Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Ten wątek to taki chyba trochę na podpuchę jest :)

Każdy ma swoje zdanie i trzeba to uszanować. Można bez końca bić pianę o to kto ma dłuższego ale po co, strata czasu. Potrzebujemy nabyć i stać nas wydać 100kzł na kabel zasilający - ok, zróbmy to. Uważamy, że synergia klamotów załatwia sprawę i sprzęt za 3 kzł wystarczy - super.

Szanujmy swoje wybory nawet jak mamy zupełnie odmienne zdanie, doświadczenia, możliwości finansowe, lokalowe itd., itd. Bawmy się naszym hobby, dzielmy swoimi wrażeniami, cieszmy radością Kolegów i Koleżanki :)

Ps. Trzeba wydać tyle, żeby starczyło na Naima ;)

Napisano

Niestety masowo polecany po forach zestaw - pewien szacowny amplituner za około 3k plus pewne niezwykle popularne kolumienki za 2800 i mamy przepis na klapę :D gra to tak podle że mam wrażenie ze moje 20 letnie logitechy do komputera dają lepszy dźwięk... czyli 6k a gdzie jakieś źródełko? :P 

Napisano

Z 2 strony jedne z lepszych kolumn jakie słyszałem (a najlepsze jakie w życiu miałem) można kupić za około 2k i mimo że je polecałem chyba kilkadziesiąt razy na forach i nikt się nad tym nawet nie pochylił - lepiej kupić popularny badziew (nie znam sprzedającego, nie widziałem na oczy, nie wiem czy kolumny sprawne i w jakim stanie - wiem tylko że model godny polecenia)

https://sprzedajemy.pl/kolumny-quadral-platinum-m35-biale-klodzko-2-0010c9-nr64324752

Napisano

Koleżanki i koledzy! Może przejdźcie do kolejnego etapu i zacznijcie proponować konkretne rozwiązania systemowe z krótkim uzasadnieniem dlaczego to i tak oraz za ile. 

Ustalmy przedział cenowy i kategorie. 

Sprzęt nowy lub/i używany. 

Przedział od 5 do 15 tys. pln. 

Uwzględnijcie zasilanie, przewody, źródło, dac, wzmak, kolumny plus bonus jak zostanie kasa tzn. akcesoria audio i akustyka 😉

Może komuś się taki gotowiec przyda. 

Przy uzasadnieniu można dopisać do jakiego gatunku, metrażu czy stylu słuchania (głośno/cicho/do kotleta/uniwersalnie). 

Pozdrawiam. 

Napisano

Panowie to proponuje mały challange - swoją droga podejrzewam, że mógłby się on przydać wielu osobom na forum, które szukają. A mamy tutaj w dyskusji widzę doświadczonych graczy :) Zgadzam się z przedmówcami, ze w budżetach do 6 tysięcy kupno nowego sprzętu to wydawanie pieniędzy trochę w bloto bo używany w tej kasie da nam dużo więcej. 

Tak wiec, macie do wydania na używany sprzęt audio:

1) 2500 zł

2) 4000 zł

3) 6000 zł

Trzy takie warianty cenowe. Musicie w tych budżetach kupić na pewno wzmacniać, kolumny, okablowanie. Źródło to Wasz wybór: cd, winyl, streamer. Czy z daciem czy bez. Cel jest jeden - wycisnąć z tych kwot maksimum brzmienia :) Ciekaw jestem propozycji, a zabawa może być fajna i pożyteczna. Tylko dodajemy do zestawów sprzety w ich obecnej wartości na portalach ogłoszeniowych. 

Napisano
12 minut temu, tomek4446 napisał:

A sorry nie doczytałem , odpadam :) 

Pisałem ogólnie. Uznajmy, że to pierwszy przedział. Twój i Bogusia może być drugi. 

Powiedzmy od 15 do 50 tys. PLN. 

Może być? 

Oczywiście do 5 tys. jak ktoś ma pomysł na taki STARTUP do audio przygody to zachęcam.

Potraktujcie to jako zabawę w pomysły wynikające z waszego doświadczenia i wiedzy. 

Napisano
3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Niestety masowo polecany po forach zestaw - pewien szacowny amplituner za około 3k plus pewne niezwykle popularne kolumienki za 2800 i mamy przepis na klapę 

O jakim zestawie piszesz? 

Napisano

Całkiem niedawno postanowiłem sobie na powrót poskładać audio. Wzmacniacz używka, głośniki jednak nowe, jako CD - stare kino 5.1 Sony ( sam player z DTS-em ). Muzę odtwarzam z kompa. Jak dla mnie gra to ok.

I teraz najlepsze : pamiętając (sic) jak "kiedyś" mi grał sprzęt Diory typu wieża, ta z kaseciakiem szufladą, do tego gramofon Bernard.  Znajomy okazało się że ma taki sprzęt jeszcze na strychu :) pożyczyłem to wsio, uruchomiłem...

Dokładnie pamiętam jak "brzmiała" płyta na tym zestawie - wtedy cudo... A co teraz? Się załamałem słuchając :(  No nijak nie brzmiało to jak pamiętałem.

Podłączyłem sam gramofon pod mój aktualny sprzęt. Podłączyłem kaseciaka - bez różnicy z gramofonem... I co? I nadal załamka.

Celowo nie piszę nazw.

Chodzi mi o to że ile bym nie wydał kasy na sprzęt to zagra on tak jak słyszę i wydaje mi się że gra. Dopiero kiedy człek zacznie czytać fora dowiaduje się że się ma sprzęt/pokój/ucho do d..y i póki nie wyda worka kasy nic się nie zmieni...

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

No to , to już jawna dyskryminacja , prawda Boguś / @Bogusław Kożyczkowski :) 

Ale ok. przejrzę Allegro jak tam teraz z cenami i coś wymyślę.

Wow!  .... chyba przebijam tą granice, coś musze sprzedać 😪 

A swoja drogą po długim czasie widzę, że znów ktoś czeka na gotowy przepis ... to tak nie działa.

Edytowano przez Bogusław Kożyczkowski
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Ok. mam :) 

Nad 3020i

Tanbergi TL 5020

Yamaha CDX-890

Razem ok. 4900 zł i gramy.

A jeśli ktoś chce używkę, ale jednak mniej vintage-ową? Fajnie by też było, gdyby pojawiły się jakieś linki 🙂. No i może opis jak to razem gra 😝.

Edytowano przez seba3002
Napisano
11 minut temu, Adi777 napisał:

Jak dobrym w stosunku do sprzętu w sygnaturze?

A widzisz, po wieży Pioneer'a były jak promień słońca - bezproblemowa obsługa, natychmiastowe działanie i przyjemny dźwięk. W gratisie możliwość kalibracji pomieszczenia przy pomocy iPhona.

Zatem nasze doznania soniczne są w dużej mierze uzależnione od tego z czym porównujemy.

Napisano
28 minut temu, Asia napisał:

Ależ proszę bardzo. Kupujesz dwa głośniki Sonosa i cieszysz się dobrym dźwiękiem. Koszt - 1.600 zł.

Nie wiem ile musi kosztować porządny sprzęt stereo. 

Mój nie jest najdroższy. Ale fajny jak dla mnie. 

Miałem ostatnio gości i moja znajoma dosłownie zamknęła oczy i odpłynęła. 

Czy to jest fajny sprzęt? 

Gdzie jest radość? 

Właśnie tu ;)