Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
16 minut temu, Karol64208 napisał:

proponuje zatrudnić się u producenta i projektować kolumny na podstawie aplikacji Xsim.

Od czegoś trzeba zacząć. Może gdyby zwrotnica była wyższego rzędu, bardziej złożona to i zależności byłyby większe. Nie wiem tego na pewno ale to możliwe ;) 

Napisano
38 minut temu, Karol64208 napisał:

@elektron6 tak były parowane. Przy zakupie kolumn stereo , miałeś podane parametry kolumny L i R, Tolerancja była nawet poniżej 1%.

Jest to ważne w stereo, kolumny do mono to już inna historia. 

Dodam jeszcze, ze parametry były określone dla określonej mocy, na ogół to do 60% RMS, lub dla całego pasma pomiarowego.

Porządny producent:)

Napisano
1 minutę temu, MariuszZ napisał:

Może gdyby zwrotnica była wyższego rzędu, bardziej złożona to i zależności byłyby większe.

Na szczęście moja jest prosta jak budowa cepa :) Właśnie robię , test jak Alteci zachowują się z wzmacniaczem dzielonym tranzystorowym , pre lampowe + końcówka mocy tranzystor, potem monitory w tej samej konfiguracji .I już widzę , że nie jest to zabawa na jeden dzień, by coś sensownie napisać :( .

IMG_1559.JPG

Napisano
8 minut temu, tomek4446 napisał:

Na szczęście moja jest prosta jak budowa cepa :) Właśnie robię , test jak Alteci zachowują się z wzmacniaczem dzielonym tranzystorowym , pre lampowe + końcówka mocy tranzystor, potem monitory w tej samej konfiguracji .I już widzę , że nie jest to zabawa na jeden dzień, by coś sensownie napisać :( .

IMG_1559.JPG

Fajny sprzęt:) pozytywnie zazdroszczę kolumn Altec:)

Napisano

@MariuszZ, Xsim to kolejna aplikacja dla małych chłopców - zabawka. Brak możliwości ustawień innych parametrów, a które występują i muszą być uwzględnione  przy pomiarach kolumn / zwrotnic /, to jest skomplikowane. Może obecnie producenci bawią się  Xsim i stąd mamy takie kolumny.

@tomek4446 baw się ciesz muzą:D. Ale mam pewne wątpliwości, jak zwykle:D. Bliskość tych kolumn przy monobloku ,nie powoduje efektów ubocznych, zakłóceń w lampach - nie chcianych dźwięków słyszalnych.

Napisano
2 godziny temu, elektron6 napisał:

Fajny sprzęt:) pozytywnie zazdroszczę kolumn Altec:)

Dzięki , odkąd mam te paczki jakoś wykresy przestały mieć dla mnie znaczenie. Zapraszam do Łodzi , ja dwa razy w roku bywam w Szczecinie , to może się zobaczymy.

1 godzinę temu, Karol64208 napisał:

Bliskość tych kolumn przy monobloku ,nie powoduje efektów ubocznych, zakłóceń w lampach - nie chcianych dźwięków słyszalnych.

Nie mam z tym problemów , problem mam z przydźwiękiem z pre . Przy tych kolumnach ma zastosowanie trochę inna skala ze względu na ich gabaryty :) Ta bliskość głośnika niskotonowego do monobloka to 50 cm. a więc nie tak znowu mało   , sama kolumna ma szerokość 72 cm. To samo się tyczy odsunięcia od ściany tylnej , Valencia ma 50 cm. głębokości i jak lekko dogniemy do pozycji słuchacza to nagle głośnik nisko tonowy ląduje ok.90 cm. od tylnej ściany , czy tego chcemy czy nie :) 

1 godzinę temu, Kubakk napisał:

Ja tam widzę Beresforda do testowania ;)

@tomek4446 odczuwasz jakiś wpływ na brzmienie tego urządzenia ?

Absolutnie nie , testowane wielokrotnie , jedyne co mogę mieć audiofilskiego kaca , bo najkrótszy tor ....... itd. :) Choć jak przyjechał do mnie Piotrek / @nowy78 / to podłączyłem bezpośrednio z monobloków , bo jak był poprzednio to tak mnie op..... :) 

A na koniec ,bo była mowa o mniej lub bardziej dokładnych programach do pomiarów. Gdy budowano Alteci o ile się orientuję nie obowiązywała w Stanach norma Hi Fi . Przedstawiam tabelkę / Valencia to ostatnia pionowa kolumna/ gdzie mamy przy nazwie parametru opis do jakich pomiarów się odnosi.

valencia.jpg

Napisano
32 minuty temu, tomek4446 napisał:

Dzięki , odkąd mam te paczki jakoś wykresy przestały mieć dla mnie znaczenie. Zapraszam do Łodzi , ja dwa razy w roku bywam w Szczecinie , to może się zobaczymy.

