Dzik Napisano 12 marca 2021 Udostępnij Napisano 12 marca 2021 1 minutę temu, TomekN napisał: To po prawej, to jest muzykalna reprodukcja sztuki? To to lewej to klasyczna integra, a to po prawo to amplituner.🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 12 marca 2021 Udostępnij Napisano 12 marca 2021 6 minut temu, Dzik napisał: To to lewej to klasyczna integra, a to po prawo to amplituner.🙂 Dobre! 😁😁😁 Typowy amplituner wykorzystywany z zwykły sposób może tak 😉 Ale jak weźmiesz amplituner z dobrym DAC'iem i preampem, a następnie podłączysz do dobrej końcówki mocy, to może się okazać że na obrazie jest znacznie mniej białych plam, niż w przypadku typowej integry Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 12 marca 2021 Udostępnij Napisano 12 marca 2021 (edytowany) To teraz pytanie wywołujące burzę, a może Niekoniecznie Jaki preamp najlepszy?: - analogowy, - tylko potencjometr (np. dact) lub drabinka, - cyfrowy na bazie dsp.? Pre jako jedne z najslabszych ogniw w systemie i rowniez te ktore poza kolumnami i akustyka najwiecej wynosi zmian w brzmieniu, to pytanie bedzie chuba bardziej w pyte niz filozoficzne wywody o muzykalnosci. Cos czuje ze zaraz posypia sie "głowy".... Edytowano 12 marca 2021 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 12 marca 2021 Udostępnij Napisano 12 marca 2021 (edytowany) No tak ale w kontekście muzykalności nasze ukojnie muzyczne raczej nie jest osiągane przez satysfakcję, iż nie zniekształciłem dźwięku - nic nie dodałem i nic nie ująłem z dźwięku? Nasze określnie muzykalności ocenia ucho/układ nerwowy i mamy malinę na buzi bez analizowania poziomu zniekształceń. Czy jest może inaczej? Muzyka brzmi do duxx ale sztucznie się uśmiecham bo jestem pewien, iż nagranie jest to zgodne czy też bliskie oryginałowi. To chyba trochę jak z obuwiem ...but jest wygodny bo jest markowy i tak mam być a podróbka tego buta - choć też może wygodna albo i wygodniejsza to mimo wszystko nie ma racji bytu (jest odbierana jako coś gorszego). Edytowano 12 marca 2021 przez elektron6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 12 marca 2021 Udostępnij Napisano 12 marca 2021 Czy muzykalne są tylko takie kolumny które chcielibyście mieć u siebie na stałe czy są takie które są muzykalne (czyli słuchasz i nie chcesz przestać) ale nie chcielibyście ich mieć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 12 marca 2021 Udostępnij Napisano 12 marca 2021 30 minut temu, Stolarz napisał: Czy muzykalne są tylko takie kolumny które chcielibyście mieć u siebie na stałe czy są takie które są muzykalne (czyli słuchasz i nie chcesz przestać) ale nie chcielibyście ich mieć? Czy chciałbym mieć głośniki, których uwielbiam słuchać? Sam nie wiem, trudne pytanie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 12 marca 2021 Udostępnij Napisano 12 marca 2021 Zadane specjalnie. Czekam na odpowiedz innych osób Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 12 marca 2021 Udostępnij Napisano 12 marca 2021 Chciałbym mieć takie głośniki które lubię słuchać, pod warunkiem że grają to co lubię słuchać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 12 marca 2021 Udostępnij Napisano 12 marca 2021 A to są jakieś głośniki, które sobie wybierają, co odtworzą, a czego nie odtworzą? Nie wiem, czy to ze mną jest coś nie tak, czy może niektórzy użytkownicy wspinają się na szczyt absurdu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 12 marca 2021 Udostępnij Napisano 12 marca 2021 (edytowany) 45 minut temu, gienas napisał: Chciałbym mieć takie głośniki które lubię słuchać A to obecnie masz takie ktorych nie lubisz? Edytowano 12 marca 2021 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 12 marca 2021 Udostępnij Napisano 12 marca 2021 To ode mnie. Po dołożeniu Equalizera które przycina 3 mody pomieszczenia w zakresie 50-140Hz a dodatkowo wyrównuje niesymetrie pomieszczenia (drzwi z prawej strony). Oraz skorygowaniu następnie fazy głośników plikiem konwolucyjnym, tak żeby otrzymać możliwie czysty impuls w całym zakresie, nie ma jednego utworu który by zabrzmiał gorzej niż przed korektą. Korektą dążę do w miarę płaskiej charakterystyki (krzywa Boba Katza), ale nie koryguje całego pasma, ograniczając się do wspomnianych modów pomieszczenia i zakresu 600-800 z jednej strony dla poprawy stereofoni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 12 marca 2021 Udostępnij Napisano 12 marca 2021 (edytowany) .... Edytowano 12 marca 2021 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 12 marca 2021 Udostępnij Napisano 12 marca 2021 Miro toczy chyba jakiś wewnętrzny pojedynek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 12 marca 2021 Udostępnij Napisano 12 marca 2021 Być albo nie być... oto jest pytanie A wracajac do pytania o pre.. 2 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał: To teraz pytanie wywołujące burzę, a może Niekoniecznie Jaki preamp najlepszy?: - analogowy, - tylko potencjometr (np. dact) lub drabinka, - cyfrowy na bazie dsp.? Pre jako jedne z najslabszych ogniw w systemie i rowniez te ktore poza kolumnami i akustyka najwiecej wynosi zmian w brzmieniu, to pytanie bedzie chuba bardziej w pyte niz filozoficzne wywody o muzykalnosci. Cos czuje ze zaraz posypia sie "głowy".... To oczywiscie miałem na myśli "burzę mózgów" a nie "g...no burzę", by nie być zle odebrany. Moim zdaniem najlepsze pre to opcja druga lub trzecia. Jesli chodzi o bezkompromis w układzie. Natomiast jesli chodzi o możliwość dopasowania pod własne "widzi-misie" to opcja pierwsza i trzecia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 13 marca 2021 Udostępnij Napisano 13 marca 2021 (edytowany) @Chyba Miro 84 Moim zdaniem tak: Jeśli źrodlo analogowe to analogowy potek ew drabinka Jesli cyfrowe to jesli dac slaby np s/n gorsze od wzmacniacza to dac + jw, jesli s/n daca większe od wzmacniacza to sam dac wystarczy o ile ma funkcje regulacji glosnosci. Chociaż mam zle doswiadcznia z onkyo gdzie dsp przy wlaczonym EQ swiruje jak sie wyłaczy glownym wyłacznikiem. Potem przy minimalnej glosnosci (-80db) potrafi nap.... z maksymalną mocno przesterowaną mocą. Tylko szybka reakcja uratowala kolumny za pierwszym razem, teraz zawsze trzymam palec na właczniku głownym podczas wybudzania ze stanby (nigdy nie wiadomo czy był zanik prądu w sieci) Analogowy potek bylby tu ogranicznikiem mocy maksymalnej. Edytowano 13 marca 2021 przez Kenobi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 13 marca 2021 Udostępnij Napisano 13 marca 2021 18 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: cyfrowy na bazie dsp.? do analogów na pewno nie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 14 marca 2021 Udostępnij Napisano 14 marca 2021 Tak odnośnie magicznych switchów audio i ogólnie tematów zbliżonych do cyfrowego przesyłu muzyki. https://youtu.be/e8LSLB62R64 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 14 marca 2021 Udostępnij Napisano 14 marca 2021 Dnia 11.03.2021 o 15:59, Dzik napisał: „grywalność” To w grach video raczej 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 14 marca 2021 Udostępnij Napisano 14 marca 2021 1 minutę temu, Adi777 napisał: To w grach video raczej 😉 Nawet na pewno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 14 marca 2021 Udostępnij Napisano 14 marca 2021 18 minut temu, Dzik napisał: Nawet na pewno. To powiedzenie jest raczej używane cały czas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 14 marca 2021 Udostępnij Napisano 14 marca 2021 6 minut temu, Adi777 napisał: To powiedzenie jest raczej używane cały czas. To nie jest powiedzenie, tylko termin, a czy jest używany cały czas - nie wiem, bo przestałem grać w gry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 14 marca 2021 Udostępnij Napisano 14 marca 2021 10 minut temu, Dzik napisał: termin Tak, mój błąd, oczywiście, że termin. Ja też nie gram. Na razie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 20 marca 2021 Udostępnij Napisano 20 marca 2021 A czy Ty audiofilu masz zaślepki antyszumowe? https://tonskladowy.pl/artykuly/zaslepki-antyszumowe-cardass-zloty-podzial-czyli-wzor-na-dymanie/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 20 marca 2021 Udostępnij Napisano 20 marca 2021 (edytowany) Dnia 13.03.2021 o 08:38, Kenobi napisał: Jeśli źrodlo analogowe to analogowy potek ew drabinka No to ja idę ,, pod prąd''. Do nowego wzmaka w którym będzie DAC dosyć solidny , już jest gotowa drabinka: Za nią lampowe pre nawet z zasilaczem na lampach i końcówka w klasie D :-). Całość jak widać po drabince w pełni zbalansowana. Chyba już bardziej ,, niekoszernie'' nie można. Już się nie mogę doczekać jaki będzie efekt takiego eksperymentu. Edytowano 20 marca 2021 przez HQ150 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 20 marca 2021 Udostępnij Napisano 20 marca 2021 8 minut temu, Stolarz napisał: A czy Ty audiofilu masz zaślepki antyszumowe? https://tonskladowy.pl/artykuly/zaslepki-antyszumowe-cardass-zloty-podzial-czyli-wzor-na-dymanie/ ohhh tu na forum była wojna o to. Naczelny poeta audio i właściciel sprzętów z technologią X wyzywali mnie od płaskoziemców i oczywiście tradycyjny argument - nie miałeś? Nie próbowałeś? No to zakupiłem 4 wtyczki Cardasa i ... dupa Pisałem też o tym że prezentowany przez naiwnego wpszoniaka filmik nie pokazuje skali problemu , nie ma żadnej informacji na jakim poziomie sa prezentowane wyniki. No ależ kim ja jestem A Pan Cardas to jest gość... uczciwy do "bulu" 🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts