Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

I kto Ci powiedział, że słuchałem pełnego pasma. Wiesz doskonale, że Kudosy super20 nie grają ponizej 30hz.

Jareczku, zrezygnowałeś ze wspaniałych pylonow na rzecz monitorów z 13cm srednioniskotonowcem.

Po prostu nie wciskaj więcej kitu forumowiczom o wspaniałości kolumn, którym daleko do wspaniałości.

Napisano

Widzisz Audiowit, ja nie robiłem jeszcze u siebie pomiarów monitorów. Nie mam nawet aktualnie mikrofonu, bo pożyczyłem go koledze z forum. A Ty już się  wystraszyłeś, że nagadałeś wcześniej głupot i że proponowane porównanie może nie wyjść na Twoją korzyść. Szkoda. Mogło być zabawnie i do tego pouczająco. 

Napisano

Kraft, niczego się nie wystraszyłem. Nie mam pomiarów, nie mają żadnego znaczenia z powodów, które opisałem.

Żadnych głupot nie nagadałem. W trudnych pomieszczeniach nie idzie się za baranim pędem tylko stosuje się niekonwencjonalne rozwiązania typu oz, bierna. Pomaga też powierzchnia membrany na sztywnym zawieszeniu.

Weź wywal już tego psuja i uwierz własnym uszom. Nie dla wykresu budujesz system. Wykres nie słucha Ci muzyki. Już chyba wystarczająco Ci to napsulo krwi.

Napisano

@Kraft ponieważ zostałem wywołany , odpowiadam. Nie mam tego pomiaru z przed , no właśnie, dwóch lub trzech lat. Nie robiliśmy pomiaru REW-em, tylko DL dla filtrów w DDRC-24.

Różnica wówczas między działaniem DL , a bez , była na korzyść tego drugiego. Nie mogłem uwierzyć , że filtry tak niewiele wnoszą. Miałem wtedy Grandy i u mnie bez DL się nie dało. Ale aby nie było zbyt pięknie , pamiętam jedyny plus DL , że niwelowało podbicie basu spowodowane przez jak sądzę otwarte wejście do pokoju.

Napisano

I spraw sobie zawodowe panele.

Proszę, to moja dzisiejsza robota. Jeszcze nieskończona.

20211101_215223.jpg

Otwarte wejście do pokoju będzie zamknięte. Coraz bardziej mi przeszkadza. Niestety wraca mi dźwięk z hallu, który jest zbyt żywy.

Tego podbicia basu już nie ma lub jest mocno zniwelowane.

- inne pre

- inne ustawienie kolumn

- inne podłoże pod kolumnami

- inna akustyka

Napisano (edytowany)

Cóż... Kolega z dokładnością do jednego Hz określał szczegóły odpowiedzi impulsowej swojego systemu, z dużą pewnością wyrażał się o "pełności" posiadanego pasma, zamówił nawet strojone ustroje, że przypuszczałem, iż pomiary ma porobione. Okazuje się jednak, że w audio nic nie jest takie, jakie się wydaje;)

Edytowano przez Kraft
Napisano
13 godzin temu, Kraft napisał:

Okazuje się jednak, że w audio nic nie jest takie, jakie się wydaje. 

O widzisz, w tym się zgadzamy. Bo zawodowcami nie jesteśmy żeby wyliczać. Bo do tego potrzebne są studia i to niełatwe i nie wszyscy absolwenci są orłami ;).

Tak do jednego Hz lub okolic tego Hz.. . Skorzystaj z generatora. Jeśli nie masz dostępu, to z plików testowych lub nawet z generatora z yt.

Napisano
9 minut temu, adamnl napisał:

Witam

Nie w temacie, przepraszam.

Gdy „je”/1D zobaczyłem ciary mnie przeszły. 
@audiowit gratuluję

U siebie w minimalnym zakresie, bez pomiarów, tylko na „ucho”, ale miałem przyjemność być w salonie u kolegi, gdzie te 1D na bokach zrobiły taką „robotę”, że powtarzałem - chwilo trwaj. 
Cholerka, plankton u Ciebie Witek zobaczysz. 

Adam, ja już mam zrobioną całą adaptację łącznie z sufitem Odbicia boczne zagospodarowane dokładnie tymi samymi na, które Ty masz. Wypieram panele 2d, które sam zrobiłem na rzecz zawodowych. Odbicia wtórne też zrobione. Tylko bardziej panelami, które nie kolidują z moim poczuciem estetyki.

16358347657453830149927291803865.jpg

Powtórzę po raz n-ty. Jak wstawiłem te 41 to myślałem, że coś mi się popsuło.

Teraz efekt jest rewelacyjny ale wymagało to przestawienia audio. Co myślę jest logiczne.

Też robię wszystko na ucho z czego jestem dumny.

No, może trochę wspomoglem się generatorem i plikami testowymi kolegi żeby zniwelować podbicia :)

Napisano (edytowany)
Dnia 31.10.2021 o 08:42, Adi777 napisał:

Jak te Dali lub/i BBC LS 3/5a grają muzykę organową...?

Czy to takie ważne, skoro nawet system Audiowita nie odtwarza pełnej rozpiętości dźwięków organów?* W innym temacie, kolega Audiowit martwił się, że grając na monitorach nie będę się mógł cieszyć najniższą oktawą. Z ostatniej konwersacji wynika jednak, że on też nie może. Wzruszające, że martwi się o mnie bardziej niż o siebie. Na znak solidarności, też nie zamierzam forsować u siebie dolnego pasma. Skoro Audiowit jakoś słucha bez, to i ja dam radę.

*wedle jego słów

Edytowano przez Kraft
Napisano
3 godziny temu, Kraft napisał:

Czy to takie ważne, skoro nawet system Audiowita nie odtwarza pełnej rozpiętości dźwięków organów?* W innym temacie, kolega Audiowit martwił się, że grając na monitorach nie będę się mógł cieszyć najniższą oktawą. Z ostatniej konwersacji wynika jednak, że on też nie może. Wzruszające, że martwi się o mnie bardziej niż o siebie. Na znak solidarności, też nie zamierzam forsować u siebie dolnego pasma. Skoro Audiowit jakoś słucha bez, to i ja dam radę.

*wedle jego słów, bo wykresu nigdy nie zobaczymy.

No nie odtwarza :)

Kraft, rób co chcesz. I tak za miesiąc, dwa będziemy słyszeli o innych wspaniałych kolumnach z "dobrym basem".

może kiedyś zobaczycie wykres. Jak go będę miał. Przy czym nie będę do tego celu specjalnie ściągał dsp. Zdaży się, to się zdaży.

Napisano
2 minuty temu, audiowit napisał:

może kiedyś zobaczycie wykres. Jak go będę miał. Przy czym nie będę do tego celu specjalnie ściągał dsp. Zdaży się, to się zdaży.

Tak mi z pasją doradzasz, to postaram się choć trochę zrewanżować. Otóż do pomiarów nie trzeba wcale "dsp". Wystarczy skalibrowany mikrofon i darmowy program REW. A tak właściwie, to nawet mikrofon nie musi być jakiś specjalny, bo z tego co pamiętam, koledzy robili porównania i wyniki wychodziły sensowne nawet na mikrofonach od amplitunerów KD. Podobno również mikrofon w iPhonie się nadaje (jest wystarczająco powtarzalny). Jak tylko będziesz chciał, to myślę, że akurat ze zdobyciem mikrofonu nie będziesz miał problemu 

• 1 month later...