Nie mam z tym problemów , problem mam z przydźwiękiem z pre . Przy tych kolumnach ma zastosowanie trochę inna skala ze względu na ich gabaryty :) Ta bliskość głośnika niskotonowego do monobloka to 50 cm. a więc nie tak znowu mało   , sama kolumna ma szerokość 72 cm. To samo się tyczy odsunięcia od ściany tylnej , Valencia ma 50 cm. głębokości i jak lekko dogniemy do pozycji słuchacza to nagle głośnik nisko tonowy ląduje ok.90 cm. od tylnej ściany , czy tego chcemy czy nie :) 

Absolutnie nie , testowane wielokrotnie , jedyne co mogę mieć audiofilskiego kaca , bo najkrótszy tor ....... itd. :) Choć jak przyjechał do mnie Piotrek / @nowy78 / to podłączyłem bezpośrednio z monobloków , bo jak był poprzednio to tak mnie op..... :) 

A na koniec ,bo była mowa o mniej lub bardziej dokładnych programach do pomiarów. Gdy budowano Alteci o ile się orientuję nie obowiązywała w Stanach norma Hi Fi . Przedstawiam tabelkę / Valencia to ostatnia pionowa kolumna/ gdzie mamy przy nazwie parametru opis do jakich pomiarów się odnosi.

valencia.jpg

To jesteśmy umówieni:) zapraszam do wizyty u mnie w Szczecinie:)

Testy to fakt - kiedyś nie było tyle programów testujących - podejrzewam, test był podstawowy + wieloetapowe odsłuchy, zatem decydowała praktyka. Zapewne bolączką obecnych czasów jest zbyt duże zaufanie do programów symulacyjnych i opieraniu się sztywno na spełnieniu parametrów akustycznych bez oceny "czy to faktycznie gra"...jakby nie patrzeć ciężko jest zmierzyć "muzykalność kolumn"

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, Karol64208 napisał:

Xsim to kolejna aplikacja dla małych chłopców - zabawka. Brak możliwości ustawień innych parametrów, a które występują i muszą być uwzględnione  przy pomiarach kolumn / zwrotnic /, to jest skomplikowane. Może obecnie producenci bawią się  Xsim i stąd mamy takie kolumny.

Ale przecież napisał wyraźnie...

4 godziny temu, MariuszZ napisał:

Bawiłem się w modelowanie zwrotnic aplikacją Xsim.

Karol jesli chcesz wiedzieć to sam tez sie bawiłem tą aplikacją, ale nie po to by tworzyć zestawy tylko tak dla zabawy 

Ps: jesli masz dane techniczne swoich przetwornikow plus wykaz elementow i polaczen zwrotnicy to wrzuć w ten program i zobacz co pokazuje.

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano
33 minuty temu, elektron6 napisał:

Testy to fakt - kiedyś nie było tyle programów testujących - podejrzewam, test był podstawowy + wieloetapowe odsłuchy, zatem decydowała praktyka.

Jak przeglądam zdjęcia z dawnej fabryki Altec Lansing to nie widzę zbyt wielu przyrządów pomiarowych , czy komór bezechowych :) Ale Ci faceci którzy projektowali i tworzyli te kolumny wyglądają na solidnych rzemieślników i skoro nagłaśniali takie potęgi muzyczne jak Woodstock to jakieś pojęcie o dźwięku chyba mieli.

28 minut temu, audiowit napisał:

I fora audio

Właśnie , właśnie , bo gdyby nie forum to byłbym szczęśliwym posiadaczem soundbara ..... i pewnie przydźwięku sieciowego bym nie miał , a tak to ...... :) 

Altec fabryka.jpg

Altec historia.jpg

Altec koncert.jpg

Napisano
2 minuty temu, tomek4446 napisał:

Właśnie , właśnie , bo gdyby nie forum to byłbym szczęśliwym posiadaczem soundbara ..... i pewnie przydźwięku sieciowego bym nie miał , a tak to ...... :) 

Dobry wątek na nowy, osobny temat: Jak "tu" trafiłeś / w jakim celu się zarejestrowałeś / na jakim sprzęcie wtedy słuchałeś muzyki. 

Podejrzewam że zdecydowana większość miała sprzęt za "pińcet zł" a teraz...... 

Oj niedobre to forum, niedobre 😁😁

Napisano
1 godzinę temu, audiowit napisał:

Bolączką dzisiejszych czasów jest kupowanie byle czego byle taniej. I brak osluchania. I fora audio :)

To tez prawda😀zatem producenci dopasowali się do Klientów. Skoro Klient godzi się na bylejakość i aby taniej ...

Napisano
1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał:

Ps: jesli masz dane techniczne swoich przetwornikow plus wykaz elementow i polaczen zwrotnicy

:D to i tak nie będzie to wynik zbliżony do rzeczywistego, ale bawić się można .

58 minut temu, tomek4446 napisał:

Jak przeglądam zdjęcia z dawnej fabryki Altec Lansing to nie widzę zbyt wielu przyrządów pomiarowych

bo na tej fotce to tylko montownia. 

