Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, J4Z napisał:

Ma być spokój ducha, widząc tweeter na odpowiedniej wysokości

:D w zasadzie to clou audio - przynajmniej w moim przypadku.

edit:

znaczy ten spokój ducha :)

Edytowano przez gienas
Napisano

Pisałem już wcześniej , że zamierzam dopracować to co już mam. Dzisiaj odebrałem gąbki do doszczelnienia horna w kolumnach. Stwierdziłem , że skoro konstruktor 56 lat temu zastosował taki manewr, to czemuś to musiało służyć. Dziękuję przy okazji kolegom z Forum za rysunki techniczne , przynajmniej nie najadłem się wstydu jak wysyłałem je do firmy wycinającej kształtki z pianki. 

A' propos firmy , wklejam link , może się komuś przydać , mają imponujący park maszynowy i niesamowite , przyjazne podejście do klienta. Nawet tak bardzo detalicznego jak ja. Wycinają między innymi pianki akustyczne dla studiów nagrań oraz pod głośniki. Duża wiedza właściciela firmy o właściwościach rozpraszających oraz pochłaniających różnych rodzajów pianek.

http://www.bogmar-lodz.pl/

A wracając do moich paczek. Słucham od dwóch godzin , pięć razy wyjmowałem i wkładałem pianki na tych samych utworach. Jaka różnica ? Bardziej precyzyjne wysokie tony w scenie dźwiękowej i dłuższe wybrzmiewanie np. / @MariuszZ/ talerzy oraz szczoteczek / utwór testowy " A whiter shade of pale " - Procol Harum , Rob Keyloch :) Nie mówię o jakiejś drastycznej różnicy , jesteśmy nadal w skali mikro, Ale podoba mi się , bałem się bardzo wytłumienia, ale nic takiego nie wystąpiło. 

Kolejny krok to dopracowanie filtrów DL i ogólne dopieszczenie dźwięku korekcją , a potem to już tylko kable :)

- gąbeczki 

- przed 

- po

20201219_052357.jpg

20201219_052425.jpg

20201219_053646.jpg

Napisano
18 minut temu, tomek4446 napisał:

Jaka różnica ? Bardziej precyzyjne wysokie tony w scenie dźwiękowej i dłuższe wybrzmiewanie np. / @MariuszZ/ talerzy oraz szczoteczek / utwór testowy " A whiter shade of pale " - Procol Harum , Rob Keyloch 

Ma to sens. Jakieś efekty dyspersyjne na pewno zachodzą na tych krawędziach i gąbki mogą pomagać. Może nawet mógłbyś uchwycić różnicę wykorzystując "przemiatanie" REWem ale skoro to słychać to po co 😉

Podobne wykończenie robi Lipinsky w monitorach. Przypuszczam, że wie co robi więc kierunek obrałeś dobry. Trzymam kciuki za kolejne udane mody 👍

Napisano
Dnia 7.08.2022 o 01:07, AudioTube napisał:

Zechciałbyś te 3 kawałki włączyć i napisać jak je odbierasz/czy się brzmienia podoba?

A ja mogę :) 

utwór 1.

Wokal ze środka czterdzieści cm. za linią kolumn na wysokości ok. 170-180 cm. Perkusja po lewej za wokalistą ok. 40-50 cm. ale w głąb jakieś dobre 60 cm. Bas po prawej bliżej wokalisty ok. 30 cm. za linią kolumn.

Utwór 2.

Szeroki , przestrzenny początek dźwięk przed linią kolumn ok. 70 cm. Wokal przesunięty w lewo od osi kolumn ok. 50 cm. i tyle samo za linią kolumn. Wysokość ok. 160 cm. Klaskanie przed linią kolumn , szeroko po za kolumnami . Instrumenty strunowe środek i pół metra z lewej , bas środek.

Utwór 3.

Wokal , gitara środek za linią kolumn ok. 30 cm. Wysokość wokalu ok. 160 cm. Bardzo skoncentrowana scena , nie przekracza 2 metrów w całym utworze / mój rozstaw kolumn to 3,2 m /

9 minut temu, MariuszZ napisał:

Może nawet mógłbyś uchwycić różnicę wykorzystując "przemiatanie" REWem ale skoro to słychać to po co

Jasne , że ogarnę REW-em ! :) 

10 minut temu, MariuszZ napisał:

Podobne wykończenie robi Lipinsky w monitorach.

A zgadnij dla kogo Bogmar robi gąbki pod głośniki ? :) Widziałem je , cholernie trudny kształt do wycięcia , moje też nie było łatwo. Gość na ebey-u robi ten kształt z dwóch kawałków , bo ciężko jest z jednego zrobić skosy i frezy w górnej części. Tutaj się to udało, ale pianka musiała przejść obróbki na CNC i frezarce. Nie wspomnę już o cenie , która jest na ebay-u 6 krotnie wyższa .

Napisano

No i stało się zakończyłem definitywnie poszukiwania :) 

Dzisiaj dotarł do mnie dzięki koledze Romanowi / Rega/ ostatni element układanki ,czyli Meridian 508.24. 

Trzeba przyznać , że miałem szczęście / jak to nie omieszkała mi już wypomnieć pewna Dama :) / , bo mimo swoich 29 lat stan jest wręcz gabinetowy. Żadnej ryski , wszystko działa perfekcyjnie, oryginalny pilot , instrukcje , pudełko. Pilot przypomina konsolę ze Star Treka i funkcjonuje bez zarzutu , jest przemyślany i czytelny.

Trzeba przyznać draniowi , że jest niezwykle precyzyjny , idealnie różnicuje jakość nagrań. Nie jest to ciepłe brzmienie ,ale też nie sterylne , mam cały czas wrażenie , że coś od siebie dodaje , ale za krótko słucham by to jednoznacznie sprecyzować.

Z pewnością bas jest potężniejszy niż z Yamahy ,a wysokie bardziej stonowane. 

No nic muszę jeszcze posłuchać , na razie nie ma wstydu :) 

20201220_051153.jpg

20201220_051509.jpg

20201220_051546.jpg

20201220_060610.jpg

Napisano (edytowany)

Piękny stan wizualny jak z fabryki no i ciekawy design - jednak ten dawny sprzęt ma coś w sobie niepowtarzalnego. Wprawdzie ten model jest na kości CS trochę nie mój styl grania :) ale duże gratulacje! Źródło jakby nie patrzeć ma bardzo duży wpływ na to co słyszymy.

Edytowano przez elektron6
Napisano
20 minut temu, elektron6 napisał:

Wprawdzie ten model jest na kości CS trochę nie mój styl grania

Tomek mógłbyś coś podpowiedzieć , słucham czwartej płyty i nie mogę sprecyzować jaki to dźwięk. Na razie mam taki bas jak by w ogóle nie szło przez DSP.

1 minutę temu, Fafniak napisał:

bo gra tak jak wermaht maszerował na defiladach

A mógłbyś przybliżyć myśl ?

Napisano
20 minut temu, Fafniak napisał:

To poezja precyzji i precyzji czasowej + podkuty but

Wiem , że byli w tym dobrzy , mundury od Hugo Bossa też robiły wrażenie, ale mógłbyś prościej. Nie chcę się bawić w domysły co autor miał na myśli. Czy Meridian jest precyzyjny ? Być może to ten efekt ale nic na 100 % jeszcze nie mogę stwierdzić.

Napisano
50 minut temu, tomek4446 napisał:

Tomek mógłbyś coś podpowiedzieć , słucham czwartej płyty i nie mogę sprecyzować jaki to dźwięk. Na razie mam taki bas jak by w ogóle nie szło przez DSP.

A mógłbyś przybliżyć myśl ?

Tego modelu Meridian nie miałem okazji słuchać ale swego czasu miałem kilka Dac,cd na kościach Cirus. Ogólnie cała rodzina Dac CS gra dosyć poprawnie; mocny bas, sporo detali w przekazie muzycznym ale mi zawsze brakowało trochę piękna średnicy i emocji w dźwięku jaki dają przetworniki r2r pcm63, pc1704, ad1865. To Timbuktu rodzaj dźwięku ale pamietajmy kto co lubi:)

Napisano
2 minuty temu, Fafniak napisał:

Precyzja ale też miałem wrażenie że każde "uderzenie" jest w jakiś sposób zaakcentowane dodatkowo, podkreślone.

W pierwszej chwili chciałem zrobić porównanie z Yamahą , ale odszedłem od tego , bo niby co to by mi miało dać ? Na razie obserwuje 

- większy bas niż miałem

- szerszą scenę / do końca nie jestem przekonany czy mi się to podoba/

- bardziej wyeksponowane tło 

- precyzję pojedynczych dźwięków.

Ale nie ma sterylności i to mnie najbardziej cieszy.

Napisano
3 minuty temu, elektron6 napisał:

To Timbuktu rodzaj dźwięku ale pamietajmy kto co lubi:)

Oczywiście. Nie wiem ,czy to już ten wiek , ale coraz mniej emocjonalnie podchodzę do nowych nabytków. Więcej analizuje. Na razie Meridian gra z tranzystorem , jutro uruchomię lampy i zobaczymy co wtedy pokaże. Jest jeszcze wypróbowanie go jako transportu z RME . Dlatego póki co odkrywam nieznane :) 

Napisano

Ja także zakończyłem poszukiwania. "Umoczyłem" kaskę i teraz gdybym chciał szukać /nie używać tego słowa w Czechach :) / wiele bym stracił przy odsprzedaży. Musiałbym narządy jakieś sprzedać, ale stare są...nikt by ich nie chciał :)

13 godzin temu, tomek4446 napisał:

No i stało się zakończyłem definitywnie poszukiwania :)