Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
8 minut temu, Fafniak napisał:

ciekawe ... zaskakujące

Pisał o tym kiedyś Adam ( @kaczadupa ). Wtedy nie wiedziałem, o co mu chodzi. Teraz wiem. :)

Co do potrzeby zmian: jeśli Indigo zagra rocka lepiej od Sola II, to będę negocjował z Pawłem (AudioNeo) cenę. ;)  Ale to dopiero za miesiąc czy dwa...

Edytowano przez Rafał S
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Rafał S napisał:

bo instrumenty akustyczne nie miały już tej barwy, co z Sola II.

I dla mnie to jest największy atut SOL II. Niestety przeszkadzało mi w nim całościowe zmiękczenie dźwięku, które słyszałem zawsze. A co do niskich tonów, już pomijając miękkość to nie jest to wzmacniacz typu naim, gdzie niskie tony mają bardzo wyraźnie oddany "wykop". Niestety i ten wykop naima i ta ostrożność/nieśmiałość  i miękkość niskich tonów SOLII ma swoje plusy i minusy. Naim nie jest wyjątkową, inteligentną maszyną, która wie kiedy ma przyłożyć a kiedy nie, on zawsze "przyłoży", nawet wtedy kiedy tego nie oczekujemy. No chyba, że zawsze oczekujemy :)

Kompromis, jak zawsze. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
5 minut temu, kaczadupa napisał:

ostrożność/nieśmiałość  i miękkość niskich tonów SOLII ma swoje plusy i minusy

Ostrożność - zgoda. Ale co do miękkości, to już bym polemizował. Bright MK5 ma wyraźnie bardziej miękki bas, nie wspominając już o CXA81, którego miałem kiedyś. SOL II ma bas delikatny (szczupły), ale jednocześnie zwarty i precyzyjny. Jak się to połączy z kolumnami o mocnym dole (MA Gold 100 lub moje obecne Canto), to kopie, że hej. Chwilami nie wiem, czy nie za bardzo. :)

Napisano
38 minut temu, kaczadupa napisał:

Kompromis, jak zawsze

Od dawna o tym piszę. Wszystkie opowieści o tym jak ktoś posiada super i uniwersalny system rozbijają się zwykle o dłuższą rozmowę gdy nagle pada... "no wiesz, gdzieś musiałem iść na kompromis bo..." I tu następuje elaborat dlaczego uniwersalny system nie jest uniwersalnym ;)

Napisano
7 minut temu, Fafniak napisał:

I tu następuje elaborat dlaczego uniwersalny system nie jest uniwersalnym ;)

Stopnie uniwersalności, bądź jej braku są różne. :)SOL II jest ekstremalnie nieuniwersalny. Słuchać na nim rocka, to jak jechać limuzyną po wertepach za miastem. Natomiast Bright MK5 jest dla mnie uniwersalny w tym sensie, że wszystko mi dziś zagrał poprawnie - na czwórkę. Ale @Asia mogłaby oczywiście powiedzieć znacznie więcej na jego temat. :)

Napisano

Jeden zestaw to taka trochę nuda...nie to żebym nie lubił minimalizmu ale jednak jak się patrzy tak na te 20-30 rożnych segmentów to robi się jakoś miło. U mnie to nawet nie musi grać, chociaż w tym przypadku można pożonglować dźwiękiem.

Napisano
2 godziny temu, Rafał S napisał:

Stopnie uniwersalności, bądź jej braku są różne. :)SOL II jest ekstremalnie nieuniwersalny.

Nie pisałem o tobie :) 

Raczej tak ekhm.."ogólnie" o ludziach którzy chwalą sie uniwersalnością systemu 

Napisano

Mnie zastanawia i dziwi jak wiele osób "poszukuje" brzmienia kiedy np. lokal stanowi największy problem ,a wiadomo to największy koszt by uzyskać audionirvanę ;) 

Drugi zaskok to brak spinania stereo z subem zamkniętym z jakimś dsp - najlepsze zestawy na Świecie tak są budowane i naprawdę brzmienie jest przyjemne + pełno regulowany dół czego w zwykłej kolumnie nie zrobimy. A przecież z tym w naszych pokojach jest największy problem , z dołem. Wiele osób kombinuje z kablami,źródłami,dac-ami, nawet realizacjami (płyty made in japan , germany , cccp , itp.) i mają stresa bo tona gelda znika a efektu nie ma...
Sądzę iż dla zatwardziałego audiofila byłoby herezją spiąć system z subem - i tak mijają lata na poszukiwaniu :)  w dobie możliwości wypożyczenia sprzętu niektórzy tracą czas

Napisano
14 minut temu, Kubakk napisał:

Mnie zastanawia i dziwi jak wiele osób "poszukuje" brzmienia kiedy np. lokal stanowi największy problem ,a wiadomo to największy koszt by uzyskać audionirvanę ;) (...)

A przecież z tym w naszych pokojach jest największy problem , z dołem.

Ja akurat nie mam problemu z dołem, choć czasem go łapię - jak każdy. A co do lokalu - W Trójmieście to faktycznie spory koszt. ;)

Żartuję, ale na moje problemy akustyka wiele nie pomoże. Niemniej akurat w ostatnich dniach działam w tym kierunku - coś już wstępnie wybrałem i na dniach pewnie zamówię. :)

Napisano
41 minut temu, Rafał S napisał:

Żartuję, ale na moje problemy akustyka wiele nie pomoże. Niemniej akurat w ostatnich dniach działam w tym kierunku - coś już wstępnie wybrałem i na dniach pewnie zamówię. :)

Niekiedy nawet nie o akustykę chodzi ,ale np o wielkość pomieszczenia , i obojętne czy duże czy małe , ale przy małym duże kolumny (z dużym niskotonowcem) mogą wytworzyć jako tako ciśnienie , tylko ,że zniknie scena , średnica i góra - w większym pomieszczeniu mogą wymagać mocniejszego podkręcania , odbicia i wiadomo chaos muzyczny bo mamy duże dB a w sumie basu i tak nie ma takiego jak należy albo jest tak głośno ,że to żadna przyjemność słuchania ;) Także tak czy siak sub jest najłatwiejszym rozwiązaniem w obu przypadkach. Do tego dochodzą kolumny czy wzmacniacze które wymagają większego podkręcenia / więcej prądu i robi się kolejne parę zmiennych.
Jeszcze prostszym rozwiązaniem jest użycie słuchawek , ale tu też pojawiły się różne wzmacniacze , daci , same słuchawki - jest klient jest produkt :D 
Wg mnie warto samemu ustawić sobie jakiś kompromis , Ja np. stwierdziłem ,że na olbrzymie kolumny nie mam miejsca + to nie rozwiązałoby problemu , toteż dorzuciłem subwoofer , który mogę sobie regulować w miejscu odsłuchowym - chce więcej basu to +dB , jak zaczynają szyby drżeć to zdejmuje i jestem zadowolony a przy okazji mam mega średnicę i górę z lampy 300B , której odpowiednio ustawiony subwoofer nie zaburza. Słuchałem mej lampy na dużych kolumnach w małym pomieszczeniu , poza mocnym basem średnica i góra prawie jak z podręcznego radyjka (tak dół zaburzał - ew. może takie są problemy jak 3 głośniki w 1 obudowie kolumny?)

Napisano
Dnia 25.03.2022 o 13:19, Melo-man napisał:

Prawda jest taka, że wielu bardzo krytycznie patrzy na inne zestawy, natomiast stara się nie dostrzegać wad w swoim systemie

Masz dużo racji , to niedostrzeganie wynika wg. mnie nie ze złej woli, ale braku punktu odniesienia. Nie da się ocenić własnego systemu bez porównań. Dlatego polecam wyjazdy do kolegów i posłuchania różnych klocków. Nie istotne , że mamy inną akustykę u siebie , tu nie chodzi o wybór sprzętu do zakupu tylko o orientację jakie brzmienie nam się podoba ,a jakie nie. I od razu powiem , że to co nam się podoba, to nie żadna wykładnia i referencyjność. W tym tygodniu odwiedziłem trzech kolegów z Forum. Na początek wizyta u Mariusza / @MariuszZ / skoro już mnie wywołał. Lampa/wzmacniacz kl.D + monitory , na które wielu by nie zwróciło uwagi , bo przecież za tą kasę nie mają prawa grać i nie figurują w testach ASR :) Usłyszałem świetną równowagę tonalną , niesamowicie plastyczną scenę jakiej ja u siebie nie jestem w stanie osiągnąć. Coś takiego słyszałem tylko raz wcześniej u Witka / @audiowit /. Mnie bardziej przypadła do gustu muzyczka z lampy , choć więcej precyzji i zaakcentowanej detaliczności pokazywał wzmacniacz kl. D.

Kolejne bardzo miłe i sympatyczne spotkanie odbyłem w Słupsku u Marka / @MMarek/. Tutaj królował minimalizm , choć cholernie kosztowny minimalizm :) Już na pierwszy rzut oka było widać dbałość o precyzję ustawienia kolumn. Grał streamer i monitory B&W . Zupełnie inny przekaz , wg. mnie granie górą pasma , dźwięk efektowny taki jaki mają współczesne B&W. Duża detaliczność , każda nutka wyraźnie słyszalna, Od żony z którą odwiedziłem Marka usłyszałem " po cholerę nam tyle sprzętu, jak zobacz ,  ,jedno urządzenie, a jak gra  ! " / co dało mi do myślenia , główna konkluzja - więcej nie zabierać żony do osób, które nie mają minimum ośmiu klocków :) /. Tak dźwięk systemu , jak i scena była zupełnie inna niż u mnie, czy u Mariusza , a więc odnotowałem kolejne doświadczenie. 

Na koniec wizyta u Romana / @Rega / . Po raz kolejny się przekonałem , że lampa i papierowe membrany starych JBL to dobry zestaw. Naturalność instrumentów i nie wymuszone granie. Bas większy niż u mnie, ale do tego zapewne dokłada się pomieszczenie. A'propos basu , okazało się , ze potężne KEF-y 107 są na tyle sprytne , że emitują bas tylko wówczas jak wymaga tego nagranie , czyli tak jak to być powinno. Ta uwaga dla osób chcących dokładać suby do podłogówek , naprawdę muzyka nie polega na tym, by bas naparzał obojętnie jaki utwór włączymy. Roman dzięki za jak zwykle świetne przyjęcie , zawsze po wizycie u Ciebie utwierdzam się w przekonaniu , że wybrałem dobry kierunek w doborze sprzętu dla mnie.

Trzy spotkania , trzy różne prezentacje dźwięku. Kolejna nauka i doświadczenie. Odnosząc się do tytułu wątku "Stres audiofilski " to takowy przy takich wizytach nie powinien występować. tu nie chodzi o jakąś ocenę , my też nie powinniśmy czuć się jak na cenzurowanym. Każdy słucha tak jak lubi , nie ma czegoś takiego jak dźwięk referencyjny.

Wracając do tego co powiedziałem na wstępie , tylko odsłuchy dają pojęcie, co możemy zmienić we własnym systemie , w jakim kierunku pójść czyli po prostu co nam w dźwięku sprawia przyjemność.

Napisano
14 godzin temu, tomek4446 napisał:

Ta uwaga dla osób chcących dokładać suby do podłogówek , naprawdę muzyka nie polega na tym, by bas naparzał obojętnie jaki utwór włączymy.

Myślisz ,że u mnie sub naparza cały czas ? Właśnie nie , i dlatego parę osób na forum poleca klipscha 115 bo svs sb gra jak kolumna zamknięta z 30cm przetwornikiem oraz sporym zapasem mocy nie osiągalnym dla normalnych wzmacniaczy jakie używamy ;)  Niekiedy sprawdzam czy w ogóle sub jest włączony bo nie każdy kawałek generuje na tyle mocny sygnał poniżej 80Hz.
W filmie Najmro jest scena na dyskotece 1995r (Najmro wpada pozbyć się "kolegi") pojawia się muzyka techno (wiadomo jak to w filmach wygląda) i podskoczyłem zapewne jak i sąsiedzi bo huk był obezwładniający w tym momencie. A tak cały film sub nie dominował zgodnie z zamysłem dźwiękowca.
Odwiedziny kolegów i słuchanie innych systemów to jedynie pogłębianie stresu audiofilskiego swego lub kolegi którego się odwiedza - a co będzie jak się nie spodoba ? :D

Napisano
43 minuty temu, Kubakk napisał:

W filmie Najmro jest scena na dyskotece 1995r

ależ ja jestem za subem w KD , jak najbardziej, ale w stereo to więcej problemu niż zysku. To moje zdanie oczywiście. Jeszcze jak mamy monitory w dużym pomieszczeniu to ma to jakieś uzasadnienie , choć dlaczego monitory ? :) Jak mamy podłogówki to dobieramy je tak by bas się nie wzbudzał lub stosujemy DSP. Gdzie tu miejsce dla suba ? 

48 minut temu, Kubakk napisał:

Właśnie nie , i dlatego parę osób na forum poleca klipscha 115 bo svs sb gra jak kolumna zamknięta z 30cm przetwornikiem oraz sporym zapasem mocy nie osiągalnym dla normalnych wzmacniaczy jakie używamy

Z tą potrzebną mocą to byłbym ostrożny. U Mariusza  / @MariuszZ /słuchałem 3 Watowej  lampy z kolumnami 84 SPL i ręczę , że dawała radę na basie. Zejście było niskie . 

Zresztą :) Nie neguje już niczego , im dłużej w tym siedzę tym bardziej przychylam się do tego , że każdy powinien słuchać tak jak lubi.

53 minuty temu, Kubakk napisał:

Odwiedziny kolegów i słuchanie innych systemów to jedynie pogłębianie stresu audiofilskiego swego lub kolegi którego się odwiedza - a co będzie jak się nie spodoba ?

I tak ma być. Z każdej wizyty wynoszę coś co potem sprawdzam u siebie. Albo uda mi się osiągnąć cel albo nie , ale zawsze mam jakiś wzorzec . Prosty przykład , nigdzie nie bywałem jak miałem Grandy. Za dźwięk Grandów dałbym się pokroić , najdoskonalsza , doskonałość :) Aż pewnego pięknego dnia pojechałem do Piotra / @nowy78/i okazało się , że mam straszne dudnienie na basie . Wcześniej jakoś tego nie słyszałem , brak odniesienia. Poszedłem w DSP i było już świetnie , czyli jak u Piotra :) Potem jeszcze posłuchałem moich kolumn / Dali Grand/ u Pana któremu je sprzedałem. Grały w 50 m2 , bez jakiejkolwiek korekcji i ..... szczęka mi opadła jaki precyzyjny był bas . Ja taki też miałem , ale ......w łazience , w pokoju niestety nie :) Pierwszą  plastyczną scenę , to jest taką gdzie dźwięk jest w przestrzeni , za nami , przed nami i nie ma nic wspólnego z tym gdzie stoją kolumny usłyszałem u Witka / @audiowit / , a teraz u Mariusza. po wizycie u Witka dłuuugo jeździłem z kolumnami by uzyskać ten efekt , przemeblowałem pokój i choć to jeszcze nie to, ale przynajmniej się zbliżyłem.

Nigdy bym nie odkrył niedoskonałości własnego systemu gdyby nie te wizyty. Właśnie dlatego trzeba .....bywać :) 

Napisano
35 minut temu, tomek4446 napisał:

I tak ma być. Z każdej wizyty wynoszę coś co potem sprawdzam u siebie. Albo uda mi się osiągnąć cel albo nie , ale zawsze mam jakiś wzorzec . Prosty przykład , nigdzie nie bywałem jak miałem Grandy. Za dźwięk Grandów dałbym się pokroić , najdoskonalsza , doskonałość :) Aż pewnego pięknego dnia pojechałem do Piotra / @nowy78/i okazało się , że mam straszne dudnienie na basie . Wcześniej jakoś tego nie słyszałem , brak odniesienia. Poszedłem w DSP i było już świetnie , czyli jak u Piotra :) Potem jeszcze posłuchałem moich kolumn / Dali Grand/ u Pana któremu je sprzedałem. Grały w 50 m2 , bez jakiejkolwiek korekcji i ..... szczęka mi opadła jaki precyzyjny był bas . Ja taki też miałem , ale ......w łazience , w pokoju niestety nie :) Pierwszą  plastyczną scenę , to jest taką gdzie dźwięk jest w przestrzeni , za nami , przed nami i nie ma nic wspólnego z tym gdzie stoją kolumny usłyszałem u Witka / @audiowit / , a teraz u Mariusza. po wizycie u Witka dłuuugo jeździłem z kolumnami by uzyskać ten efekt , przemeblowałem pokój i choć to jeszcze nie to, ale przynajmniej się zbliżyłem.

Nigdy bym nie odkrył niedoskonałości własnego systemu gdyby nie te wizyty. Właśnie dlatego trzeba .....bywać :) 

W sumie napisałeś to o czym wspominałem ;)  Duże kolumny w małym pomieszczeniu (a takie w większości posiadamy) i robi się problem z basem. Małe kolumny i basu nie mamy , ew. jest nie tej masy o którą Nam chodzi. W tym właśnie problem.
Powiedzmy ,że mamy dużo $ na sporawe kolumny tylko nie mamy na nie miejsca , i tutaj właśnie odpowiednio dobrany subwoofer zrobi robotę bardziej niż kombinowanie z dacami,źródłami,kablami itp.

Zresztą sam mam średnio słabe kolumny które bas mają jaki mają (obojętne jaki wzmacniacz) i subwoofer zamyka temat , gdyż średnica i góra ów kolumn jest nader wystarczająca.

