marcinmarcin Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 Po cenach nowych głośnikowe i interkonekty warte około 6-7 procent. Kiedyś miałem warte poniżej 0,5 procenta. Najgłupsza oszczędność 🤪 Słaby interkonekt (głośnikowy też ale w mniejszym stopniu) zepsuje jakość dźwięku w stopniu kolosalnym. Nie ma tu znaczenia cena, a zgranie wszystkiego - najdroższy IC jaki miałem grał prawie równie źle jak najtańsze budzetowce 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 Mi wyszło 3 promile, ale jakby dodać wartość kabli od @tomek4446 to może do procenta bym dobrnął… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 Z moich doświadczeń w jednych systemach kable mają znikome lub żadne znaczenie, a w innych potrafią sporo zmienić. Szczególnie duży ich wpływ można odczuć gdy podłącza się nimi wzmacniacz lampowy o prostej elektrycznie budowie. Dlatego nie szukałbym jakichś prostych i uniwersalnych reguł co do ich wartości w systemie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 U mnie około 1% :>>>> Swoją drogą sprawdzając ceny zakupu moich klocków wtedy i patrząc ile teraz kosztują 😮 Przykładowo sub (SVS SB-1000 Pro) 500 zł droższy niż kupowałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 13 godzin temu, MariuszZ napisał: Udział przewodów z listwą 16 % Poprawka. Listwa zasilająca z filtrem wg mnie powinna być uwzględniona w elektronice. Stolik, standy, absorbery dodatkowo to u mnie razem 19 900. Przewody o wartości 2 150 stanowią 10,8 % W sumie gdybym policzył kolumny po realnej cenie, a nie okazyjnego zakupu to spadam poniżej 10 % Już mi lżej 😂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 1 godzinę temu, Kraft napisał: Wtedy to porównanie nie ma sensu. Zarysujesz obudowę kolumn albo ukręcisz gałkę we wzmacniaczu i nagle wartość procentową okablowania wzrasta ci z 10 do 20%. Ale zakładamy ,że sprzęt jest sprawny (w tym : posiada gałki i nie przejechał po nim wóz opancerzony ) . Ale to tylko taka moja luźna,niezobowiązująca dygresja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 37 minut temu, MariuszZ napisał: Poprawka. Listwa zasilająca z filtrem wg mnie powinna być uwzględniona w elektronice. Stolik, standy, absorbery dodatkowo to u mnie razem 19 900. Przewody o wartości 2 150 stanowią 10,8 % W sumie gdybym policzył kolumny po realnej cenie, a nie okazyjnego zakupu to spadam poniżej 10 % Ha! Jeśli pominę listwę (ale policzę kable zasilające), to wychodzi mi prawie 12%. Panie i Panowie - oficjalnie obejmuję prowadzenie! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 (edytowany) 6 godzin temu, seba3002 napisał: Oczywiście, że się liczy 😝. Ja na szczęście będąc kiedyś stolarzem, sam zrobiłem mój mega audiofilski 😉 stolik. Ooo, tak jak się liczy, to musiałbym doliczyć mój SavarSystems 😁 P.S. Sebuś, robiłeś z litego drewna, czy jakieś płyty meblowe? 2 godziny temu, MariuszZ napisał: Poprawka. Listwa zasilająca z filtrem wg mnie powinna być uwzględniona w elektronice. Stolik, standy, absorbery dodatkowo to u mnie razem 19 900. Przewody o wartości 2 150 stanowią 10,8 % W sumie gdybym policzył kolumny po realnej cenie, a nie okazyjnego zakupu to spadam poniżej 10 % Już mi lżej 😂 No, ale jakby tak wszystko wyliczać, to trzeba by liczyć wklad w adaptację akustyczną i inne pierdy z półki poprawiaczy, a zasilacze liniowe, kable LANy, które przecie nie "wpływajom" na brzmienie itd.? Gdybym ja policzył po cenach w detalu to również bym spadł z tych 28%, ale była mowa o kwotach jak dane było nam wydać. Dzisiaj już np. głośników jakie mam bym nie kupił, zresztą DACa w detalu też nie 😛 Edytowano 15 kwietnia 2022 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 1 minutę temu, DiBatonio napisał: Sebuś, robiłeś z litego drewna, czy jakieś płyty meblowe? Pytasz o to czy pracowałem z drewnem czy tylko w płycie czy z jakiego materiału jest mój stolik ? Tak naprawdę mój stolik to pierwszy mebel, który zrobiłem dla siebie. Miała to być ława kawowa, ale ze troszkę przekombinowałem, zrobiłem z tego stolik RTV - tak RTV, bo było to w czasach kiedy bardziej interesowało mnie oglądanie filmów niż słuchanie muzyki. A stolik to 4 bukowe nogi, szklany blat i 2 półki z laminowanej płyty wiórowej. Jak na sprzęt, który "dźwiga", w zupełności wystarcza 😉. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 @seba3002 Widziałem widziałem 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 15 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 13 minut temu, seba3002 napisał: Pytasz o to czy pracowałem z drewnem czy tylko w płycie czy z jakiego materiału jest mój stolik ? Tak naprawdę mój stolik to pierwszy mebel, który zrobiłem dla siebie. Miała to być ława kawowa, ale ze troszkę przekombinowałem, zrobiłem z tego stolik RTV - tak RTV, bo było to w czasach kiedy bardziej interesowało mnie oglądanie filmów niż słuchanie muzyki. A stolik to 4 bukowe nogi, szklany blat i 2 półki z laminowanej płyty wiórowej. Jak na sprzęt, który "dźwiga", w zupełności wystarcza 😉. @seba3002 można zapytać na mariginesie - korzystasz z wbudowanego daca w bluesoundzie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 Przed chwilą, mateolo2 napisał: @seba3002 można zapytać na mariginesie - korzystasz z wbudowanego daca w bluesoundzie? Nie pytany, ale też odpowiem....ja nie korzystam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 (edytowany) 41 minut temu, mateolo2 napisał: @seba3002 można zapytać na mariginesie - korzystasz z wbudowanego daca w bluesoundzie? Tak. Wiem że są opinie (pewnie słuszne), że DAC w Bluesoundzie jest kiepski, ale że dobry DAC to już dość spory wydatek, a mój system to raczej uprzyjemniacz wolnego czasu a nie systemik do krytycznych odsłuchów, także zostaję przy tym co jest. Edytowano 15 kwietnia 2022 przez seba3002 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 15 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 3 minuty temu, seba3002 napisał: Tak. Wiem że są opinie (pewnie słuszne), że DAC w Bluesoundzie jest kiepski, ale że dobry DAC to już dość spory wydatek, a mój system to raczej uprzyjemniacz wolnego czasu a nie systemik do krytycznych odsłuchów, także zostaję przy tym co jest. No i super 4 minuty temu, seba3002 napisał: Tak. Wiem że są opinie (pewnie słuszne), że DAC w Bluesoundzie jest kiepski, ale że dobry DAC to już dość spory wydatek, a mój system to raczej uprzyjemniacz wolnego czasu a nie systemik do krytycznych odsłuchów, także zostaję przy tym co jest. Ale to super tez ze tym budżecie, o którym pisałeś za cały system jeszcze Ci się bluesounda udało wcisnąć! Graty! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 19 minut temu, mateolo2 napisał: Ale to super tez ze tym budżecie, o którym pisałeś za cały system jeszcze Ci się bluesounda udało wcisnąć! Graty! Bluesound jest akurat jedynym elementem toru audio, który kupiłem w salonie🙂. Ale że była akurat jakaś promocja to dałem za niego, z tego co pamiętam około 1800 zł. Wzmacniacz też udało mi się wyrwać w dość dobrej cenie, bo 2500 PLN, a dziś to już koszt około 3k, plus ATC za 3200 i CDek za 300 PLN. Także całość, nie licząc kina domowego, kosztowała mnie całkiem niewiele. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 4% . Widzę pole do popisu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 2 minuty temu, mkk napisał: 4% . Widzę pole do popisu To ile kosztował ten niebieski wąż ogrodowy 😲? Ja myślałem, że takie coś ze 100k kosztuje 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 500 za 3 szt 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 15 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 27 minut temu, seba3002 napisał: Bluesound jest akurat jedynym elementem toru audio, który kupiłem w salonie🙂. Ale że była akurat jakaś promocja to dałem za niego, z tego co pamiętam około 1800 zł. Wzmacniacz też udało mi się wyrwać w dość dobrej cenie, bo 2500 PLN, a dziś to już koszt około 3k, plus ATC za 3200 i CDek za 300 PLN. Także całość, nie licząc kina domowego, kosztowała mnie całkiem niewiele. Brawo! I to jest właśnie sztuka, a pewnie gra zacnie! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 Przed chwilą, mateolo2 napisał: a pewnie gra zacnie! Jak na granie do kotleta, to całkiem ok 😝. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 15 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 Przed chwilą, seba3002 napisał: Jak na granie do kotleta, to całkiem ok 😝. 7k… granie do kotleta… do kotleta to się soundbara kupuje. Nie umniejszaj swojemu systemowi wiekoszoscu ludzi to system za tyle kasy całe życie się śni i marzy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 Mi się śnił , i nawet się nie obejrzałem jak minąłem tę kwotę ale fakt trwało to kilka lat . Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosciukus Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 12 200 - kolumny (6000), tymczasowy wzmak (1300), dac (2800), malina (500), akustyka (1600) 780 - głośnikowe (100), rca (80), usb a/b (130), listwa z filtrem (470) 6% Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 ~80% 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolkos Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 12 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: ~80% Przyznam że byłem ciekaw Twojej wypowiedzi właśnie w tym temacie, bo wiem, że i klocki masz zacne a i na kable monety nie żałujesz. Oczywiście wiem to tylko dlatego, że czytam Twój ciekawy wątek o tym między innymi mówiący 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts