dorsz Napisano 14 listopada 2022 Udostępnij Napisano 14 listopada 2022 Tylko po co przejęcie, jak można zamówić w Świdnicy dowolną ilość kolumn Tannoya? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 15 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 listopada 2022 Przeczytałem w najnowszym wydaniu Hi-Fi News (December 2022) fajny felieton Barrego Willisa. O tym, czy ciągłe zmiany w naszych systemach są nam naprawdę potrzebne do szczęścia. Fragmenty: Audiofile zaczynają życie jako miłośnicy muzyki. To, co ich wyróżnia, to fakt, że audiofilom zależy na różnicach między komponentami audio. Miłośnicy muzyki również mogą słyszeć różnice, ale nie przejmują się tym, dopóki mogą cieszyć się muzyką – stan niewinności, do którego wielu audiofilów ma nadzieję powrócić dzięki niekończącym się aktualizacjom komponentów i ciągłej zamianie kabli. Fascynacja różnicami w brzmieniu to larwalny etap audiofilii, przez który przechodzimy wszyscy w drodze do technofilskiej dorosłości. To także etap, w którym wielu z nas ugrzęźnie. [...] To fascynujące zjawisko – wszystko ma „sygnaturę dźwiękową”, która składa się na ogólny dźwięk. Tak więc pytanie, które powinniśmy zadać natychmiast po „Co się zmieniło?” brzmi: „Czy to była poprawa?” Poprawa wydajności muzycznej powinna być siłą napędową dodatków i ulepszeń. Nie należy polecać produktów, które wprowadzają niewielkie kosmetyczne zmiany w brzmieniu, tylko dlatego, że mają wyczuwalne efekty. Najważniejsze powinno być to, czy jakakolwiek zmiana przyniesie więcej muzycznej satysfakcji, w czysto subiektywnej ocenie. [...] Być może najlepszym sposobem oceny urządzeń, których deklarowanym celem jest „zmiana dźwięku”, jest usuwanie ich pojedynczo i sprawdzanie, czy ich brak powoduje odczuwalne pogorszenie brzmienia. Jeśli nie lub jeśli nie jesteś pewien, masz odpowiedź. Usuń swoje fantazyjne interkonekty z przedwzmacniacza do wzmacniacza mocy i zastąp je zwykłymi. Czy scena dźwiękowa zawaliła się czy jest nadal stabilna? Zagraj ulubiony utwór z ulubionej płyty CD, ale wyjmij stopy z egzotycznego drewna pod odtwarzaczem i pozwól by zagrał na fabrycznie zainstalowanych gumowych. Odtwórz utwór ponownie – gorzej, lepiej lub trudno stwierdzić? Dla zabawy wymień swoje bardzo drogie kable głośnikowe na przewód od lampy. Znowu: gorzej, lepiej czy niejednoznaczne? [...] Wielu będzie krzyczeć o różnicach w brzmieniu jako o objawieniach, ale jeśli nie oznaczają one wyraźnej poprawy dźwięku, to tak naprawdę nie są one zbyt duże. Tekst napisał gość, który chwali się, że ma system z ćwierć miliona dolarów. PS Mi się chyba po latach udało powrócić do wspomnianego "stanu niewinności". I bardzo mnie to cieszy. 3 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 15 listopada 2022 Udostępnij Napisano 15 listopada 2022 9 minut temu, Kraft napisał: chyba Po co to "chyba". Albo kończysz z gonieniem albo jesteś uzależniony. Nie ma "chyba". 16 minut temu, Kraft napisał: Tekst napisał gość, który chwali się, że ma system z ćwierć miliona dolarów. Wejdź na forum Naim Community i zobacz ilu gości zeszło z potwornie drogich dzielonek Naima na jeden klamot z serii Uniti i są zadowoleni! Główny konstruktor Neat Acoustics prywatnie w domu słucha muzyki na Naim Uniti Star a przecież sprzedaje hi-endowe, cenione na świecie paczki w odpowiednich dla hi-endu cenach. Czego dowodzą te wszystkie przykłady ? Tu można dać tyle odpowiedzi ilu jest audiofilów Nie ogarniesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 15 listopada 2022 Udostępnij Napisano 15 listopada 2022 8 minut temu, kaczadupa napisał: Po co to "chyba". Albo kończysz z gonieniem albo jesteś uzależniony. Nie ma "chyba". Widocznie nie ma jeszcze pewności kolega Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 15 listopada 2022 Udostępnij Napisano 15 listopada 2022 Cieszy mnie, że kolega @Kraftjest ponownie w dobrej formie. Jest aktywny, w dalszym ciągu konsekwentny a dla mnie wiarygodny. Zazdroszczę powrotu do stanu niewinności Jarku. Życzę tego sobie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 15 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 listopada 2022 3 minuty temu, AudioTube napisał: Zazdroszczę powrotu do stanu niewinności... Myślę, że pomogły nasze zloty. Grały tam niektóre sprzęty pięknie, ale po powrocie do domu przejmującego bólu po stracie nie czułem. No to, jak da się bez tego żyć, to żyję. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 15 listopada 2022 Udostępnij Napisano 15 listopada 2022 Kraft, na zlocie nie siedzisz późnym wieczorem w swoim domku, zrelaksowany po uczciwie przepracowanym tygodniu i nie słuchasz swojego ulubionego artysty. Jak na Ciebie uznaję Twoje oświadczenie za pokrętną odpowiedź. Mistrz Yoda powiedział: "Zrób to albo nie, ale nie próbuj”. Nie ma "chyba"... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 15 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 listopada 2022 1 minutę temu, kaczadupa napisał: Nie ma "chyba"... Uznajmy, że miałem widzenie niczym Jackowski. Spojrzałem w przyszłość. Niedaleką przyszłość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 15 listopada 2022 Udostępnij Napisano 15 listopada 2022 Nie porównuj sie do tego człowieka! To dla Ciebie dyshonor. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 15 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 listopada 2022 2 minuty temu, Rega napisał: Nie porównuj sie do tego człowieka! Ok, ale trzeba przyznać, że to jajcarz jakich mało. Tak rozwalić system. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 15 listopada 2022 Udostępnij Napisano 15 listopada 2022 ,,Każdy orze jak może,,😉. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 17 listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 listopada 2022 Moja choroba chyba lekko ewoluuje trochę w inną stronę to znaczy kolekcjonerstwo kolumn. Mam taki plan ,że zbuduje sobie regał na kolumny podstawkowe ( oraz kwiatki ) i będzie miał tam 3-4 pary kolumn podstawkowych po to ,żeby co jakiś czas sobie je zmienić na podstawkach w systemie, a po drugie po prostu podobają się się wizualnie. Jako fani tego hobby chyba często sami zamykamy się w tą pułapkę,że czytamy o tym jak " dźwięk wszedł na nowy poziom" albo jak jakieś urządzenie " zdjęło koc i poszerzyło scenę do granic możliwości " ,że wzbudza to w nas chęć próbowania nowych rzeczy i nie oszukujemy się też wmawiania sobie pewnych rzeczy kiedy odsłuchujemy dany sprzęt. 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 17 listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 listopada 2022 1 minutę temu, Tomasz S. napisał: Moja choroba chyba lekko ewoluuje trochę w inną stronę to znaczy kolekcjonerstwo kolumn. Kto bogatemu zabroni 😄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 17 listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 listopada 2022 23 minuty temu, Adi777 napisał: Kto bogatemu zabroni 😄 Raczej tak ,że się zasadzę i długo czekam na okazję. Tak to sobie tłumaczę, że mogę kupić coś okazyjnie , poużywać a i tak dużo na tym nie stracę. Jakieś 3,5 roku temu kupiłem Atolla in100se za 2400. Dużo teraz przy odsprzedaży nie stracę ( nie licząc inflacji ). Ostatnio udało mi się dostać nowe Wharfedale Evo 4.2 za 2300. No nie mogłem nie kupić 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 grudnia 2022 Nowinka nazewnicza. Streamer z wbudowanym wzmacniaczem. Ciekawe, co chcą osiągnąć tą zmianą akcentu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 12 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2022 (edytowany) A popatrzmy teraz na kolumny aktywne (z wbudowanym wzmacniaczem)... Jakieś podobieństwa? Edytowano 12 grudnia 2022 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 grudnia 2022 Czekam, jaka mądrość forumowa się za jakiś czas pojawi. Streamer ze wzmacniaczem nigdy nie zagra tak dobrze, jak wzmacniacz z funkcjami sięciowymi, czy może odwrotnie;). 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 12 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2022 @Kraftno i co zrobisz jak ktoś z taką mądrością wyskoczy? Skoro czekasz, to pewno masz już gotową odpowiedź. Tanie to to nie jest, ale cena przecież nie gra. Może ktoś pokusi się na jakieś porównania all in Rose 520 vs jakiś systemie dzielony streamer+wzmacniacz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 12 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2022 @Kraft - swojego czasu opisałem brzmienie kolumn aktywnych Genelec. Symbolu już nawet nie pamiętam. W porównaniu z pasywnymi kolumnami, podłączonymi do wzmacniacza, nawet najmniejszymi, zagrały zwyczajnie źle. Zaledwie wycinkiem środka pasma. A pomimo to znalazły wielu swoich zwolenników, nawet takich , którzy daliby się za nie ,,pokroić,, Myślę, że i tym razem będzie podobnie. Pozostaje nie odzywać się n/t brzmienia bo to co jednemu bardzo odpowiada, dla drugiego będzie zaledwie niewiele wartym mruczeniem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 12 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2022 17 minut temu, J4Z napisał: Wiecie ze jakby nikt nie odpowiadał to w końcu pewnie przestałby? 😏 Nie przestałby. Nie on. 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 12 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2022 Ale jakie to ma znaczenie? Warto o tym rozmawiać, każdy ma własne doświadczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 12 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2022 1 godzinę temu, Rega napisał: swojego czasu opisałem brzmienie kolumn aktywnych Genelec. Symbolu już nawet nie pamiętam. W porównaniu z pasywnymi kolumnami, podłączonymi do wzmacniacza, nawet najmniejszymi, zagrały zwyczajnie źle Miałem to samo z Genelec bodajże 7040, ale miałem przez tydzień Adam Audio A7x i te grały juz znakomicie. Precyzyjnie, ale miękko i melodyjnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 15 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 grudnia 2022 (edytowany) W temacie, ile trzeba wydać na system audio, żeby było dobrze. Pytanie zasadne, Zauważyłem, że ile by proszący o forumową poradę nie chciał wydać na klamoty, to zawsze w końcu dostanie radę, żeby dołożył;) Felietonista brytyjskiego Hi-Fi News Ken Kessler uważa, że wystarczy... 1500 funtów. "I for one am happy to posit that any system with £1500 spent on source, amp and speakers is high-end in the sense that it is going to deliver satisfactory, involving sound of a calibre way above the dreck that so many people own" High-end za 8000 zł? Mało to, czy dużo?. Dla tzw. zwykłego człowieka - bardzo dużo, dla audiofila - bardzo mało. Też jestem zdania, że poniżej 10 000 zł można złożyć (nowy) sprzęt oferujący wybitne walory soniczne (pod warunkiem, że nie ma się hektarów do nagłośnienia). Taki, przy którym można się rozpłynąć w muzyce Edytowano 15 grudnia 2022 przez Kraft 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 15 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2022 33 minuty temu, Kraft napisał: Też jestem zdania Fajnie. Tyle, że to nic odkrywczego i niczego nie zmieni. Gdyby było inaczej wszyscy już dawno gralibyśmy z Yamahy Pianocraft. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 15 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 grudnia 2022 Myślę, że dużo zależy od głowy, a tu zawsze jest nadzieja, że terapia może jednak pomóc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts