Asia Napisano 31 października 2021 Udostępnij Napisano 31 października 2021 Jeśli nie chcesz mojej zguby Dali Menuet (SE) kup mi luby. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 31 października 2021 Udostępnij Napisano 31 października 2021 no tak - na telefonie wyglądały podobnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 31 października 2021 Udostępnij Napisano 31 października 2021 (edytowany) Strzelam, że KEFy, ale nawet jeśli, to kogo obchodzi 45kHz? Chyba tylko nietoperzy. KEF LS 50 Meta - 47Hz - 45kHz Głównie była mowa o basie, niskich tonach. Odchodząc nieco od tematu, na ile prawdziwe są wykresy podawane przez producentów kolumn? Edytowano 31 października 2021 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 31 października 2021 Udostępnij Napisano 31 października 2021 2 godziny temu, Kraft napisał: Quiz niedzielny. Ustaw podane niżej kolumny w kolejności ich pełnopasmowości, kierując się ich prognozowanym spadkiem na basie o -6 dB. Czyli, która kolumna schodzi najniżej Drogi Krafcie możesz sobie pisać do woli na temat Dali czy dowolnych innych produktów, ale po pierwsze nie skacze jak mi ktoś zagra, po drugie ostatnio jak lodówkę otwieram to mam pewne obawy 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 31 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 października 2021 (edytowany) 49 minut temu, Adi777 napisał: Strzelam, że KEFy, ale nawet jeśli, to kogo obchodzi 45kHz? Chyba tylko nietoperzy. KEF LS 50 Meta - 47Hz - 45kHz Głównie była mowa o basie, niskich tonach. Pytanie dotyczyło tylko rozciągnięcia w dół pasma. Górę zostawiamy, bo tutaj (do granicy słyszalności) właściwie wszystkie kolumny dają radę. W takim razie, jak prorokujesz? Edytowano 31 października 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 31 października 2021 Udostępnij Napisano 31 października 2021 Jamniki miały najszersze. Z boom dopalaczem... dawały radę... Ten myślę ma rozciągnięcie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 31 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 października 2021 (edytowany) Widzę, że wystarczyło chrząknąć i szerokość pasma* zrobiła się nagle jakaś mnie ważna niż jeszcze przed chwilą się wydawało:) *w dół Edytowano 31 października 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 31 października 2021 Udostępnij Napisano 31 października 2021 Myślę, że na rozciągnięcie, a przede wszystkim JAKOSC basu ma wpływ wiele czynników. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 31 października 2021 Udostępnij Napisano 31 października 2021 53 minuty temu, audiowit napisał: Jamniki miały najszersze. Z boom dopalaczem... dawały radę... Ten myślę ma rozciągnięcie To nie jamnik... raczej buldog Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 31 października 2021 Udostępnij Napisano 31 października 2021 Na kudosach przy generatorze membrana mi chodzi od 5-7 Hz, no i co z tego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 31 października 2021 Udostępnij Napisano 31 października 2021 49 minut temu, Kraft napisał: Widzę, że wystarczyło chrząknąć i szerokość pasma* zrobiła się nagle jakaś mnie ważna niż jeszcze przed chwilą się wydawało:) *w dół Dużo rzeczy Ci się wydaje 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 31 października 2021 Udostępnij Napisano 31 października 2021 1 godzinę temu, Kraft napisał: Pytanie dotyczyło tylko rozciągnięcia w dół pasma. Górę zostawiamy, bo tutaj (do granicy słyszalności) właściwie wszystkie kolumny dają radę. W takim razie, jak prorokujesz? Okej, no to strzelam - Magico A5. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 31 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 października 2021 (edytowany) 4 minuty temu, J4Z napisał: Kiedy koniec quizu? 😏 Kiedy chcecie, ale na razie zadeklarowały się ledwo dwie osoby. Może jeszcze ktoś chętny? Odniosłem wrażenie, że jest na forum większa ilość specjalistów od oceniania "zejścia" po wyglądzie;) Edytowano 31 października 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 31 października 2021 Udostępnij Napisano 31 października 2021 odkąd usłyszałem callisto 4 - nabrałem duzego dystansu do oceny wzrockowej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 31 października 2021 Udostępnij Napisano 31 października 2021 Na początku myślałem o Klipschach, ale finalnie też stawiam jednak na Kudosy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 31 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 października 2021 (edytowany) Rozwiązanie Quizu. 1. Paradigm Founder 100F - 33 Hz (ref. 200 Hz/10 000 Hz) 2. KEF LS50 Meta - 40 Hz 2. Monitor Audio Bronze 200 - 40 Hz 4. Magico A5 - 41 Hz 5. Klipsch Heresy IV - 47 Hz 6. Kudos Audio Cardea C20 - 48 Hz 7. Wilson Audio SabrinaX - 52 Hz Uwaga. Teraz najważniejsze. Jakby dla kogoś to było niejasne - nie chcę tą zabawą udowadniać, że KEF-y mają lepszy bas od Sabrin. Pokazuję jedynie, że przywoływane jako wzór jakości tzw. pełne pasmo kolumn (czyli w naszym przypadku "zejście"), tak sobie pokazuje możliwości danej konstrukcji "na basie", a już bardzo słabo koreluje z naszym subiektywnym poczuciem, które "dają" basem, a które nie. Jak pisałem wcześniej, "zejście" kolumn, to nieszczególnie ważny wyznacznik jakości ich brzmienia. Nawet "na basie". Dziękuję za uwagę. Edytowano 31 października 2021 przez Kraft 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 31 października 2021 Udostępnij Napisano 31 października 2021 51 minut temu, Kraft napisał: Odniosłem wrażenie, że jest na forum większa ilość specjalistów od oceniania "zejścia" po wyglądzie;) Kudosy 32 Hz, więc co zostaje? Monitor Audio, Paradigm i Wilson Audio. Klipsche tylko 48 Hz, do Wilson Audio SabrinaX znalazłem tylko takie coś - 31 Hz – 23 kHz: +/- 3 dB. Okej, chyba mi się coś pomyliło Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 31 października 2021 Udostępnij Napisano 31 października 2021 Rozumiem, że zmierzyłeś to zejście. Też się zastanawiam po co Kraft " mija się z prawdą" podając nieprawdziwe dane. Czemu na zdjęciu jest super 20, a nie c20... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 31 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 października 2021 (edytowany) 8 minut temu, Adi777 napisał: Kudosy 32 Hz, więc co zostaje? Monitor Audio, Paradigm i Wilson Audio. Klipsche tylko 48 Hz, do Wilson Audio SabrinaX znalazłem tylko takie coś - 31 Hz – 23 kHz: +/- 3 dB. Są różne metodologie takich pomiarów. Nie sposób zestawiać pomiarów robionych według różnych założeń (np. przez różne redakcje lub różnych producentów, no chyba, że znamy doskonale, jak zostały przeprowadzone i opracowane). Te które przedstawiłem powyżej pochodzą wszystkie z miesięcznika Hi-Fi News i są robione w ten sam sposób, więc w pełni porównywalne. Edytowano 31 października 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 31 października 2021 Udostępnij Napisano 31 października 2021 W 32hz w kudosach nie wierzę... Na sabrinach słuchałem koncerty organowe i w 30hz jestem w stanie uwierzyć ( nie wiem oczywiście przy jakim spadku) W 52 nie ehhhh znów te dane z gazetek... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 31 października 2021 Udostępnij Napisano 31 października 2021 Co do Paradigma, ciekawsza wydaje się wersja 120F, nie mówiąc o Persona 9H, ale wiadomo, cena wysoka. https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/3132-persona-9h Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 31 października 2021 Udostępnij Napisano 31 października 2021 5 godzin temu, Asia napisał: Sposób konstrukcji quizu wskazuje na lubiane przez Jarka LS Meta* 😜. * @Kraft cały czas lansuje hasło mniej znaczy więcej 🙂. Dałabym sobie puchar, ale się nie da. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 31 października 2021 Udostępnij Napisano 31 października 2021 Spadek -6dB przy 15Hz, nieźle to wygląda. Kolejne kolumny do listy zapisane Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 31 października 2021 Udostępnij Napisano 31 października 2021 6 godzin temu, lpomis napisał: Nie zapominajmy też o wielkości pomieszczenia. 10-12-15 metrów pokoju w zestawie z tymi małymi paczuszkami daje zupełnie inny odbiór dołu pasma niż pokoje po 20 metrów i więcej. Przekonałem się o tym na ostatnim zlocie. Na sporej salce odsłuchowej te monitorki potrafiły poczarować przestrzenią, głebią, średnicą i wysokimi, ale już niestety w basie wiele do powiedzenia nie miały. Pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Dla mnie te paczuszki w moim małym, kilkumetrowym saloniku to end game. Na zlocie były Dali Epicon 2. Czy to wszystko, co napisał kolega o Menuetach, można powiedzieć o Epiconach, plus lepszy bas? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 31 października 2021 Udostępnij Napisano 31 października 2021 Asia, szkoda, że to mniej do więcej Kraft interpretuje, zniekształca i podaję jak chce. A pelikany łykają. Pierwszy z brzegu przykład. https://sklep-albatros.pl/pl/p/KEF-LS50-META-Royal-Blue-Special-Edition/6198 A biorąc pod uwagę jak bardzo kef też mija się z prawdą w podawaniu parametrów to myślę, że wyniki są jeszcze inne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts