Skocz do zawartości

Wasze systemy...

npl

Recommended Posts

2 godziny temu, audiowit napisał:

Gato dobrze wygląda i to jego główny atut.

Oczywiście, że brzmienie. Oczami to najlepiej się przed kolegami wypada ;)

Artur rzeczywiście powinien popracować trochę nad kadrowaniem i światłem, bo w sumie atrakcyjne wzorniczo użadzenia wyglądają mało estetycznie.

Gato nie tylko dobrze wygląda, bardzo dobrze brzmi i to jest jego najważniejszy atut.

No, niestety mam tylko białą ścianę i niewiele eleganckich dodatków na których tle takie zabawki dobrze wypadają na zdjęciach. No i fotografem nie jestem.  Będę się starał w przyszłości lepiej sprzęt prezentować.

A ja myślę, że wrażenie wyższej rozdzielczości bierze się z podkreslenia wysokich częstotliwości kosztem redukcji niższych. Po prostu, jeśli wyższych jest więcej i są bardziej wyeksponowane to niższe sa bardziej oddalone i tym samym zachodzi wrażenie osłabienia oraz niedoborów mocy wzmacniacza. To domena kolumn o niższej efektywności. Miałem podobne wrażenia testując Dali Menuet. Szeroka scena to jedno, a niedobory niższych częstotliwości to drugie. Jednakże po dłuższym obcowaniu z takim przekazem, wrażenie niedoboru mocy wzmacniacza , czy też niektórych częstotliwości mija i można się cieszyć dobrym przekazem.

Edytowano przez Rega

1 godzinę temu, Asia napisał:

To ja też się pochwalę nowym nabytkiem. W wyniku splotu okoliczności od wczoraj cieszą uszy spore monitory Audiosynergia.

Gratki. Zatem jast nas troje.

@HQ150 pozdrawiam tak przy okazji tej niespodziewanej.

@Asia niezależnie jak tam dalej się ta relacja z tymi monitorami potoczy, zachęcam Cię do kontaktu z konstruktorem. Z dwóch powodów.
Po pierwsze to człowiek, który w jakiś sobie tylko znany sposób, potrafi zmaterializować „nasze” potrzeby/audio/brzmienie. I uwaga, to nie tylko kolumny, ale i wzmocnienia, oraz źrodła/przetworniki. 

Po drugie, warto jest wybrać się na odsłuch do niego. Po prostu przyłożyć „ucho” do tego, czym tam w danej chwili się zajmuje/dostraja/konstruuje. To nic/prawie nie kosztuje. 

4 godziny temu, Rega napisał:

Nowy koń w stajni. Już w swoim boxie

natchnienie czy też szukasz czegoś nowego ?

Wygląd bezpretensjonalny, oko przyciąga logo😏,może faktycznie dźwięk nie będzie tak skromny.

2 godziny temu, Asia napisał:

Audiosynergia.

mam alergię na to określenie, nie wróży nic dobrego😔

2 godziny temu, Asia napisał:

Na pierwsze wrażenia - dźwięk bardziej neutralny i rozdzielczy, bardziej wyrafinowany niż

może są zbyt duże braki w dźwięku w paśmie i stąd taki wniosek🤔

2 godziny temu, Rega napisał:

A ja myślę, że wrażenie wyższej rozdzielczości bierze się z podkreslenia wysokich częstotliwości kosztem redukcji niższych.

Często z takim zjawiskiem jest kojarzona „rozdzielczość”, tyle że w ciepłym plastycznym brzmieniu też można uzyskać rozdzielczość. Uważam, że większą niż w jasnograjacym systemie. Nie mówię o zamulonych systemach, raczej wyważonych, ale barwnych.

3 godziny temu, Asia napisał:

To ja też się pochwalę nowym nabytkiem. W wyniku splotu okoliczności od wczoraj cieszą uszy spore monitory Audiosynergia.

One już się na forum pojawiły wcześniej, ktoś pamięta?

PXL_20231112_132627203.jpg

PXL_20231112_130313701.jpg

PXL_20231112_130338546.jpg

Gdzieś juz widziałem tą wysokotonowkę i bardzo chwalona była w recenzji, tylko nie pamiętam w jakim modelu kolumn to było🤔 wzrokowo skojarzyłem ten specyficzny tweeter.

Ps: ten głośnik wysokotonowy to chyba firmy Audax🤔

Pss: przypomniało mi się 😎 to była kolumna Tekton Lore👍

Testuje wlasnie te Holo.

Co się wybiją na pierwsze miejsce - dźwięk poprowadzony z CXC przez Holo jest jakby głośniejszy. Jakby miał więcej energii. Czasem sie wydaje ze dzwiek z Gato, po przełączeniu źródła jakby troche wycofany byl.

Przy nie wszystkim co włączam, Iron Maiden różnica była większa. Przy większej ilości dźwięków z talerzy, pomyślałem że chyba to troche za dużo. Fleetwood Mac - różnica w tym poziomie głośności jest ale jakby mniejsza. Choć chyba wciąż pewne instrumenty brzmią bardziej energicznie. Może mi się wydaje.

Wyglada na to że, czym spokojniejsza muzyka tym różnica mniejsza. Pojawią się więcej instrumentów czy poprostu bardziej energiczny odcinek utworu, ta różnica wzrasta.

Queensryche, utwor Someone Else? Fortepian jakby troszeczkę bardziej dociążony,  tak trochę. 

Barbra Streisend , utwór We're not mąkin' love anymore - tak samo,  czym utwor żywszy, tym różnica  w glosnosci większą. Początek jest bardzo spokojny, wtedy prawie różnicy nie słychać. 

Muzyka klasyczna, filmowa czy pop, też to samo zjawisko.

Czego nie zauważyłem to miany w ilość detali. Holo niczego lepiej czy raczej wiecej niż mój Gato nie pokazał. Ilość detali byla taka sama.

Najmniejszy wpływ miał Holo na wokale. 

To się może podobać,  chyba że się słucha metalu to może się zrobić zbyt gęsto. Chyba że mi się wydawało. 

Wyświetlacz, w końcu mogę z daleka odczytać cokolwiek. I co najlepsze kopiuje ekran cxc , na którym z tej samej odległości nie widzę nic.

1699814723574113529301998578994.jpg

Że mi się wydaje, chodziło mi tylko o ten utwór Iron Maiden. Że zbyt gesty się dźwięk zrobił po przełączeniu na Holo. Czy raczej zaczął się zbliżać do czegoś, co można by opisać, chaotyczny.

Co do reszty nic mi się nie wydaje. Dźwięk jest taki jak napisałem.

Edytowano przez Artur Brol

22 minuty temu, Artur Brol napisał:

Czego nie zauważyłem to miany w ilość detali. Holo niczego lepiej czy raczej wiecej niż mój Gato nie pokazał. Ilość detali byla taka sama.

Chcesz powiedzieć, że ten Holo to poziom kawałka modułu dodanego do GatoAudio?

Owszem Gato podobno mają spoko te wbudowane daki, ale nie sądzę, że aż tak dobre by dorównać takiemu Holo na drabince R2R.

Coś nie tak z tym Twoim systemem, albo metodą odsłuchów i porównawczą.

Edytowano przez DiBatonio