audiowit Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 I kto Ci powiedział, że słuchałem pełnego pasma. Wiesz doskonale, że Kudosy super20 nie grają ponizej 30hz. Jareczku, zrezygnowałeś ze wspaniałych pylonow na rzecz monitorów z 13cm srednioniskotonowcem. Po prostu nie wciskaj więcej kitu forumowiczom o wspaniałości kolumn, którym daleko do wspaniałości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 1 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 Widzisz Audiowit, ja nie robiłem jeszcze u siebie pomiarów monitorów. Nie mam nawet aktualnie mikrofonu, bo pożyczyłem go koledze z forum. A Ty już się wystraszyłeś, że nagadałeś wcześniej głupot i że proponowane porównanie może nie wyjść na Twoją korzyść. Szkoda. Mogło być zabawnie i do tego pouczająco. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 Kraft, niczego się nie wystraszyłem. Nie mam pomiarów, nie mają żadnego znaczenia z powodów, które opisałem. Żadnych głupot nie nagadałem. W trudnych pomieszczeniach nie idzie się za baranim pędem tylko stosuje się niekonwencjonalne rozwiązania typu oz, bierna. Pomaga też powierzchnia membrany na sztywnym zawieszeniu. Weź wywal już tego psuja i uwierz własnym uszom. Nie dla wykresu budujesz system. Wykres nie słucha Ci muzyki. Już chyba wystarczająco Ci to napsulo krwi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 @Kraft ponieważ zostałem wywołany , odpowiadam. Nie mam tego pomiaru z przed , no właśnie, dwóch lub trzech lat. Nie robiliśmy pomiaru REW-em, tylko DL dla filtrów w DDRC-24. Różnica wówczas między działaniem DL , a bez , była na korzyść tego drugiego. Nie mogłem uwierzyć , że filtry tak niewiele wnoszą. Miałem wtedy Grandy i u mnie bez DL się nie dało. Ale aby nie było zbyt pięknie , pamiętam jedyny plus DL , że niwelowało podbicie basu spowodowane przez jak sądzę otwarte wejście do pokoju. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 I spraw sobie zawodowe panele. Proszę, to moja dzisiejsza robota. Jeszcze nieskończona. Otwarte wejście do pokoju będzie zamknięte. Coraz bardziej mi przeszkadza. Niestety wraca mi dźwięk z hallu, który jest zbyt żywy. Tego podbicia basu już nie ma lub jest mocno zniwelowane. - inne pre - inne ustawienie kolumn - inne podłoże pod kolumnami - inna akustyka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 1 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 (edytowany) Cóż... Kolega z dokładnością do jednego Hz określał szczegóły odpowiedzi impulsowej swojego systemu, z dużą pewnością wyrażał się o "pełności" posiadanego pasma, zamówił nawet strojone ustroje, że przypuszczałem, iż pomiary ma porobione. Okazuje się jednak, że w audio nic nie jest takie, jakie się wydaje;) Edytowano 1 listopada 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 13 godzin temu, Kraft napisał: Okazuje się jednak, że w audio nic nie jest takie, jakie się wydaje. O widzisz, w tym się zgadzamy. Bo zawodowcami nie jesteśmy żeby wyliczać. Bo do tego potrzebne są studia i to niełatwe i nie wszyscy absolwenci są orłami ;). Tak do jednego Hz lub okolic tego Hz.. . Skorzystaj z generatora. Jeśli nie masz dostępu, to z plików testowych lub nawet z generatora z yt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 9 minut temu, adamnl napisał: Witam Nie w temacie, przepraszam. Gdy „je”/1D zobaczyłem ciary mnie przeszły. @audiowit gratuluję U siebie w minimalnym zakresie, bez pomiarów, tylko na „ucho”, ale miałem przyjemność być w salonie u kolegi, gdzie te 1D na bokach zrobiły taką „robotę”, że powtarzałem - chwilo trwaj. Cholerka, plankton u Ciebie Witek zobaczysz. Adam, ja już mam zrobioną całą adaptację łącznie z sufitem Odbicia boczne zagospodarowane dokładnie tymi samymi na, które Ty masz. Wypieram panele 2d, które sam zrobiłem na rzecz zawodowych. Odbicia wtórne też zrobione. Tylko bardziej panelami, które nie kolidują z moim poczuciem estetyki. Powtórzę po raz n-ty. Jak wstawiłem te 41 to myślałem, że coś mi się popsuło. Teraz efekt jest rewelacyjny ale wymagało to przestawienia audio. Co myślę jest logiczne. Też robię wszystko na ucho z czego jestem dumny. No, może trochę wspomoglem się generatorem i plikami testowymi kolegi żeby zniwelować podbicia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 (edytowany) Dnia 31.10.2021 o 08:42, Adi777 napisał: Jak te Dali lub/i BBC LS 3/5a grają muzykę organową...? Czy to takie ważne, skoro nawet system Audiowita nie odtwarza pełnej rozpiętości dźwięków organów?* W innym temacie, kolega Audiowit martwił się, że grając na monitorach nie będę się mógł cieszyć najniższą oktawą. Z ostatniej konwersacji wynika jednak, że on też nie może. Wzruszające, że martwi się o mnie bardziej niż o siebie. Na znak solidarności, też nie zamierzam forsować u siebie dolnego pasma. Skoro Audiowit jakoś słucha bez, to i ja dam radę. *wedle jego słów Edytowano 2 listopada 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 3 godziny temu, Kraft napisał: Czy to takie ważne, skoro nawet system Audiowita nie odtwarza pełnej rozpiętości dźwięków organów?* W innym temacie, kolega Audiowit martwił się, że grając na monitorach nie będę się mógł cieszyć najniższą oktawą. Z ostatniej konwersacji wynika jednak, że on też nie może. Wzruszające, że martwi się o mnie bardziej niż o siebie. Na znak solidarności, też nie zamierzam forsować u siebie dolnego pasma. Skoro Audiowit jakoś słucha bez, to i ja dam radę. *wedle jego słów, bo wykresu nigdy nie zobaczymy. No nie odtwarza Kraft, rób co chcesz. I tak za miesiąc, dwa będziemy słyszeli o innych wspaniałych kolumnach z "dobrym basem". może kiedyś zobaczycie wykres. Jak go będę miał. Przy czym nie będę do tego celu specjalnie ściągał dsp. Zdaży się, to się zdaży. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 2 minuty temu, audiowit napisał: może kiedyś zobaczycie wykres. Jak go będę miał. Przy czym nie będę do tego celu specjalnie ściągał dsp. Zdaży się, to się zdaży. Tak mi z pasją doradzasz, to postaram się choć trochę zrewanżować. Otóż do pomiarów nie trzeba wcale "dsp". Wystarczy skalibrowany mikrofon i darmowy program REW. A tak właściwie, to nawet mikrofon nie musi być jakiś specjalny, bo z tego co pamiętam, koledzy robili porównania i wyniki wychodziły sensowne nawet na mikrofonach od amplitunerów KD. Podobno również mikrofon w iPhonie się nadaje (jest wystarczająco powtarzalny). Jak tylko będziesz chciał, to myślę, że akurat ze zdobyciem mikrofonu nie będziesz miał problemu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 Jesli chodzi o akcesoria "modyfikowane" to moim zdaniem można wstrzymać się od porad. Spokojnie koledzy... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 @J4Z @audiowitnic nie wnosicie do dyskusji. Proszę dialog przenieść na kanał prywatnych wiadomości. Nic nie wnoszące do tematu posty za chwilę znikną. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 Ok. Sorki. Ale zaczęło się ciekawiej robić, bo sprowokowałem Krafta do dyskusji Jarek, umówmy się tak. Jak zrobię pomiary, to wyślę Ci je. Prawdopodobnie będzie Tomek u mnie na wiosnę. Ok? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 20 minut temu, audiowit napisał: Jarek, umówmy się tak. Jak zrobię pomiary, to wyślę Ci je. Ok. W tym hobby nigdy za wiele obiektywnych kotwic. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 No to umowa stoi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 Uff 🥴 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 23 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 @Kraft - a Ty już masz swój świąteczny sweterek z Dali Menuet? 3 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 24 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2021 Wojtek, gdybym był złośliwy, to przyznałbym, że te rogi są bardzo trafnie dobrane do monitorów;) Sweterek, klasa. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 24 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2021 Ten sweterek to jakiś firmowy promocyjnie z Dali Menuet? 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 24 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2021 Muszę kiedyś u siebie ich posłuchać. Ciekawe czy zrobią na mnie podobne wrażenie co callisto Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 24 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2021 "Biedne" Menuety stoją na podłodze, bo standy u mnie pracują Jeszcze dzisiaj będę miał swoje, a pożyczone wrócą do właściciela. Wielkie dzięki Wojtku. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 24 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2021 13 minut temu, MMarek napisał: Jeszcze dzisiaj będę miał swoje, a pożyczone wrócą do właściciela. Wielkie dzięki Wojtku. Jednak zdecydowałeś się na standy 🙂. A co z kablami? Podczepione do sufitu 😉? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 24 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2021 Jeszcze nie podczepione, ponieważ nie chcę zakłócać spokoju sąsiadów wiercąc otwory w betonowym suficie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 24 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2021 Przed chwilą, MMarek napisał: Jeszcze nie podczepione, ponieważ nie chcę zakłócać spokoju sąsiadów wiercąc otwory w betonowym suficie A tak poważnie. Masz jakiś pomysł na te kable? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts