gałki ala metal/plastik. Co ciekawe wzmak ma funkcje loudness! i direct source niczym sprzęt vintage. Niezłe gniazda głośnikowe i z nowoczesności na pokładzie jest DAC firmy Crystal. Ogólnie całkiem porządna topologia, niezłe elementy. Dźwięk - taki sobie ani na plus ani na minus - w zasadzie w tym wzmacniaczu nic mnie nie urzekło...taki szarak Co zawiodło po 8 latach - niestety dyrektywa Roch lutowano bezołowiowe.Usterka trywialna ale trudna do zdiagnozowania - przerwa na jednym z elementów . Lut niby z wyglądu ok ale spoiwo bezołowiowe lubi plątać figle w postaci słabego styku. Ach ta ekologia! zapewne nie jeden by wyrzucił już ten wzmak i kupił kolejny... Edytowano 6 lipca 2022 przez elektron6 Dodano zdjęcia 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 6 lipca 2022 Udostępnij Napisano 6 lipca 2022 1 godzinę temu, elektron6 napisał: Dźwięk - taki sobie ani na plus ani na minus - w zasadzie w tym wzmacniaczu nic mnie nie urzekło...taki szarak Daj mu trochę wiecej pograć. W moim pm6004 (bez dac-a) dźwięk na plus po x czasie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciszyn11 Napisano 7 lipca 2022 Udostępnij Napisano 7 lipca 2022 Dnia 5.07.2022 o 20:56, Audio Autonomy napisał: A u mnie wjechały nowe kolumny. Wjechały bo są na kółkach dla ułatwienia przy przestawianiu i majstrowaniu przy zwrotnicy 😎 czy one nie za mało miejsca mają wokół siebie? Sam myślałem o OB, ale czytałem, że bezwględnie potrzebują ponad 1,5m z tyłu i po bokach, żeby zagrały. Dnia 1.07.2022 o 22:33, audiowit napisał: Córka ma bezprzewodowca jbl i jej wystarcza choć czasem lubi do mnie wskoczyć posłuchać trochę lepszej jakości. Zresztą dla niej jestem lamusem, bo ona cala muzyke ma w telefonie. Ja swojej kupiłem taki wzmacniaczyk (zresztą gra zaskakująco dobrze), co by ją zarazić i jeszcze uzasdnić zakup kolejnych monitorów vintage, ale nawet nie spojrzała - jbl rules https://www.amazon.pl/gp/product/B08KY654HX/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 8 lipca 2022 Udostępnij Napisano 8 lipca 2022 ATC zasługują na wszystko co najlepsze aby poprawić im warunki pracy. W związku z tym pojawiły się optymalizowane dyfuzory do opanowania odbić bocznych 7 6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 8 lipca 2022 Udostępnij Napisano 8 lipca 2022 Mam wrażenie że jeśli chodzi o opanowanie pierwszego odbicia to dyfuzory trochę za bardzo wysunięte w tył pokoju. No ale to może tylko takie wrażenie. Fajnie wygląda 💪 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 8 lipca 2022 Udostępnij Napisano 8 lipca 2022 Perspektywa trochę przekłamuje 😉. Pierwsze odbicie wypada mniej więcej na środku. Przed montażem wszystko konsultowane z twórcą @Bartek Chojnacki Robią naprawdę świetną robotę 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 8 lipca 2022 Udostępnij Napisano 8 lipca 2022 Mógłbyś zrobić zdjęcie całego systemu? Trzeba przyznać, że wygląda nieźle. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 8 lipca 2022 Udostępnij Napisano 8 lipca 2022 Jest paręnaście stron wstecz 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 8 lipca 2022 Udostępnij Napisano 8 lipca 2022 17 godzin temu, ciszyn11 napisał: czy one nie za mało miejsca mają wokół siebie? Sam myślałem o OB, ale czytałem, że bezwględnie potrzebują ponad 1,5m z tyłu i po bokach, żeby zagrały. Odgrody mają za sobą 1.2m, więc całkiem spoko. Po bokach jest około 0.3m i więcej już nie będzie niestety Moim zdaniem te 1.5m to jakaś wyssana z palca wartość. Oczywiście fajnie jest mieć więcej miejsca na ustawienie kolumn, ale Linkwitz pisał o tym, jakie są minimalne odległości od ścian i wynika z tego, że nawet w stosunkowo małych pomieszczeniach (17m2) można ustawić odgrody: https://www.linkwitzlab.com/rooms.htm#D 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 8 lipca 2022 Udostępnij Napisano 8 lipca 2022 (edytowany) 33 minuty temu, Audio Autonomy napisał: Odgrody mają za sobą 1.2m, więc całkiem spoko. Po bokach jest około 0.3m i więcej już nie będzie niestety Masz może jakieś porównanie z innymi kolumnami? Ciekawi mnie to, bo napisałeś: "Jednak nie ma to jak open baffle" Dlaczego? "Dobrze by było przy tym nie zabić tej magii, żeby zabawa w fullrange miała w ogóle sens :)" Tego też nie rozumiem. Edytowano 8 lipca 2022 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciszyn11 Napisano 8 lipca 2022 Udostępnij Napisano 8 lipca 2022 nie obraziłbym się za takie granie u siebie: 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 8 lipca 2022 Udostępnij Napisano 8 lipca 2022 6 minut temu, ciszyn11 napisał: nie obraziłbym się za takie granie u siebie: Fajnie to brzmi i jak na open baffle to basisko daje jak trzeba. A po prawej stronie to nie są segmenty "vinatge" Grundig seria z lat 80 tych? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciszyn11 Napisano 8 lipca 2022 Udostępnij Napisano 8 lipca 2022 z tego co widzę, to w pełni aktywny system z dsp, dodatkowo wspomagany subami oraz "Old cheap amps and cheap cables", pomieszczenie zaadoptowane Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 8 lipca 2022 Udostępnij Napisano 8 lipca 2022 @Adi777 nie ma to jak open baffle, bo ten rodzaj "obudowy" zapewnia głośnikom zupełnie inne warunki pracy. Moim zdaniem ciężko osiągnąć tej jakości dolny zakres pasma z tradycyjnych zamkniętych skrzynek (BR, MLTL, obudowy zamknięte). Przykładowo - kontrabas Ray'a Browna w "You look good to me" brzmi tak jak kontrabas - nie zamula i daje mu pięknie wyrezonować ❤️ Natomiast jeżeli chodzi o przetworniki szerokopasmowe (które posiadają oczywiście też i swoje wady), to uważam że są nie do pobicia w odtwarzaniu tej części pasma, na którą nasze uszy są najbardziej wrażliwe (okolice częstotliwości odpowiadających ludzkiemu głosowi). Nie łączymy ich w tym miejscu z innymi głośnikami, więc nie ma problemu ze zgraniem fazowym i "sklejeniem" się dwóch głośników w jeden. Mowa tu oczywiście o dobrych szerokopasmówkach. Nie każdy głośnik tego typu zagra super ekstra Aha, no i oczywiście mam porównanie do wielu innych kolumn. Bez tego nie odważyłbym się na taki tekst. Są to oczywiście moje własne, subiektywne odczucia i nie każdy musi się z tym zgadać 5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sipo Napisano 11 lipca 2022 Udostępnij Napisano 11 lipca 2022 Dnia 6.07.2022 o 07:30, Audio Autonomy napisał: No tak, szerokopasmowe głośniki czarują na średnicy. Nawet te wyciągnięte ze starego radia potrafią uwodzić wokalami Jednak żeby zagrało to równo i w miarę możliwości w jak najszerszym paśmie, to już trzeba się pobawić w filtrację. Dobrze by było przy tym nie zabić tej magii, żeby zabawa w fullrange miała w ogóle sens Zrobiłem obudowy typu BLH (back loaded horn) do tanich Visatonów BG20. Efekt? Stare Tannoy DC6T poszły w odstawkę. Teraz szukam bardziej ambitnego projektu, na lepszych przetwornikach, ale na pewno to będą głośniki szerokopasmowe. 3 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 11 lipca 2022 Udostępnij Napisano 11 lipca 2022 1 godzinę temu, SIpo napisał: Efekt? Stare Tannoy DC6T poszły w odstawkę. No to efekt musi być dobry👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 12 lipca 2022 Udostępnij Napisano 12 lipca 2022 @J4Z coś ty nabył, bo fotka taka mglista jest 🙂. W każdym bądź razie witamy 😀. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 12 lipca 2022 Udostępnij Napisano 12 lipca 2022 Po optyku czy po coax masz podłączone. Ja pierwsze wrażenia. 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 12 lipca 2022 Udostępnij Napisano 12 lipca 2022 (edytowany) Myślę że to dym z jakiś używek 🤣 Obiektyw to tylko przykrywka Edytowano 12 lipca 2022 przez Dedal75 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 12 lipca 2022 Udostępnij Napisano 12 lipca 2022 Masz plakat za kanapą 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 12 lipca 2022 Udostępnij Napisano 12 lipca 2022 36 minut temu, J4Z napisał: Topping E30 Uu, chińska szkoła grania, u niektórych nie będzie uznania 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 12 lipca 2022 Udostępnij Napisano 12 lipca 2022 Dopisz to swojego top - Chińska szkoła grania Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 12 lipca 2022 Udostępnij Napisano 12 lipca 2022 16 minut temu, TomekN napisał: Uu, chińska szkoła grania, u niektórych nie będzie uznania 😁 Chinska Szkoła grania która tu akurat jest warta swojej kasy. Czy E30 czy D90 grają praktycznie tak samo, czyli przyzwoicie. Smsl 10 MK2 i E30 to najsensowniejsze dac które można zanabyc w okolicy 500 pln Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 12 lipca 2022 Udostępnij Napisano 12 lipca 2022 (edytowany) 3 minuty temu, marcinmarcin napisał: Chinska Szkoła grania która tu akurat jest warta swojej kasy. Czy E30 czy D90 grają praktycznie tak samo, czyli przyzwoicie. Smsl 10 MK2 i E30 to najsensowniejsze dac które można zanabyc w okolicy 500 pln Tak samo uważam. Wszystkie te DACi grają w praktyce tak samo. Uważam wręcz, że nie ma sensu wydawać na DAC więcej (chyba że chce się mieć jakieś dodatkowe ficzery). Chodziło mi bardziej o to, że takie racjonalne podejście do audio nie spotyka się tu z dużą sympatią.. 😉 Edytowano 12 lipca 2022 przez TomekN Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts