MariuszZ Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 6 godzin temu, audiowit napisał: Chyba, że mówiłeś ogólnie o różnicach między oz, a br. Ten sam przetwornik w OZ będzie miał charakterystykę amplitudową ok. 3dB "obniżoną" w stosunku do BR w zakresie niskich tonów. Jak na screenie dla symulacji CA22RNX, którego na potrzeby tego posta zapakowałem w 60 litrową obudowę zamkniętą. Jak widać dla obudowy tego samego litrażu ale z BR strojonym na 25Hz dolne pasmo przenoszenia (-3dB) przesunie się z 53Hz na ok 38Hz. Tak w dużym uproszczeniu to działa. Oczywiście nie każdy przetwornik nadaje się do OZ. Ten Seas CA22RNX akurat ma QTS = 0.41 czyli się od biedy nada ale przetworniki z QTS poniżej 0.4 raczej nie bardzo 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 (edytowany) No tak ale nigdy nie projektuje się dwóch rodzaju obudów w oparciu o te same dane wejściowe…przetwornik, wielkość obudowy, i wytłumienia. Te zmienne muszą być zaprojektowane pod konkretny projekt. Niewłaściwy woofer użyty w obudowie zamkniętej nie zagra za dobrze. To tak trochę ja porównywanie silnika benzynowego z silnikiem diesel - obydwa mogą mieć bardzo dobre parametry ale nigdy nie postawimy znaku równości w danych konstrukcyjnych:) Generalnie projekt obudowy zamkniętej będzie droższy aby uzyskać parametry zbliżone do bass reflex; wieksza obudowa, więcej wytłumienia, sztywniejsze obudowa, przetwornik o większej średnicy a to są koszty.. no ale mamy lepszy impuls na niskich:) Edytowano 12 listopada 2022 przez elektron6 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 Monobloki pojechały do upgradu. Ratuje się czym mogę Teraz gram z hybrydy. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moss Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 Upgrade czy serwis któryś z kolei 😃🤣 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 1 godzinę temu, elektron6 napisał: no ale mamy lepszy impuls na niskich:) Tylko czy faktycznie mamy? Są na to jakieś dowody empiryczne? Spojrzałem np. na wykres odpowiedzi impulsowej SPENDOR S3/5 R2 i dzwonią niemiłosiernie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 Nie bez powodu większość produkowanych obecnie kolumn to br. Wystarczy spojżeć na przetwornik, który wkleiłem. Zdajecie sobie sprawę jaka to jest kasa zeby to wyprodukować i sprzedać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 @tomek4446 Jaki cel upgrade? Kiedy monobloki wrócą do systemu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 12 minut temu, Kraft napisał: Są na to jakieś dowody empiryczne? Najlepiej samemu zrobić prosty eksperyment REWem. Pomierz mikrofonem z odległości ok 50 cm kolumnę z BR, a następnie zatkaj BR i ponownie pomierz. Obejrzyj Step Response w REW. Pomijając, że to tylko eksperyment, a nie poszukiwanie lepszego brzmienia na pewno zobaczysz, że oscylacji w SR jest mniej. Na ucho to słychać. Basu ubędzie, nie będzie tak rozciągnięty i będzie miał inną fakturę. Przy odrobinie szczęścia może nawet się spodobać 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 3 godziny temu, audiowit napisał: 500 zł za 1 doba. Z dowozem do Słupska? Do Ustki tylko 18 km, a więc zapraszam na rybkę, ja stawiam, bo wiem, że Wy "centusie krakowscy"..... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 1 godzinę temu, AudioTube napisał: Jaki cel upgrade? Po za poprawą sprzężenia zwrotnego , ogólny przegląd. 1 godzinę temu, AudioTube napisał: Kiedy monobloki wrócą do systemu? Dobre pytanie . 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 10 minut temu, tomek4446 napisał: Po za poprawą sprzężenia zwrotnego , ogólny przegląd. Po co w ogóle sprzężenie zwrotne , wyłącz będzie lepsza scena Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 2 godziny temu, Kraft napisał: Tylko czy faktycznie mamy? Są na to jakieś dowody empiryczne? Spojrzałem np. na wykres odpowiedzi impulsowej SPENDOR S3/5 R2 i dzwonią niemiłosiernie. Ponoć tak to znaczy wynika to z ogólnych zasad fizyki co nie znaczy i w każdej kolumnie zamkniętej się tu w pełni udało. Kto wie może Spendor jest tego przykładem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 1 godzinę temu, MMarek napisał: Z dowozem do Słupska? Do Ustki tylko 18 km, a więc zapraszam na rybkę, ja stawiam, bo wiem, że Wy "centusie krakowscy"..... Oj tak, my centusie Przyjedź do mnie. 1000zl do przodu, bo 2 dni będą jechały te paczki w tą i spowrotem. A ja Cię poczęstuję pyszną wodą z Wisły. 1 minutę temu, elektron6 napisał: Ponoć tak to znaczy wynika to z ogólnych zasad fizyki co nie znaczy i w każdej kolumnie zamkniętej się tu w pełni udało. Kto wie może Spendor jest tego przykładem. Panowie, no wiadomo przeca, że obudowy zamknięte są droższe i lepsze. I jakby gadać o tym nie ma co. Są jeszcze lepsze technologie, bo można w inny sposób kontrolować przetwornik niskotonowy, lub wogole zmienić podejście I się go pozbyć. W sensie ciężkiej membrany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 2 godziny temu, audiowit napisał: Są jeszcze lepsze technologie, bo można w inny sposób kontrolować przetwornik niskotonowy, Chodzi mi po głowie system izobaryczny zbudowany z 2 lub 3 woferów w zamknietej w jednej obudowie. Mimo małej objętości szybkość i zejscie podobno zadziwia porównując do tylko jednego przetwornika. Tak gdzieś kiedyś wyczytałem... Tylko te koszty, które rosną kilkukrotnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 (edytowany) Miro, zanim weźmiesz się za budowę możesz sprawdzić jak wyszło to innym. Producent Neat Acoustics ma sporo takich głośników. Edytowano 12 listopada 2022 przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 Jeden z ciekawszych zakupów - trafa głośnikowe o przekładni z 800ohm na 8 ohm oryginał Philipsa z lat 60 tych pod wzmacniacze OTL serii AG. Taki rarytasik! Łatwo nie było ale się udało:) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 Czyżby jakiś nowy projekt? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 9 minut temu, elektron6 napisał: Jeden z ciekawszych zakupów - trafa głośnikowe o przekładni z 800ohm na 8 ohm Jeżeli dobrze rozumiem to te trafa dokładasz do wzmaka OTL (bez transformatorów) i powstaje tradycyjny wzmak lampowy z końcówką mocy na trafach? Jaki jest sens takiego rozwiązania? OTL to kwintesencja lampowego brzmienia. Trafa to popsują 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 (edytowany) Wzmacniacze Philipsa serii AG OTL były projektowane pod zestawy 800ohm! Takie kolumny posiadam - grały na złocie w Jarocimiu. Jeśli chcemy sobie pograć na innych kolumnach 8ohm potrzebne są trafa - tutaj Philips wypuścił właśnie serię traf AU85 pod takie rozwiazanie. Gra to perfekcyjnie. Edytowano 12 listopada 2022 przez elektron6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 Nie wątpię, że gra super. Jest we wzmacniaczu przygotowane miejsce na te trafa i ich w standardzie nie ma? Czy są ale z jakiegoś powodu wyszukałeś nowe. Może jakieś zdjęcie w wolnej chwili. Ciekawi mnie to jako amatora lampowego brzmienia. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 Wzmacniacz zachowa obecna oryginalna konfiguracje. Trafa beda dołączane jako zewnętrzna przystawka. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 12 listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 listopada 2022 3 godziny temu, kaczadupa napisał: Miro, zanim weźmiesz się za budowę możesz sprawdzić jak wyszło to innym. Producent Neat Acoustics ma sporo takich głośników. Neat xls używany kiedyś widziałem za śmieszne pieniądze. Zanim dowiedziałem sie conieco z sieci, co to za produkt, to został sprzedany. Chciałem kupić w ciemno bez odsłuchu. Cena była tak niska, że przy odsprzedaży naprawde sporo zarobił. Nigdy pozniej juz nie widziałem takiej okazji na te monitory ps: ja bardziej myślę nad kompaktowy-m/-mi subwofer-em/-ami w tej technologi. Oczywiscie DIY Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doktormun Napisano 13 listopada 2022 Udostępnij Napisano 13 listopada 2022 Dnia 9.11.2022 o 21:54, AudioTube napisał: @audiowit Jak przez to pudełko odtworzyć muzykę z Qobuz? iPad lub telefon. Czy da się?😃 Teraz mam z Lumina/transport. Do obsługi IO Daty używam tableta na androidzie. Należy zainstalować aplikację BubbleUPnP i wtedy poprzez ten program słuchamy Tidal lub Qobuz. Działa jeden i drugi. Qobuz oczywiście lepszy moim zdaniem. Nie jest to taki typowy pełnosprawny streamer ale daje radę. Aplikacja Fidata, którą dostajemy wraz z magicznym pudełeczkiem do obsługi plików działa bardzo sprawnie. Pliki i tak grają lepiej od streamingu. Oczywiście taki typowy streamer jest wygodniejszy w obsłudze, ale jednak Soundgenic może być też tak używany. Osobiście gram po USB i nie testowałem po I2S. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 13 listopada 2022 Udostępnij Napisano 13 listopada 2022 Mi po zgraniu plików na dysk wewnętrzny i podłączeniu kolejnego dysku z muzyką aplikacja fidaty zaczęła szwankować, Bubleup natomiast działa stabilnie i w pełni sprawnie. Ciekawe czy to jakieś ustawienia czy problem softu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doktormun Napisano 13 listopada 2022 Udostępnij Napisano 13 listopada 2022 Ja używam 3 różnych dysków. Po wpięciu danego Soundgenic czyta je bez problemu. Muzyka zgrana na dysk wewnętrzny również śmiga bez problemu. Jeżeli używasz USB do daca to spróbuj wpiąć kabel USB w to drugie gniazdo od Soungenica np. to niebieskie USB. Dodatkowo możesz sprawdzić czy masz najnowszą wersje softu. Jeżeli nie, to wiadomo że trzeba zrobić aktualizację. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts