Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Cytat

Spotify HiFi will be available later this year and “will deliver music in CD-quality, lossless audio format to your device and Spotify Connect-enabled speakers

Źródło: https://www.theverge.com/2021/2/22/22295273/spotify-hifi-announced-lossless-streaming-hd-quality

Nie żebym się jakoś podniecał, bo jak wielokrotnie pisałem nie wierzę w słyszalną różnicę.

Ale może przynajmniej skończy się era masturbacji nad Tidalem... 😉

Napisano
9 godzin temu, TomekN napisał:

Źródło: https://www.theverge.com/2021/2/22/22295273/spotify-hifi-announced-lossless-streaming-hd-quality

Nie żebym się jakoś podniecał, bo jak wielokrotnie pisałem nie wierzę w słyszalną różnicę.

Tu nie chodzi o masturbacje.

Po prostu mając sprzęt za grube tysiące, wypada słuchać muzyki w formacie bezstratnym.

Napisano

Kiedy? ...

Jeszcze w tym roku w Spotify pojawi się muzyka w bezstratnym formacie. https://spidersweb.pl/2021/02/spotify-hifi-bezstratny-streaming-premium.html

Podejrzewam, że już i tak jest na to za późno, a jak jeszcze podniosą cenne to ... to się nie uda.

Jest jeszcze trochę czasu by się przygotować ... O! - ile tym razem się uda, bo te zapowiedzi to już słyszałem 2 lata wstecz.

Napisano
27 minut temu, Q21 napisał:

Nie podpalałbym się za szybko, ponieważ słyszę o bezstratnym formacie na Spotify od dobrych 3-4 lat... 

Tym razem to już pewne. Prasa opłacona ( dlatego te wszystkie artykuły na raz jednego dnia ), Spotify wrzuciło na swój kanał film o HiFi z Billie Elish więc duże nakłady na promocję też idą. Jeżeli chodzi o cenę usługi to stawiam na 39,99 zł

Napisano

Od Tidala wolę Qobuza - jakoś przyjemniej brzmi i jest prawdziwy hi-res zamiast MQA. Wprawdzie w Polsce nie można kupić abonamentu, ale jest ebay więc nie czuję wyrzutów sumienia, że płacę 10 zł/mies... 

Napisano
22 minuty temu, Tomasz S. napisał:

Tym razem to już pewne. Prasa opłacona ( dlatego te wszystkie artykuły na raz jednego dnia ), Spotify wrzuciło na swój kanał film o HiFi z Billie Elish więc duże nakłady na promocję też idą. Jeżeli chodzi o cenę usługi to stawiam na 39,99 zł

No tak, jest jeszcze to zdanie w artykule:

but now it’s going to launch the feature more widely — with the caveat that it’ll be available only “in select markets.

Pytanie czy jesteśmy select market ;)

Napisano (edytowany)

Na jaki rynek pójdzie ten wariant (Spotify HiFi- (lossless)? tego jeszcze nie wiadomo. Qobuz też ma blokadę na rynek PL przez prawa licencyjne, a muzyki naszej rodzimej .. tam sporo.

Edytowano przez Bogusław Kożyczkowski
Napisano

Cena wyrówna się z Tidalem. Te usługi w PL i tak są o połowę tańsze niż na zachodzie Europy. Więc jeśli puszczą kraje "na raty" to PL nie będzie w pierwszym rzucie (wg mnie) bo w DE i UK dostaną więcej kasy. Opcja jest taka, że mogą przewidywać problemy (z serwerami, przepustowością) to wtedy może zaczną od wersji beta dla PL, a dla reszty świata jak poprawią błędy :/

Napisano
19 minut temu, whir napisał:

Cena wyrówna się z Tidalem.

Też tak czuje nie będą chcieli przeszarżować i zrównają cene z tidalem, natomiast zanim trafi na nasz rynek to sporo czasu minie.  

Napisano
23 godziny temu, Kubad napisał:

Tidal jakby nie było straci sporo klientów, pytanie czy wprowadzanie takich formatów przez Spotify nie odbije się na abonamencie. 

To na pewno. Dlatego pytam jaka będzie podwyżka :/

22 godziny temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

Podejrzewam, że już i tak jest na to za późno, a jak jeszcze podniosą cenne to ... to się nie uda.

Absolutnie nie za poźno i uda się. Bo interfejs Tidala wielu osobom nie lezy. Spotify ma nadal najwięcej subskrypcji w europie.

Moim zdaniem to było umiejętne badanie rynku. Czy wejda w odpowiednim momencie to inna sprawa.

• 2 weeks later...
Napisano
Dnia 22.02.2021 o 22:30, TomekN napisał:

To jest decyzja czysto biznesowa Spotify i wszyscy na tym stracą - zapłacimy więcej, a różnicy i tak nie usłyszymy ;) i jeszcze będzie zrywać po wifi co niektórym :D  

• 10 months later...
Napisano
Dnia 23.02.2021 o 08:48, Bogusław Kożyczkowski napisał:

Kiedy? ...

Jeszcze w tym roku w Spotify pojawi się muzyka w bezstratnym formacie. https://spidersweb.pl/2021/02/spotify-hifi-bezstratny-streaming-premium.html

Jest jeszcze trochę czasu by się przygotować ... O! - ile tym razem się uda, bo te zapowiedzi to już słyszałem 2 lata wstecz.

Już niedługo .. będziemy świętować kolejną rocznice szumnej zapowiedzi Spotify w wersji HIFI

image.png.30bd3d787bff93aec6b91fb5b32e14cf.png

Napisano

Oglądałem na Youtube jakiś film gdzie komentujący stwierdził,że smutna prawda jest taka: HiFi w sumie nie jest Spotify potrzebny. Mają coraz więcej użytkowników bez tego, inne serwisy oferujące Hires nie podbierają wielu użytkowników. Widocznie im się nie spieszy. Szkoda bo użytkowanie Spotify i Spotify connect to sama przyjemność. Mi trochę podpadli tą obietnicą,że zrobią to do końca zeszłego roku i nie zrobili. W zeszłym roku używałem równocześnie Amazon Music , Apple Music i Tidal. I muszę powiedziać,że przyjemnością użytkowania gonią Spotify a oferują wyższą jakość , często taniej.

Napisano

Ta, na pewno przejdą

Mają w naszym kraju około .... 9-10mln użytkowników, jest trochę licencji darmowych/promocyjnych w telefonach czy telewizorach, dlatego taki rozrzut.

Po co im przechodzić na wyższy pakiet "usług" jeśli są monopolistami i u nas i na świecie.

Troche tylko żal ze takimi obietnicami trzymają użytkowników u siebie.