Skąd wiem ,że bas jest nie tej wielkości i jakości ? Mam taki suwaczek odcięcia którym jestem w stanie to sprawdzić. 80Hz i jest super , wyłączam , sub gra do 250Hz , cała miodność 300B na średnicy zanika bo sub wchodzi na to. I tutaj dochodzę do setna , kolumna 3 drożna nie ma magicznego suwaczka i niskotonowiec nachodzi na te fajne niskośrednio tonowe zakresy. Oczywiście DSP wspomoże ,ale nie każdy umie/lubi/chce oraz nie zawsze to pomoże jeśli mamy zbyt hardkorowe kolumny w powiedzmy 15-20 nawet 25m^2 ;)

Chciałbym wsadzić sobie klipsche forte 3 czy inne takie tannoy szafki , ale te 8-10h słuchania stereo w msc to jednak za mało by wydać ~1mln zł na zmianę lokalu , a o tym wielu z forumowiczów zapomina pisząc o tym co kto powinien z czym parować.

Jednak 3tys za sub który rozwiązuje temat to tańsza opcja niż w/w :D

PS: wydaje mi się że sporo audiofilskiego stresu powoduje przesiadywanie na forach/grupach audio szczególnie jak ludzie się znają i chcą być "fajniejsi" w grupie - to taka refleksja z dawnych czasów streetracingu - schemat był podobny

Napisano

@Chyba Miro 84 , @Kubakk dobra przekonaliście mnie :) Ale ...... dwie kwestie , po pierwsze ustawienie suba , a po drugie jego dobór. Osobiście jak miałbym , testować u siebie kolejne subwoofery i jeździć z nimi po chałupie to jednak zmieniłbym kolumny :) 

A , aby nie być gołosłownym robiłem taki test u siebie z dwiema parami monitorów / oczywiście oddzielnie/  i subem. Dowiedziałem się , że mój sub do muzyki się nie nadaje bo efekt był żałosny mimo , że miałem pełną możliwość kombinacji z odcięciami.

Napisano

@tomek4446 mój stary sub grał tak jak opisałeś , cały czas był słyszalny obojętne co leciało , do tego nie nadążał za muzyką. Było miękko , cała okolica wiedziała ,że coś dudni , ale nie było żadnej jakości. To takie brzmienie jakie lubią użytkownicy wież sony.

Szybkość jaką oferują suby w obudowie zamkniętej to jednak co innego. Szybkość wygaszania dźwięku szczególnie przy "stopie" ale i w efektach filmowych (wystrzały) - to jest na tyle przyjemne ,że lekko uzależniające ;) 

Nie chodzi o przekonywanie kogokolwiek jeśli ktoś uważa suba w stereo za herezję a są tacy , ale o to ,że nie zawsze są możliwości lokalowe , po to też producenci zmienili kolumny o szerokościach 40-100cm na takie bliżej 20-25cm co by się lepiej ukryły w pomieszczeniu. Do subów są też dokładki wifi więc można go sobie postawić gdziekolwiek.
Temat podrzuciłem dla Tych którzy męczą się z niskimi tonami i mają "stres" :D

btw. nie twierdze iż kiedyś nie dorzucę lepszych kolumn , ale nie będą szerokie a jestem zdania ,że średnica przetwornika robi różnicę na dole.

Napisano
3 minuty temu, Kubakk napisał:

Do subów są też dokładki wifi więc można go sobie postawić gdziekolwiek.

Nie chodziło mi o połączenie , tylko miejsce gdzie bas się nie będzie wzbudzał. I tutaj jakoś nie widzę tego " gdziekolwiek " :) W głupim KD , musiałem kombinować z ustawieniem , a w stereo ?

Napisano

Wywołany do tablicy.

Sub z założenia jest taką protezą. Ciężko to zestroić z kolumną. Udaje to się tym, którzy potrafią i najczęściej z dedykowanym. I nie takim do "muzyki" tylko do konkretnych kolumn.

Tomek dzięki. Tego dźwięku, który słyszałeś już dawno nie ma. Przeszło już kilka kolejnych generacji.

Napisano
1 godzinę temu, audiowit napisał:

Ciężko to zestroić z kolumną. Udaje to się tym, którzy potrafią i najczęściej z dedykowanym. I nie takim do "muzyki" tylko do konkretnych kolumn.

Mi się nigdy nie udało ogarnąć, a miałem tego parę sztuk u siebie. Inna sprawa że wtedy też nie miałem mikrofonu pomiarowego i nie używałem DSP... 

Ale dobrze dobrane wielkością podłogowe rozwiązały temat basu u mnie i przyznam że nie chciałbym wracać do subwoofera. 

Napisano
2 godziny temu, audiowit napisał:

Tomek dzięki. Tego dźwięku, który słyszałeś już dawno nie ma. Przeszło już kilka kolejnych generacji.

Żartujesz , prawda ? :) 

To ja z trzysta razy przesuwałem kolumny ...... :)