Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
26 minut temu, elektron6 napisał:

Czy ktoś to pisał zna prawo Ohma.??

No masz. Poniosło mnie z tym kalkulatorem. Nie zwróciłem uwagi, że jak się zmieni prąd to zmieni się też wymagana szerokość ścieżki. 

No masz całkowitą rację. Sorki za zamieszanie z natężeniem prądu. To jest oczywista oczywistość 😎

Napisano
12 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Zapytam bo nie wiem.. Czy tego typu szerokość ścieżki (523.67 nm) wystepuje w typowym układzie przedwzmacniacza?

Ten kalkulator (apka Electrodoc)  oblicza wymaganą czyli chyba minimalną szerokość ścieżki. Normalnie będzie wielokrotnie szersza i tak jak @elektron6 napisał sama ścieżka dla prądu o częstotliwości audio będzie miała ułamki oma więc 3 czy 7 cm nie będzie miało znaczenia.

Ze wzrostem częstotliwości będzie już ciekawiej bo indukcyjność ścieżek zacznie mieć znaczenie. Czy we wzmacniaczach w obrębie regulatora barwy będzie miało to jakiś wpływ należałoby analizować każdy przypadek z osobna. Może jakieś scalone obwody, gdzie ścieżki są naprawdę wąskie to ta długość by w jakiś sposób wpływała. Może... 

Napisano (edytowany)
4 godziny temu, lpomis napisał:

Piszesz, że słuchasz muzy 3h tygodniowo, leżąc sobie wygodnie na łóżku, daleko od sweet spotu, domyślam się, że mocno rekreacyjnie, a ciśniesz (na forum Audio) z ludzi, którzy trochę „poważniej” podchodzą do tego hobby? ;)

Troszkę poważniej?  Hahaha Hahaha 

To, że ktoś przerzuca wzmacniaczami jak palacz węgiel w kotłowni nazywasz poważnym podejściem?

Ja pierdole muszę to zapisać i w ramkę.

😂😂😂

Poważnym to jest bardziej to co robi @seba3002, bo nie szuka dalej, cieszy się z tego co ma, jak wiekszość z nas, siebie też nie licz czasem.

Seba przynajmniej pomierzył swoje pomieszczenie i wie, że źle nie jest mimo braku adaptacji akustycznej.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
33 minuty temu, DiBatonio napisał:

@DiBatonio w zasadzie to jaki masz problem ze mną? Wypominasz mi, że nie mam zrobionych pomiarów pokoju, ignoruję akustykę i co jeszcze? Przecież jeszcze niedawno rozmawialiśmy o tym w temacie Bartka. Wstawiałem też wykresy swojego pomieszczenia. Jeśli nie mam nawalone dookoła specjalistycznych ustrojów to nie mam prawa się wypowiedzieć?

Napisano

@Adi777 Mam aktualnie lampowy SET i hypexa ncore podłączone przez switcha i wybieram w zależności od nastroju czy potrzeby. Oba w trybie końcówki mocy.

Nie znaczy to, że są jakieś znaczące różnice w graniu, bo fakt wyboru wynika raczej z funkcjonalności. Radyjko internetowe idzie przez hypexa, poważne słuchanie nowości przez lampowca etc. 

Naturalności to raczej na koncertach szukam. Jeżeli chodzi o moje sympatie do tych klocków to zależy z czym grają. Tu też mam mały wybór. Hypex lepiej gada z Bifrost, a SET lampowy z BMN. Dalej to już zależy jakiego rodzaju muzyki słucham. Niemniej jednak ja dużych różnic w samych wzmakach nie słyszę jeżeli grają w tych samych warunkach. Rozrożniam je ledwo ledwo i dużo zależy od tego jak głęboko się wsłucham. Przy słuchaniu relaksacyjnym oba grają dla mnie tak samo fajnie 😉

Jeżeli chodzi o przeskok jakości o klasę to przy tych poziomach głośności i na tym sprzęcie jakim dysponuję mogę tylko pomarzyć. Podmiana wzmacniacza w moich warunkach nie daje skoku jakości o klasę. 

Mam porównanie jak było bez adaptacji akustycznej i z drobną adaptacją absorberami. Tu mogę szczerze napisać, że skok jakości był znaczny i nieporównywalnie większy do podmiany wzmacniacza ale to moja opinia tak przy okazji dyskusji. 

Warto pobawić się akustyką bo uzysk jest ogromny. 

Napisano
1 godzinę temu, DiBatonio napisał:

Troszkę poważniej?  Hahaha Hahaha 

To, że ktoś przerzuca wzmacniaczami jak palacz węgiel w kotłowni nazywasz poważnym podejściem?

😂😂😂

DiBatonio, ile Ty masz lat? Wymądrzasz się jak żaba w błocie. O nas forumowiczach, przynajmniej coś wiadomo, a o Tobie wiemy jedynie, że skrywasz się za ekranem monitora i chamsko się zachowujesz.

Napisano (edytowany)

Widzę że dłuższy "niedobór" tematów kablowych daje sie "we znaki" i płynnie przechodzi na inne dziedziny audio ;)

12 minut temu, MMarek napisał:

O nas forumowiczach, przynajmniej coś wiadomo, a o Tobie wiemy jedynie, że skrywasz się za ekranem monitora

Tutaj akurat weź proszę pod uwagę fakt, że nie wszyscy mogą chcieć być "rozpoznawani z daleka"  na dowolnej imprezie audio (np. AVS). A jakby nie patrzeć, to zloty forumowe bardzo pomagają tej "rozpoznawalności".

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano
13 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Tutaj akurat weź proszę pod uwagę fakt, że nie wszyscy mogą chcieć być "rozpoznawani z daleka"  na dowolnej imprezie audio (np. AVS). A jakby nie patrzeć, to zloty forumowe bardzo pomagają tej "rozpoznawalności".

Jak nie chce być rozpoznawalny, to niech założy przed monitorem krawat. Gość w krawacie jest mniej awanturujący się, aby nie powiedzieć, że mniej chamski.

Napisano
22 minuty temu, MMarek napisał:

DiBatonio, ile Ty masz lat? Wymądrzasz się jak żaba w błocie. O nas forumowiczach, przynajmniej coś wiadomo, a o Tobie wiemy jedynie, że skrywasz się za ekranem monitora i chamsko się zachowujesz.

Wybacz mu to co napisał, pewnie prowadził auto jak to robił .

Gość pochodzi prawdopodobnie z krainy podziemnej pomarańczy, a oni jak prowadzą auto, to są w jakimś dziwnym amoku.😃

Napisano (edytowany)
11 godzin temu, seba3002 napisał:

Słucham muzyki 3,4h tygodniowo

Cholera, to mnie zaskoczyłeś.

Myślałem,że ja nie za dużo słucham , ale widzę, że są tacy, którzy słuchają zdecydowanie mniej. Aż mnie to zaciekawiło i z chęcią założyłbym temat z ankietą  , kto ile i kiedy słucha muzyki.

Edytowano przez terracan1929
Napisano
23 minuty temu, terracan1929 napisał:

Cholera, to mnie zaskoczyłeś.

Myślałem,że ja nie za dużo słucham , ale widzę, że są tacy, którzy słuchają zdecydowanie mniej. Aż mnie to zaciekawiło i z chęcią założyłbym temat z ankietą  , kto ile i kiedy słucha muzyki.

Kiedy pracowałem na 3 zmiany, miałem sporo więcej czasu przed południem. Teraz pracuje w godzinach urzędowych i po południu mam tego czasu zdecydowanie mniej. Ale ma to swoje plusy, bo jak już słucham, daje to dużo więcej radości 🙂

Napisano

Nie musisz się tłumaczyć :) słuchasz ile i kiedy chcesz...Twoja sprawa  :) 

Po prostu zaskoczyłeś mnie i tyle . Ja także pracuję "w godzinach urzędowych "  :), ale przeważnie te dwie godzinki dziennie (a raczej dwie godzinki wieczorkiem) i 3-4 godziny w weekendowe dni udaje mi się przesiedzic na sofie słuchając rozmaitej muzyki.

Faktem jest ,że często czytam w tym czasie książkę, czy też piszę z Wami na forum :) 

Napisano
1 godzinę temu, terracan1929 napisał:

Ja także pracuję "w godzinach urzędowych "  :), ale przeważnie te dwie godzinki dziennie (a raczej dwie godzinki wieczorkiem) i 3-4 godziny w weekendowe dni udaje mi się przesiedzieć na sofie słuchając rozmaitej muzyki.

Faktem jest ,że często czytam w tym czasie książkę, czy też piszę z Wami na forum :)

Jakbym czytał o sobie samym. :)

Napisano (edytowany)
5 godzin temu, MMarek napisał:

A Ty się za czym skrywasz, piszesz z kalkulatora?

To nie wymądrzanie to fakty.

Już dawno osiągnąłem to co chciałem, gdybyś czytał uważnie co niejednokrotnie miałem do powiedzenia, albo czytał Tych, którzy u mnie bywali. Wiedziałbyś...

Człowieku nie szukaj wrogów tam, gdzie ich nie masz...

5 godzin temu, moss napisał:

Wybacz mu to co napisał, pewnie prowadził auto jak to robił .

Gość pochodzi prawdopodobnie z krainy podziemnej pomarańczy, a oni jak prowadzą auto, to są w jakimś dziwnym amoku.😃

Widzę, że kolejny wróżbita ze szklaną kulą. 

Jak prowadzę  nie piszę....

6 godzin temu, lpomis napisał:

Wypominasz mi, że nie mam zrobionych pomiarów pokoju, ignoruję akustykę i co jeszcze? Przecież jeszcze niedawno rozmawialiśmy o tym w temacie Bartka

Nie o Tobie pisałem, nie sądzę byś przerzucał tak wzmacniaczami....

Domyśl się...

6 godzin temu, lpomis napisał:

w zasadzie to jaki masz problem ze mną?

Z Tobą żadnego.

W zasadzie to ja z nikim nie mam problemu, a jak ktoś w tym widzi problem, to nie mój problem.

😁

5 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał:

Widzę że dłuższy "niedobór" tematów kablowych daje sie "we znaki" i płynnie przechodzi na inne dziedziny audio

Myślisz? 

Ten temat też od lat zamknąłem u siebie.

Pzdr 😉

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
14 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał:

Widzę że dłuższy "niedobór" tematów kablowych daje sie "we znaki" i płynnie przechodzi na inne dziedziny audio ;)

Tak to chyba o to chodzi. Jednak regularne wyładowywania na kablach miały pozytywny wpływ na obywateli.

Piotr

Napisano

Miro, osobiście wolałbym już zamknąć ten wątek ...

Każdy i tak zostanie przy swoim zdaniu, choćby tu i 10 inżynierów noblistów się wypowiedziało..

Jeden słyszy różnice, drugi nie słyszy i tyle. Po co bez końca to ciągnąć?

Napisano (edytowany)
19 minut temu, kaczadupa napisał:

Tylko, że w 99,9% są tu chłopy, (dodam, od urodzenia chłopy)  a takie bicie piany bez końca bardziej pasuje do płci pięknej...

W Polsce około 5% osób identyfikuje siebie same jako osoby LGBT (w ankiecie, więc można założyć, że faktycznie odsetek ten jest większy, może nawet 10%).

Edytowano przez Kraft
Napisano
1 godzinę temu, J4Z napisał:

A może Ty @Chyba Miro 84

Przeciez napisałem poprzednio (podmiana elementów czy też regulacja prądu spoczynkowego). 

Nie wiem jak jeszcze "inaczej" mogę ciągnąć za język?🤔

Jeśli "ruszysz głowa" chcąc odpowiedzieć na pytanie który wzmacniacz pełni role "drutu ze wzmocnieniem" zatrzymasz sie wkoncu na tym co powyzej napisałem.

2 godziny temu, kaczadupa napisał:

Miro, osobiście wolałbym już zamknąć ten wątek ...

Każdy i tak zostanie przy swoim zdaniu, choćby tu i 10 inżynierów noblistów się wypowiedziało..

Jeden słyszy różnice, drugi nie słyszy i tyle. Po co bez końca to ciągnąć?

Sa osoby ktore chcą dźwięk pod swój gust i tacy ktorzy chcą tzw. "Drut z wzmocnieniem". To dla tych drugich ciagnie sie ten temat. Bez wzgledu na to czy powyzsze dwie grupy słyszą różnicę pomiedzy wzmacniaczami. Takie moje zdanie ;)