Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

No tak, szerokopasmowe głośniki czarują na średnicy. Nawet te wyciągnięte ze starego radia potrafią uwodzić wokalami :) Jednak żeby zagrało to równo i w miarę możliwości w jak najszerszym paśmie, to już trzeba się pobawić w filtrację. Dobrze by było przy tym nie zabić tej magii, żeby zabawa w fullrange miała w ogóle sens :)

Napisano (edytowany)

To teraz zobaczmy co kryje w sobie wzmacniaczyk (2x 45W na kanał) Marantz PM6005 - to trochę nietypowo bo to 8 latek a nie 60 latek. Wzmacniacz z podstawowej seriiMarantz trafił do mnie na problem braku dźwięku w lewym kanale - problem rozwiązany ale jak jest moja ocena tego produktu.

Otwierając wzmacniacz miałem wrażenie iż to jest wzmak wyprodukowany te 40 lat temu -to znaczy zbudowany jest bardzo klasycznie; klasa AB na dwóch tranzystorach mocy Sanken na kanał, przedwzmacniacz na tranzystorach! (duży plus), trafo torid + EI do standby, termistorowy czujnik temperatury. Elektrolity główne Nichicon seria Audio- całkiem, całkiem, reszta to Elna na 85 stop ( tu widać oszczędność co do serii 105 stopni). Radiator taki sobie choć na te 45W na kanał wystarczający, potencjometr niezły bo Alps sprzężony z silnikiem. Obudowa - chassis trochę liche - cienkie blachy, gałki ala metal/plastik. Co ciekawe wzmak ma funkcje loudness! i direct source niczym sprzęt vintage. Niezłe gniazda głośnikowe i z nowoczesności na pokładzie jest DAC firmy Crystal. Ogólnie całkiem porządna topologia, niezłe elementy. 

Dźwięk - taki sobie ani na plus ani na minus - w zasadzie w tym wzmacniaczu nic mnie nie urzekło...taki szarak

Co zawiodło po 8 latach - niestety dyrektywa Roch :) lutowano bezołowiowe.Usterka trywialna ale trudna do zdiagnozowania - przerwa na jednym z elementów . Lut niby z wyglądu ok ale spoiwo bezołowiowe lubi plątać figle w postaci słabego styku. Ach ta ekologia! zapewne nie jeden by wyrzucił już ten wzmak i kupił kolejny...

DFB2D362-2626-43FE-ADE2-8B082197DC1B.jpeg

9614548D-BE2E-4D20-ACFE-D6CB9949E6CB.jpeg

9C2E86D4-1065-4BC4-8E3A-1930E52CEDA2.jpeg

Edytowano przez elektron6
Dodano zdjęcia
Napisano
Dnia 5.07.2022 o 20:56, Audio Autonomy napisał:

A u mnie wjechały nowe kolumny. Wjechały bo są na kółkach dla ułatwienia przy przestawianiu i majstrowaniu przy zwrotnicy 😎

IMG_20220705_184010.jpg

czy one nie za mało miejsca mają wokół siebie? Sam myślałem o OB, ale czytałem, że bezwględnie potrzebują ponad 1,5m z tyłu i po bokach, żeby zagrały.

Dnia 1.07.2022 o 22:33, audiowit napisał:

Córka ma bezprzewodowca jbl i jej wystarcza choć czasem lubi do mnie wskoczyć posłuchać trochę lepszej jakości.

Zresztą dla niej jestem lamusem, bo ona cala muzyke ma w telefonie.

Ja swojej kupiłem taki wzmacniaczyk (zresztą gra zaskakująco dobrze), co by ją zarazić i jeszcze uzasdnić zakup kolejnych monitorów vintage, ale nawet nie spojrzała - jbl rules

https://www.amazon.pl/gp/product/B08KY654HX/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1

Napisano
17 godzin temu, ciszyn11 napisał:

czy one nie za mało miejsca mają wokół siebie? Sam myślałem o OB, ale czytałem, że bezwględnie potrzebują ponad 1,5m z tyłu i po bokach, żeby zagrały.

Odgrody mają za sobą 1.2m, więc całkiem spoko. Po bokach jest około 0.3m i więcej już nie będzie niestety :)

Moim zdaniem te 1.5m to jakaś wyssana z palca wartość. Oczywiście fajnie jest mieć więcej miejsca na ustawienie kolumn, ale Linkwitz pisał o tym, jakie są minimalne odległości od ścian i wynika z tego, że nawet w stosunkowo małych pomieszczeniach (17m2) można ustawić odgrody:

https://www.linkwitzlab.com/rooms.htm#D

Napisano (edytowany)
33 minuty temu, Audio Autonomy napisał:

Odgrody mają za sobą 1.2m, więc całkiem spoko. Po bokach jest około 0.3m i więcej już nie będzie niestety :)

Masz może jakieś porównanie z innymi kolumnami? 

Ciekawi mnie to, bo napisałeś:

"Jednak nie ma to jak open baffle"

Dlaczego? 

"Dobrze by było przy tym nie zabić tej magii, żeby zabawa w fullrange miała w ogóle sens :)"

Tego też nie rozumiem.

Edytowano przez Adi777
Napisano
6 minut temu, ciszyn11 napisał:

nie obraziłbym się za takie granie u siebie:

Fajnie to brzmi i jak na open baffle to basisko daje jak trzeba. A po prawej stronie to nie są segmenty "vinatge" Grundig seria z lat 80 tych?

Napisano

@Adi777 nie ma to jak open baffle, bo ten rodzaj "obudowy" zapewnia głośnikom zupełnie inne warunki pracy. Moim zdaniem ciężko osiągnąć tej jakości dolny zakres pasma z tradycyjnych zamkniętych skrzynek (BR, MLTL, obudowy zamknięte). Przykładowo - kontrabas Ray'a Browna w "You look good to me" brzmi tak jak kontrabas - nie zamula i daje mu pięknie wyrezonować ❤️

Natomiast jeżeli chodzi o przetworniki szerokopasmowe (które posiadają oczywiście też i swoje wady), to uważam że są nie do pobicia w odtwarzaniu tej części pasma, na którą nasze uszy są najbardziej wrażliwe (okolice częstotliwości odpowiadających ludzkiemu głosowi). Nie łączymy ich w tym miejscu z innymi głośnikami, więc nie ma problemu ze zgraniem fazowym i "sklejeniem" się dwóch głośników w jeden. Mowa tu oczywiście o dobrych szerokopasmówkach. Nie każdy głośnik tego typu zagra super ekstra :)

Aha, no i oczywiście mam porównanie do wielu innych kolumn. Bez tego nie  odważyłbym się na taki tekst. Są to oczywiście moje własne, subiektywne odczucia i nie każdy musi się z tym zgadać ;)

IMG_20220708_115819.jpg

Napisano
Dnia 6.07.2022 o 07:30, Audio Autonomy napisał:

No tak, szerokopasmowe głośniki czarują na średnicy. Nawet te wyciągnięte ze starego radia potrafią uwodzić wokalami :) Jednak żeby zagrało to równo i w miarę możliwości w jak najszerszym paśmie, to już trzeba się pobawić w filtrację. Dobrze by było przy tym nie zabić tej magii, żeby zabawa w fullrange miała w ogóle sens :)

Zrobiłem obudowy typu BLH (back loaded horn) do tanich Visatonów BG20. Efekt? Stare Tannoy DC6T poszły w odstawkę. Teraz szukam bardziej ambitnego projektu, na lepszych przetwornikach, ale na pewno to będą głośniki szerokopasmowe. 

Napisano
16 minut temu, TomekN napisał:

Uu, chińska szkoła grania, u niektórych nie będzie uznania 😁

Chinska Szkoła grania która tu akurat jest warta swojej kasy. Czy E30 czy D90 grają praktycznie tak samo, czyli przyzwoicie. Smsl 10 MK2 i E30 to najsensowniejsze dac które można zanabyc w okolicy 500 pln

Napisano (edytowany)
3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Chinska Szkoła grania która tu akurat jest warta swojej kasy. Czy E30 czy D90 grają praktycznie tak samo, czyli przyzwoicie. Smsl 10 MK2 i E30 to najsensowniejsze dac które można zanabyc w okolicy 500 pln

Tak samo uważam. Wszystkie te DACi grają w praktyce tak samo. Uważam wręcz, że nie ma sensu wydawać na DAC więcej (chyba że chce się mieć jakieś dodatkowe ficzery). Chodziło mi bardziej o to, że takie racjonalne podejście do audio nie spotyka się tu z dużą sympatią.. 😉

Edytowano przez TomekN