Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

A na koniec coś do konstruktora Audio Reveal Second. W instrukcji wzmacniacza winna być zawarta informacja , jakiej kanapy nie należy kupować , chcąc z niego korzystać. Ta która była w salce odsłuchowej tak elektryzowała , że każde dotknięcie gałki wzmacniacza powodowało spore kopnięcie , czyli przeskok ładunków elektrycznych :) 

Tomek,

Nie jest tak źle-kanapa nie wygra z Audio Reveal gdy ma się takiego pomocnika 😎

Wystarczyło skorzystać z niewielkiego przedmiotu -na zdjęciu leży przed wzmacniaczem.

20230225_150310.jpg.4cf254410f55f9f31cf96a7ae02fcc2f.jpg

A poniżej konstruktor i właściciel firmy Audio Reveal- pan Michał Posiewka. Była okazja porozmawiać z nim o  integrach: Junior, First oraz First mk II oraz Second w wersji standardowej i Signature, a także o planach na przyszłość.

20230225_150213.jpg.050ccdc3ff0e25d1554b25637d198943.jpg

Pozdrawiam

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

A na koniec coś do konstruktora Audio Reveal Second. W instrukcji wzmacniacza winna być zawarta informacja , jakiej kanapy nie należy kupować , chcąc z niego korzystać. Ta która była w salce odsłuchowej tak elektryzowała , że każde dotknięcie gałki wzmacniacza powodowało spore kopnięcie , czyli przeskok ładunków elektrycznych :) 

Czyżby nieprawidłowo skonstruowany wzmacniacz? Czy kanapa?

*prawidłowo skonstruowane kanapy nie elektryzują

Edytowano przez Kraft
Napisano
2 godziny temu, tomek4446 napisał:

To nie do końca tak, elektrownią była kanapa i tylko osoby wstające z niej miały to miłe uczucie przy kontakcie ze wzmacniaczem.  

Sam wzmacniacz Audio Reveal całkiem zacny i dobrze grający, z chęcią wersję bodajże Second przytuliłbym🙂

30 minut temu, Kraft napisał:

*prawidłowo skonstruowane kanapy nie elektryzują

Ta wyraźnie miała błędy konstrukcyjne😉

Napisano
1 godzinę temu, Chilli napisał:

To nie do końca tak, elektrownią była kanapa i tylko osoby wstające z niej miały to miłe uczucie przy kontakcie ze wzmacniaczem.  

Kanapa była dostosowana do wzmacniaczy Marantz, ale niestety Ken nie zdążył jej poprawić by w wersji KI oraz SE działała prawidłowo ze sprzętami innych firm 😎

A przecież ta kanapa tyle już widziała i słyszała, mogłaby opowiadać godzinami jakie d...y (tzn.  "osoby") tam siedziały 💪

To raczej podłoga (wykładzina) była nieaudiofilska i nie znacie się 🤣

Pozdrawiam

PS. "Dynki" nie były złe 😎

PSS. Sobotni szalik już odnalazł swojego właściciela (a właściwie na odwrót) i czeka na szczęśliwe połączenie z właściwą szyją, a drugiego wolnego szalika nie ma i to by było na tyle 😎

Napisano (edytowany)
5 godzin temu, RoRo napisał:

PSS. Sobotni szalik już odnalazł swojego właściciela (a właściwie na odwrót) i czeka na szczęśliwe połączenie z właściwą szyją, a drugiego wolnego szalika nie ma i to by było na tyle 😎

:) Niedługo go odbiorę.

Bardzo się ciesze, ze się znalazł i dziekuje za czujność! - dostałem go w prezencie i ma wartość sentymentalna :) 

Edytowano przez mateolo2
Napisano

Od razu widać, że nie znacie się na audio ;). Założę się, że w tej salce była wykładzina podłogowa z włókien sztucznych. Szuranie waszych butów było przyczyną ładowania się Waszych osób ładunkami.

Napisano
10 minut temu, Rafał S napisał:

@Dedal75 Marek, może skrobniesz choć parę słów o tym, co Ci najlepiej grało w Nautilusie? Szczególnie z monitorów. Spendory? Chario? Dynie (S40)?

Rafał już Sławek napisał czym się zajmowałem , nawet jak już miałem swoje zdanie na jakiś temat to niestety film mi się urwał i nie pamiętam . 

Witek a Ty jesteś też fachowcem od wykładzin ?

Szacun 👍 

Pzdr

Napisano
8 minut temu, audiowit napisał:

Od razu widać, że nie znacie się na audio ;). Założę się, że w tej salce była wykładzina podłogowa z włókien sztucznych. Szuranie waszych butów było przyczyną ładowania się Waszych osób ładunkami.

