Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
13 godzin temu, elektron6 napisał:

Lampy 6L6 NEC, ecc83 Toshiba z epoki, nowe olejaki, regeneracja przełączników, ustawienie punktów pracy i test- dźwięk cudowny, jak to gra dołem jaka dynamika a przecież sprzęt ma 60 latek.  Coś pięknego

Szczególnie że lampy mocy 6L6 :14_relaxed:.

Do tego jak piszesz deck na pewno jest to niepowtarzalne.

Używam też decka do słuchania jako podkład,  lub na zakrapianych imprezkach :D.

To jest Twoje hobby, czy praca?

Napisano
Dnia 6.10.2021 o 22:05, elektron6 napisał:

Przyszedł czas na pierwsze odpalenie Sansui AU-111. Lampy 6L6 NEC, ecc83 Toshiba z epoki, nowe olejaki, regeneracja przełączników, ustawienie punktów pracy i test- dźwięk cudowny, jak to gra dołem jaka dynamika a przecież sprzęt ma 60 latek.  Coś pięknego

Świetny sprzęt! :) I do tej pięknie wyglądający.

Napisano

Elektron, 111 zazdroszczę, i jeszcze kilku innych gratów.

U mnie rewolucyjne zmiany. Electaglide Ephiphany X i w końcu finalny dobór wtyczek do kabla zasilającego pre ( furu 862) a wtyczki to oyaide schuko 046 i iec 004.

20210905_183056.jpg

20210929_205903.jpg

Epiphany obciachowy ale to jeden z najlepszych kabli do źródeł ever.

Teraz biorę się za akustykę. Next level ;)

Napisano
10 godzin temu, J W napisał:

Bardzo ładny. Sylwestrowy taki 😁 Duży WAF pewnie 😉

U mnie WAF jest bez znaczenia. Też polecam takie podejście. Partnerka lubi gramofon więc jej powiedziałem, że jak chce to może mi kupić.

Electa jest rewelacyjna. Pomimo obciachowego wyglądu i Waszego nabijania się ;)

Napisano
1 godzinę temu, audiowit napisał:

Electa jest rewelacyjna. Pomimo obciachowego wyglądu i Waszego nabijania się

To takie koleżeńskie żarty podszyte odrobiną zazdrości 😉

Fajnie zobaczyć tu coś nowego, o czym wcześniej się nie wiedziało. Zaglądam w google i rzeczywiście, same poemy na temat tego kabla. No i muszę przyznać, że gdybym go tu nie widział i nie poczytał, to chyba mijając go w sklepie bym przy nim nie przystanął :). Teraz to co innego.

Napisano
3 godziny temu, J W napisał:

To takie koleżeńskie żarty podszyte odrobiną zazdrości 😉

Fajnie zobaczyć tu coś nowego, o czym wcześniej się nie wiedziało. Zaglądam w google i rzeczywiście, same poemy na temat tego kabla. No i muszę przyznać, że gdybym go tu nie widział i nie poczytał, to chyba mijając go w sklepie bym przy nim nie przystanął :). Teraz to co innego.

Dla mnie był objawieniem. Co prawda są lepsze kable do źródeł ale to już nie te kwoty. No i pełna specjalizacja. Do wzmocnienia kompletnie się nie nadaje.

Napisano

Dzień dobry, cześć i czołem…….

Zaglądam tutaj czasami generalnie pooglądać obrazki i muszę przyznać, że super wątek. Właściwie zero awantur oraz ciśnień. Sporo ciekawych sprzętów. Jednym słowem kulturka.

Szczególnie bardzo lubię oglądać i podziwiać te stare sprzęty, oczywiście  nowoczesne  rownież.

Widzę, że nawet lampowy Sansui AU-111 z lat 60 się tutaj  pojawił. Nigdy nie miałem okazji go posłuchać jak i większości występujących tutaj sprzętów.(słuchałem tylko wersji tego wzmacniacza z 1999 roku).

Zatem gratuluję wszystkim ciekawych systemów i tak trzymać. Warto ten wątek pielęgnować. Wiele fotek zamieszczanych tutaj jest można by rzec, bezcennych. To takie archiwum audio się w sumie tworzy.

Pozdrawiam.

Napisano
Dnia 15.10.2021 o 22:42, Rega napisał:

Prawdopodobnie najlepsze trafa, nawijane ręcznie.

To ręczne nawijanie, to pic na wodę. Zawsze się nawija maszynką z licznikiem obrotów - z tym że fakt, może być ręczna 😉

Napisano
6 minut temu, elektron6 napisał:

Trafa fakt nawijane były maszynowo ale zapewne obliczenia były jeszcze "odręczne":) Teraz to liczy program komputerowy i wiemy często jak to jest:)

Ano właśnie, ja też liczę tylko "pod kreskę", a w bardziej złożonych obliczeniach zdaję się na suwak logarytmiczny. Te wszechobecne, nagminnie mylące się komputery są zmorą naszych czasów ;)