Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Po cenach nowych głośnikowe i interkonekty warte około 6-7 procent. Kiedyś miałem warte poniżej 0,5 procenta. Najgłupsza oszczędność 🤪

Słaby interkonekt (głośnikowy też ale w mniejszym stopniu) zepsuje jakość dźwięku w stopniu kolosalnym. 

Nie ma tu znaczenia cena, a zgranie wszystkiego - najdroższy IC jaki miałem grał prawie równie źle jak najtańsze budzetowce

Napisano

Z moich doświadczeń w jednych systemach kable mają znikome lub żadne znaczenie, a w innych potrafią sporo zmienić. Szczególnie duży ich wpływ można odczuć gdy podłącza się nimi wzmacniacz lampowy o prostej elektrycznie budowie. Dlatego nie szukałbym jakichś prostych i uniwersalnych reguł co do ich wartości w systemie.

Napisano

U mnie około 1%  :>>>>
Swoją drogą sprawdzając ceny zakupu moich klocków wtedy i patrząc ile teraz kosztują 😮
Przykładowo sub (SVS SB-1000 Pro) 500 zł droższy niż kupowałem.

Napisano
13 godzin temu, MariuszZ napisał:

Udział przewodów z listwą 16 %

Poprawka. Listwa zasilająca z filtrem wg mnie powinna być uwzględniona w elektronice. Stolik, standy, absorbery dodatkowo to u mnie razem 19 900. 

Przewody o wartości 2 150 stanowią 10,8 %

W sumie gdybym policzył kolumny po realnej cenie, a nie okazyjnego zakupu to spadam poniżej 10 % 

Już mi lżej 😂 

Napisano
1 godzinę temu, Kraft napisał:

Wtedy to porównanie nie ma sensu. Zarysujesz obudowę kolumn albo ukręcisz gałkę we wzmacniaczu i nagle wartość procentową okablowania wzrasta ci z 10 do 20%.

Ale zakładamy ,że sprzęt jest sprawny (w tym posiada gałki i nie przejechał po nim wóz opancerzony :) ) . 

Ale to tylko taka moja luźna,niezobowiązująca dygresja.

Napisano
37 minut temu, MariuszZ napisał:

Poprawka. Listwa zasilająca z filtrem wg mnie powinna być uwzględniona w elektronice. Stolik, standy, absorbery dodatkowo to u mnie razem 19 900. 

W sumie gdybym policzył kolumny po realnej cenie, a nie okazyjnego zakupu to spadam poniżej 10 %

Ha! Jeśli pominę listwę (ale policzę kable zasilające), to wychodzi mi prawie 12%. Panie i Panowie - oficjalnie obejmuję prowadzenie! :)

Napisano (edytowany)
6 godzin temu, seba3002 napisał:

Oczywiście, że się liczy 😝. Ja na szczęście będąc kiedyś stolarzem, sam zrobiłem mój mega audiofilski 😉 stolik.

Ooo, tak jak się liczy, to musiałbym doliczyć mój SavarSystems 😁

P.S.

Sebuś, robiłeś z litego drewna, czy jakieś płyty meblowe? 

2 godziny temu, MariuszZ napisał:

Już mi lżej 😂 

No, ale jakby tak wszystko wyliczać, to trzeba by liczyć wklad w adaptację akustyczną i inne pierdy z półki poprawiaczy, a zasilacze liniowe, kable LANy, które przecie nie "wpływajom" na brzmienie itd.? 

Gdybym ja policzył po cenach w detalu to również bym spadł z tych 28%, ale była mowa o kwotach jak dane było nam wydać. 

Dzisiaj już np. głośników jakie mam bym nie kupił, zresztą DACa w detalu też nie 😛

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
1 minutę temu, DiBatonio napisał:

Sebuś, robiłeś z litego drewna, czy jakieś płyty meblowe? 

Pytasz o to czy pracowałem z drewnem czy tylko w płycie czy z jakiego materiału jest mój stolik ? 

Tak naprawdę mój stolik to pierwszy mebel, który zrobiłem dla siebie. Miała to być ława kawowa, ale ze troszkę przekombinowałem, zrobiłem z tego stolik RTV - tak RTV, bo było to w czasach kiedy bardziej interesowało mnie oglądanie filmów niż słuchanie muzyki. A stolik to 4 bukowe nogi, szklany blat i 2 półki z laminowanej płyty wiórowej. Jak na sprzęt, który "dźwiga", w zupełności wystarcza 😉.

20220415_133623.jpg

Napisano
13 minut temu, seba3002 napisał:

Pytasz o to czy pracowałem z drewnem czy tylko w płycie czy z jakiego materiału jest mój stolik ? 

Tak naprawdę mój stolik to pierwszy mebel, który zrobiłem dla siebie. Miała to być ława kawowa, ale ze troszkę przekombinowałem, zrobiłem z tego stolik RTV - tak RTV, bo było to w czasach kiedy bardziej interesowało mnie oglądanie filmów niż słuchanie muzyki. A stolik to 4 bukowe nogi, szklany blat i 2 półki z laminowanej płyty wiórowej. Jak na sprzęt, który "dźwiga", w zupełności wystarcza 😉.

20220415_133623.jpg

@seba3002 można zapytać na mariginesie - korzystasz z wbudowanego daca w bluesoundzie?

Napisano (edytowany)
41 minut temu, mateolo2 napisał:

@seba3002 można zapytać na mariginesie - korzystasz z wbudowanego daca w bluesoundzie?

Tak. Wiem że są opinie (pewnie słuszne), że DAC w Bluesoundzie jest kiepski, ale że dobry DAC to już dość spory wydatek, a mój system to raczej uprzyjemniacz wolnego czasu a nie systemik do krytycznych odsłuchów, także zostaję przy tym co jest. 

Edytowano przez seba3002
Napisano
3 minuty temu, seba3002 napisał:

Tak. Wiem że są opinie (pewnie słuszne), że DAC w Bluesoundzie jest kiepski, ale że dobry DAC to już dość spory wydatek, a mój system to raczej uprzyjemniacz wolnego czasu a nie systemik do krytycznych odsłuchów, także zostaję przy tym co jest. 

No i super :)

4 minuty temu, seba3002 napisał:

Ale to super tez ze tym budżecie, o którym pisałeś za cały system jeszcze Ci się bluesounda udało wcisnąć! Graty!

Napisano
19 minut temu, mateolo2 napisał:

Ale to super tez ze tym budżecie, o którym pisałeś za cały system jeszcze Ci się bluesounda udało wcisnąć! Graty!

Bluesound jest akurat jedynym elementem toru audio, który kupiłem w salonie🙂. Ale że była akurat jakaś promocja to dałem za niego, z tego co pamiętam około 1800 zł. Wzmacniacz też udało mi się wyrwać w dość dobrej cenie, bo 2500 PLN, a dziś to już koszt około 3k, plus ATC za 3200 i CDek za 300 PLN. Także całość, nie licząc kina domowego, kosztowała mnie całkiem niewiele. 

Napisano
27 minut temu, seba3002 napisał:

Bluesound jest akurat jedynym elementem toru audio, który kupiłem w salonie🙂. Ale że była akurat jakaś promocja to dałem za niego, z tego co pamiętam około 1800 zł. Wzmacniacz też udało mi się wyrwać w dość dobrej cenie, bo 2500 PLN, a dziś to już koszt około 3k, plus ATC za 3200 i CDek za 300 PLN. Także całość, nie licząc kina domowego, kosztowała mnie całkiem niewiele. 

Brawo! I to jest właśnie sztuka, a pewnie gra zacnie!

Napisano
Przed chwilą, seba3002 napisał:

Jak na granie do kotleta, to całkiem ok 😝.

7k… granie do kotleta… do kotleta to się soundbara kupuje. Nie umniejszaj swojemu systemowi :)wiekoszoscu ludzi to system za tyle kasy całe życie się śni i marzy

Napisano
12 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

~80%

Przyznam że byłem ciekaw Twojej wypowiedzi właśnie w tym temacie, bo wiem, że i klocki masz zacne a i na kable monety nie żałujesz. Oczywiście wiem to tylko dlatego, że czytam Twój ciekawy wątek o tym między innymi mówiący 😉