Oj , chyba musisz się podszkolić  :) Bo tak. Jak poprosiłem Sebastiana / @KrólKiczu/ o dotknięcie wzmacniacza, to nic się nie wydarzyło , a nie przypominam sobie ,by lewitował nad wykładzinką. Za to jak zasiadł na kanapie i potem dotknął gałki volume, to przygasło światło w całej dzielnicy , a Seba świecił bardziej, niż Nowy York w sylwestra o północy 😂

Napisano

Nie przyjadę. Nie ma głupich pytań.

Mógł się naładować na kanapie ale musiał mieć gumowe podeszwy i niczego nie dotykać po drodze. Pytanie w co był ubrany i z czego była kanapa.

Jest to dość ciekawe doświadczenie. Wydedukować teraz raczej nie wydedykujemy.

Mógł się doczołgiwać wtedy podejzewam, że efekt mógł być mocniejszy lyb nie byłoby go. Próbowaliście się czołgać? :))))

O dobry przykład na to, że nie wskazane jest żeby kable glosnikowe leżały beż podstawek na takiej wykładzinie.

Napisano
1 godzinę temu, audiowit napisał:

Pytanie w co był ubrany i z czego była kanapa.

Spodnie jeansy, t-shirt i zimowe buty trekkingowe na grubej, gumowej podeszwie. 

Z czego była kanapa - nie pamiętam 😐. Ale wystarczy zadzwonić do salonu i zapytać. 

Zgadzam się natomiast z Tomkiem @tomek4446, i z opisaną kolejnością zdarzeń. Po wejsciu do pokuju i dotknieciu gałki bez uprzedniego kontaktu z kanapą, nic się nie działo. Natomiast po posadzeniu tyłka na sofie i późniejszym dotknięciu gałki volume, pier... mnie że aż podskoczyłem 🙂

Napisano (edytowany)
5 minut temu, KrólKiczu napisał:

Natomiast po posadzeniu tyłka na sofie i późniejszym dotknięciu gałki volume, pier... mnie że aż podskoczyłem 🙂

Takie same wrażenia zapewnia kanapa w Q21 + Audiolab 6000 🙂. Serio, aż wzmak przygasł na kilka sekund. Potem już używałem tylko pilota...

Edytowano przez Grzesiek202
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, audiowit napisał:

O dobry przykład na to, że nie wskazane jest żeby kable glosnikowe leżały beż podstawek na takiej wykładzinie.

A "one" też "chodzą" po pokoju?

Moim zdaniem w/w efekty wywołuje ruch "x" w danym "środowisku". 

Przykład: Cewka w ruchu pomiedzy magnesami wytwarza.... (no wiadomo... ;) ), natomiast w spoczynku ni uja 😜

Tak wiec jesli nie szuramy kablami po wykladzinie w czasie odsłuchu, to chyba można założyć że nic sie nie elektryzuje jak z przykladem powyżej🤔

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano (edytowany)

Twoje drgają i szoruja?😳

Bo moje jakoś nic nie ruszaja sie... Mam na stałe od jednej kolumny przylepione do nieruchomej powierzchni, a od drugiej spoczywają spokojnie na podłodze. Zgadnij jak bardzo stereofonia wraz z scena i barwą a także innymi takimi sie rozjeżdża przez wzgląd na różne "mocowanie"? 

Odpowiem za wczasu... wcale sie nie rozjeżdża! Wszystko jest ok! 

Co o tym sądzisz?

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano

Proszę skupić się bardziej na temacie wątku - a nie na temacie jak komuś  "przyzłośliwić" czy ogólnie pojętych OT.

Temat kanapy, podłogi, wykładziny i komunikacji między kanapą a wzmacniaczem oraz mądrości i ewentualnej głupoty uczestników dyskusji uważam za zakończony!

Usunąłem kilkanaście ostatnich wpisów - lepiej chyba usunąć wpisy zamiast usuwać/upominać użytkowników...

Pozdrawiam

Napisano

Adi777,
kolumny Avantgarde Zero (widoczne od tyłu na paru zdjęciach ze zlotu) nie załapały się na odsłuch - do niezbyt dużych sal odsłuchowych raczej się nie nadają, a w głównej sali ekspozycyjnej z uwagi na akustykę też by miały problem dobrze się zaprezentować.

Wzmocnienie zaś stało sobie na półce i cieszyło oczy ... jak ktoś wiedział gdzie szukać i na co patrzeć 🙂

Pozdrawiam