A jesteś pewny że to preamp ma przydźwięk, to się objawia;  świstem, buczeniem, czy jak by  się smażył kotlet, ten kotlet to mi się udał:)

Napisano
2 godziny temu, Karol64208 napisał:

buczeniem

Typowy przydźwięk sieciowy , a więc nie rośnie wraz ze wzrostem głośności na pre , jest stały. Nie wiem co go powoduje , wyłączałem po kolei wszystkie klocki wpięte w listwy i on / przydźwięk/ nie odpuszcza. Przekręcałem wtyczki , nic. Zmieniłem kabel zasilający to samo , zero efektu. Wpinałem do innej listwy i też brzęczy. Szukam przyczyny dalej.

Napisano

@tomek4446 jeżeli to zjawisko występuje mimo że masz wszystko odłączone, to jest zła konfiguracja masy wspólnej / punkt połączenia mas/ w prempie. Zakładam że jest to na obydwóch  kanałach. Jak to zjawisko jest tylko na jednym a wcześniej tego nie było może to być spowodowane słabszą lampą. 

Napisano
2 minuty temu, Rega napisał:

Może poszukaj w kablach.

Jutro zmienię kable , tak po jednym , by coś wyłapać.

3 minuty temu, Karol64208 napisał:

jeżeli to zjawisko występuje mimo że masz wszystko odłączone, to jest zła konfiguracja masy wspólnej / punkt połączenia mas/ w prempie. Zakładam że jest to na obydwóch  kanałach.

Jest w obu kanałach , jutro zobaczę też jak wygląda punkt masy w pre. 

Napisano (edytowany)

odłącz wszystko, wszystkie zasilania i kable IC zostaw podłączony monoblok sprawdź a później dołącz preamp do niego. To tylko jest na lampowych klockach?

To się dzieje od początku użytkowania?

Zobaczenie na masę to raczej nic nie da, będziesz potrzebował lutownicę. i kawałek przewodu 1.5mm2

Tylko nić nie kombinuj pomiędzy zasilaniem trafa z sieci  !!!

Częstym błędem projektowym jest dobranie wspólnego punktu masy, ale też zbyt wysokie napięcie anodowe podane na lampy.

Edytowano przez Karol64208
Napisano
23 godziny temu, nowy78 napisał:

Materiał wytłumiający wnętrze zmienia jego dobroć. To dość poważna zmiana i osobiście nic bym w tej kwestii nie kombinował. Ktoś, kto projektował kolumnę zapewne zadbał, aby wytłumienia było tyle ile potrzeba

O!

Napisano (edytowany)

Skoro już poszedłem w kolumny vintage to tak sobie pomyślałem , jak to zagra, gdy podłączę sprzęt równie wiekowy jak kolumny ? Powiem krótko , to co uderzyło od pierwszych dźwięków to naturalność i równowaga tonalna. Nawet ciężko mówić o jakimś charakterze dźwięku typu " ciepły" , " zimny" itp. W ogóle to co prezentuje magnetofon czy gramofon ,to przede wszystkim przyjemne dla ucha , nie męczące granie , najtrafniejsza definicja to chyba prawdziwe analogowe. Bez podkreślonych smaczków ale wypełniające dźwiękiem pomieszczenie od ściany do ściany. Każdemu polecam od czasu do czasu podłączyć taki vintagowy  klocek , uszy fajnie odpoczywają od cyfry :) 

A i kolejna sprawa , podłączyłem do Sonki gramofon , magnetofon i CD i ..... nie ma nawet cienia przydźwięku !!! Po wyciszeniu gałką wzmacniacza w kolumnach jest idealna cisza. Absolutnie żadnego przydźwięku z gramofonu . A cłaosć wpięta dokładnie do tych samych listew co lampy , bez wyciągania wtyczek malin , dekodera tv i innych urządzeń na impulsowych zasilaczach. i tu mam pytanie / @elektron6/ , czy ten stary sprzęt jest kurna nie wrażliwy na sianie i inne RFI /EMI ?  I tak przy okazji odkryłem , że pre gramofonowe w Sony jest spokojnie na poziomie mojego Lucarto Albero PP200 , jak nie ..... ale to już przemilczę :)

Na ostatnim zdjęciu uwieczniłem w jakim położeniu gałki wzmocnienia jest już cholernie głośno , co pokazuje jaki mamy zapas :) No i oczywiście radyjko łapie wszystkie stacje UKF na kawałku kabelka symetrycznego :) 

IMG_1569.JPG

IMG_1587.JPG

IMG_1575.JPG

IMG_1579.JPG

IMG_1598.JPG

Edytowano przez tomek4446
Napisano

Zapewne czułość wejściowa tego amplitunera jest wysoka i kolumny masz o dużej skuteczności. Takie położenie gałki głośności nie świadczy o tym że pełną moc osiągnie gdy będzie odkręcona na maksimum i że jej przekręcenie jest tu proporcjonalne.