elektron6 Napisano 26 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2022 (edytowany) To teraz zobaczmy na topowy odtwarzacz CD Sansui który dzisiaj trafił do mojej kolekcji jako ożywiony - nówka nie śmigana:) Sansui alpha 917xr Co tutaj mamy fajnego? - 14 kg najlepszej elektroniki to głównie oddzielne stopnie zasilania. Kondy Elna Silmic tych nie pożałowali:). Ekranowanie zasilacza, wytłumienie napędu. Cyfrowa regulacja amplitudy wyjściowej, wyjścia zbalansowane. Laser w polu magnetycznym, nie tak trwały jak stare CDM ale dosyć dostępny bo KSS152A, nie ma tragedii. Przetworniki 18bit Mash - nie moje ulubione ale ten cd gra jednak wybitnie. Być może tę robotę robi dbałość o szczegóły zasilanie etc. Wersja japońska bo na Europę tego raczej nie produkowali:) Przy laserze wprawdzie dłubał jakis magik i narobił bałaganu ale było warto - po odsłuchaniu kilku utworów moje podsumowanie jest jedno - o kur… jak to gra. Przedostatnia fota dla porównania budżetowe cd Onkyo. Jest różnica? Edytowano 26 kwietnia 2022 przez elektron6 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 16 minut temu, PaVson napisał: Zdecydowanie widać różnicę nie trzeba za bardzo się przyglądać. To za co my teraz płacimy chodzi mi o nowe sprzęty? Pewnie nie dotyczy to tego przypadku, ale nie zawsze "kg" przekładaja się na jakość dźwięku. Generalnie mam wrażenie, że Japończycy maja tendencję do komplikowania swoich projektów, co często nie przekłada się proporcjonalnie na ich jakość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 Kilka razy przeczytałem, że kiedyś często "przewymiarowywano" sprzęty. Fajnie, tylko pytanie, czy wpływa to na jakość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 2 minuty temu, PaVson napisał: Pierwszy z brzegu CD od Cambridge model AXC35 Cała galeria takich przykladów w wątku https://forum.audio.com.pl/topic/75649-pokaż-kotku-co-masz-w-środku/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 3 minuty temu, PaVson napisał: Pierwszy z brzegu CD od Cambridge model AXC35 Miałem krótko jego młodszego brata - AXC25. Fatalny mechanizm wysuwania, właściwie wystrzeliwania tacki z płytą. Do tego, przy błędzie odczytu z płyty cały odtwarzacz zachowywał się niczym pralka w ostatniej fazie odwirowywania. Rozumiem, że to sprzęt mocno budżetowy, ale konstrukcja bardzo słaba, nawet jak na te pieniądze. Niektóre mini-wieże w podobnej cenie działają dużo lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 Dnia 24.04.2022 o 19:22, Adi777 napisał: Dlaczego kolumny aktywne są tak mało popularne? Z tego, co piszą ludzie, też audiofile, często mają lepszy bas, są przyszłością w audio, no i chyba nie bez powodu są często na szczytach ofert u producentów. @DiBatonio Odpowiesz, dlaczego byłeś "zdezorientowany", gdy przedstawiłem swoje typy kolumn do odsłuchu? Są przyszłością od kilkudziesięciu lat :)))) 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 Wiem tylko tyle, że nie cieszą się uznaniem większości audiofilów 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 Słuchałem wielokrotnie 917 w różnych systemach. Napewno jest to dobre cd i napewno wspaniale wykonane. Ale są lepsze cdki. Myślę Misiek, że soniczne jednak lepszy/ ciekawszy jest Meridian. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 27 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2022 4 godziny temu, PaVson napisał: chodzi mi o to czy można budżetowo zbudować dobry CD-ek. Sony psx. Dzwiek jaki wydobywa z siebie ten "top loaders" hmmm - nie mówiąc juz o tuningu czyli modyfikacja stopnia wyjsciowego, czy poprawa zasilania a także usuniecie z toru pewnego "chipa". W inyernecie sa całe schematy i fotografie jak to zrobić w domowych warunkach bez "laboratorium" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 28 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2022 Dnia 27.04.2022 o 09:06, PaVson napisał: Pierwszy z brzegu CD od Cambridge model AXC35 I tu te kilogramy robią robotę. Płyta CD ma liniową prędkość, czyli na początku ma około 500 obrotów, prawie jak szlifierka I mechanizm i laser od drgań tak dostają poa dupie że zachwilę musisz kupić nowy cdplayer . Kiedyś to było nie to co tera Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 28 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2022 U panie 😉 Mieszadło do kleju - do 650 obrotów Szlifierka kątowa ponad 11000 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 28 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2022 Można się śmiać z narzekania na ciężar odtwarzaczy, ale mój przykład jest dowodem na to ze jednak waga gra rolę. Parę lat temu zakupiłem MF E61 Wadą jego było to że nawet lekkie puknięcie w obudowę mogło spowodować błędy. Wyklejenie w środku matą (bitumiczną?) oraz od spodu i od góry spowodowało zwiększenie wagi, może sztywności- problem zniknął 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 28 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2022 Nie kupując nowego pozbawiłeś zarobku caaałą rzeszę chińczyków . Podobnie jest z patefonami do vinyli - im większa masa tym trudniej wprawić w niepożądne drgania. Skubana fizyka nie da się oszukać 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FromBorg Napisano 29 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2022 Dyskusja o tym jaka korba odpalać samochód wiele lat po wprowadzeniu rozruszników. Osobliwość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 29 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2022 Właśnie się dowiedziałem jak zbudowany jest mój horn w Altecach oraz jak za pomocą DDRC-24 zrobić do niego zwrotnicę 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fantomas Napisano 30 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2022 Dnia 9.07.2007 o 16:44, npl napisał: Proszę o krótką charakterystykę: sprzęt (na czym gra) muzyka (co gra) gdzie gra (salon/oddzielny pokój 'muzyczny') Rotel, BMN Głównie radiostacje sieciowe Sypialnia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 5 maja 2022 Udostępnij Napisano 5 maja 2022 Nowe źródełko u mnie ,,wybiło,, Już jest, ale posłucham go dopiero za dwa-trzy miesiące, kiedy córcia przywiezie z Danii. 6 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 5 maja 2022 Udostępnij Napisano 5 maja 2022 50 minut temu, Rega napisał: córcia przywiezie z Danii. Zazdroszczę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 5 maja 2022 Udostępnij Napisano 5 maja 2022 Koledzy - kilka dodatkowych zdjęć, które córka zechciała dosłać. Niestety, nie ma oryginalnego pilota, a w zastępstwie Logitech. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 5 maja 2022 Udostępnij Napisano 5 maja 2022 1 godzinę temu, Rega napisał: Nowe źródełko u mnie ,,wybiło,, Już jest, ale posłucham go dopiero za dwa-trzy miesiące, kiedy córcia przywiezie z Danii. A sprawdzałeś jak z dostępnością laserków? Jak bym miał przeprosić się z CD, to właśnie coś takiego bym zanabył. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 5 maja 2022 Udostępnij Napisano 5 maja 2022 (edytowany) @DiBatonio - w Polsce prawdopodobnie problem, ale sprawdzałem na e-bay i jest tego trochę. Na razie działa bezproblemowo, ale pewnie za jakiś czas trzeba będzie pomysleć. A może wolałbyś taki. Po przeliczeniu na złotówki to 7900. https://www.dba.dk/cd-afspiller-accuphase-dp/id-1088377638/ Edytowano 5 maja 2022 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 5 maja 2022 Udostępnij Napisano 5 maja 2022 Super cacuszko miałem 506.20 bardzo miło wspominam choć był mniej rozdzielczy i deko ciepły. Wiem że w modelach 508.20 i 508.20 przerobionych na 24 nie ma problemu z laserem w 508.24 jest deko gorzej dostępny ponoć ale ciągle w uczciwej kasie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 5 maja 2022 Udostępnij Napisano 5 maja 2022 27 minut temu, DiBatonio napisał: Jak bym miał przeprosić się z CD, to właśnie coś takiego bym zanabył. Dokładnie to samo pomyślałem 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 5 maja 2022 Udostępnij Napisano 5 maja 2022 (edytowany) 33 minuty temu, Rega napisał: Polsce prawdopodobnie problem, ale sprawdzałem na e-bay i jest tego trochę. Na razie działa bezproblemowo, ale pewnie za jakiś czas trzeba będzie pomysleć. A może wolałbyś taki. Po przeliczeniu na złotówki to 7900. Zobacz jaką opinie znalazłem o tym Accu😉 "Wizualnie był perfekt , mało używany mechanizm wyczyściłem , nasmarowałem a pasek dałem nowy . To było z rok temu . Brzmieniowo słabo ( za te pieniądze ) , jako transport CD w miarę chociaż PD-30AE Pioneera jest znacznie lepszy . Wizualnie z serii 55, 65 , 75 najbardziej mi się podobał . Brzmieniowo w tej serii to dopiero DP-65 jest fajny , jest też lepiej zbudowany od obudowy zewnętrznej po lepszy mechanizm szuflady i topowy laser . W tej cenie , cóż . Drogo . Za 5000 sprzedałem znacznie lepszy Resolution Audio Opus 21 ." Edytowano 5 maja 2022 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 5 maja 2022 Udostępnij Napisano 5 maja 2022 (edytowany) No, ale to ogłoszenie w Polsce, gdzie niczego bym nie kupił. Poza tym trochę drogo zapłacił. ja za Meridiana zapłaciłem dużo taniej. Zwróć uwagę na ceny podobnego sprzętu w Polsce i za granicą. Drozej niż w Polsce, sprzęt używany to jedynie w Japonii. . Jednak więcej jest opinii pozytywnych. Nigdy nie twierdziłem że to mistrzostwo świata. Poza tym to był tylko przykład😉. No i proponuję przejrzeć ten portal - można znaleźć duzo ciekawych sprzętów. M.in wzmacniaczy i kolumn. Edytowano 5 maja 2022 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts