Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
9 minut temu, AudioTube napisał:

@muzofan podoba mi się co widzę na zdjęciu. Wpadające boczne światło, zapewne wcześnie rano. Kawka, dużo roślin, soczysta zieleń. Taki spokój.

Ciekawym, czy są audiofile na forum, którzy w pokoju, gdzie słuchają muzyki, nie posiadają tv. Lub w ogóle nie mają odbiornika tv.

Południowe 4 okna więc słońca jest naprawdę dużo. Mogę tam siedzieć godzinami i aż się nie chce wychodzić do roboty 😁

Napisano
2 godziny temu, AudioTube napisał:

Ciekawym, czy są audiofile na forum, którzy w pokoju, gdzie słuchają muzyki, nie posiadają tv. Lub w ogóle nie mają odbiornika tv.

Są i tacy, którzy nie posiadają TV w ogóle w domu 🙂. Od 12 lat. Chociaż dzieci rosną i chyba trzeba coś kupić, żeby nie były piętnowane z tego powodu.

Napisano

Pamiętam zasadę żeby TV gdy go musimy mieć w pokoju odsłuchowym wieszać/trzymać wysoko, najlepiej nad kolumnami by nie zaburzał kolejnych odbić fali, nie miałem z tym problemu bo nie potrzebuję wielkiego ekranu.

Napisano
2 godziny temu, AudioTube napisał:

Wyłącznie. Jak ktoś ma TV na ścianie z kolumnami, to nie jest audiofilem. Przynajmniej niektórzy specjaliści tak twierdzą.

Napisano
5 minut temu, Arko55 napisał:

Pamiętam zasadę żeby TV gdy go musimy mieć w pokoju odsłuchowym wieszać/trzymać wysoko, najlepiej nad kolumnami by nie zaburzał kolejnych odbić fali, nie miałem z tym problemu bo nie potrzebuję wielkiego ekranu.

Bo jak ktoś jest zafiskowany na punkcie muzyki to nie używa TV tylko ekran i projektor. Niektórzy sam projektor jak ściana dobrze przygotowana. 

Napisano (edytowany)
49 minut temu, Grzesiek202 napisał:

Są i tacy, którzy nie posiadają TV w ogóle w domu 🙂.

Też tak przez wiele lat miałem. Z wyboru. Po dziś dzień żadnej audycji telewizyjnej od początku do końca nie obejrzałem od czasu gdy miałem 16lat i przestałem przesiadywać z rodzicami w salonie. Obecnie tylko VOD. Kilka lat temu rodzice zapłakali na moim losem i podarowali mi swojego starego plazmowego panasonica, który wisi teraz w salonie za sprzętem audio… a nawet jest to niego podłączony;)

Edytowano przez sonique
Napisano
3 godziny temu, DiBatonio napisał:

Otóż nie.

Bliskie pole to odsłuch w okolicach 1m do max 1,5m i tak się przyjęło z zasady o odsłuchu bliskiego pola.

Też tak mi się wydawało, że bliskie pole jest jednak troszkę bliżej, ale 180 cm to i tak jest mało.

Napisano
37 minut temu, Arko55 napisał:

Pełna zgoda. U mnie wylądował sporo nad linią kolumn gdyż mocno negatywnie wpływał na muzykę. Powodował większy bałagan na scenie i wypychał ją w stronę słuchacza. 

Napisano
3 godziny temu, AudioTube napisał:

Ja nawet miejsca nie będę miał, chyba, że na oknie tarasowym :D

Napisano
4 godziny temu, AudioTube napisał:

@muzofan podoba mi się co widzę na zdjęciu. Wpadające boczne światło, zapewne wcześnie rano. Kawka, dużo roślin, soczysta zieleń. Taki spokój.

Ja nie mam nic oprócz fotela, roślin i adaptacji. Acha, mały stoliczek na piloty.

Napisano
2 godziny temu, sonique napisał:

Też tak przez wiele lat miałem. Z wyboru. Po dziś dzień żadnej audycji telewizyjnej od początku do końca nie obejrzałem od czasu gdy miałem 16lat i przestałem przesiadywać z rodzicami w salonie. Obecnie tylko VOD. Kilka lat temu rodzice zapłakali na moim losem i podarowali mi swojego starego plazmowego panasonica, który wisi teraz w salonie za sprzętem audio… a nawet jest to niego podłączony;)

U mnie było podobnie. Jednak od sześciu, siedmiu lat mam ponownie działający TV. A całość jest po prostu otoczona książkami. I na razie jest OK ;)

Napisano (edytowany)
7 godzin temu, Adi777 napisał:

Też tak mi się wydawało, że bliskie pole jest jednak troszkę bliżej, ale 180 cm to i tak jest mało.

Dobrze Ci się wydawało. :)

Poczytaj, kolega @Kraft też powinien :) w tekście znajdziesz o zachowaniu odleglosci monitorów bliskiego pola od glowy sluchacza.

https://musiccenter.pl/blog/ustawienie-monitorow-studyjnych/

https://estradaistudio.pl/testy/sprzet-studyjny/1517-krk-rokit-5-g4-monitory-bliskiego-pola

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
11 godzin temu, AudioTube napisał:

Hm Audiofilem nie jestem ale tam gdzie slucham muzyki telewizora nie ma.

Z calkowitym nie posiadaniem odbiornika to juz musialbym innej wiary byc. 😇

Prosze zdjecie na poparcie mych slow :) no TV

20230127_170816.jpg

Napisano
1 godzinę temu, DiBatonio napisał:

Poczytaj, kolega @Kraft też powinien :) w tekście znajdziesz o zachowaniu odleglosci monitorów bliskiego pola od glowy sluchacza.

Zależy gdzie się poczyta:

"Midfield studio monitors are audio systems that have to be positioned at least six feet away from the listener."

https://themixingtips.com/best-midfield-studio-monitors/

No chyba, że między 1,5 m a 1,8 m grają monitory ziemi niczyjej;) 

Napisano (edytowany)
53 minuty temu, Kraft napisał:

Zależy gdzie się poczyta:

"Midfield studio monitors are audio systems that have to be positioned at least six feet away from the listener."

https://themixingtips.com/best-midfield-studio-monitors/

No chyba, że między 1,5 m a 1,8 m grają monitory ziemi niczyjej;) 

Tak to możemy się przerzucać w nieskończoność ze swoimj racjami i dojdziemy do tego, że między 1,8m, a 2m też grają monitory ziemi niczyjej. Tak może dojdziemy nawet do 3m :D

Dla mnie i  nie tylko, bo większości studiów nagraniowych głowa sluchacza, czy realizatora nagrań mieści się w granicach do 1,5m od monitorów bliskiego pola. Wtedy ma to sens, jeszcze innym wyborem są słuchawki studyjne. 

11 godzin temu, MariuszZ napisał:

Za każdym razem chowam do kartonu. Przed włączeniem wzmaka oczywiście. Lepiej Ci? 😂

Ja też, a karton mam w piwnicy 6 pięter niżej :D

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
Dnia 27.01.2023 o 11:26, audiowit napisał:

Ja nie mam nic oprócz fotela, roślin i adaptacji. Acha, mały stoliczek na piloty.

U mnie podobnie, tylko fotel, adaptacja i tylna ściana w książkach.

Napisano
23 godziny temu, Wing0 napisał:

Asia a tak przy okazji więcej na Arioso siedzisz czy na tranzystorze (o ile jeszcze jest) może skrobniesz coś w nasze systemy bo już nie pamiętam co tam u Ciebie. Z tego co pamiętam kolumny EV, Arioso, a co więcej?

Niewiele zmian - Arioso (niestety z usterką w trakcie diagnozy), Haiku Bright z nowymi lampkami, EV Gamma, Bluesound node i NAD1050.

Napisano
Dnia 27.01.2023 o 05:27, muzofan napisał:

To jest bardziej aktualne ;) Inne kolumny plus dodatkowa końcówka mocy ;) 

ATC SCM 150SL.jpg

Świetny pokoik. :)
Jakiego uchwytu użyłeś do powieszenia TV?

Właśnie stoję przed podobnym motywem i też będzie wisiał ponad linią kolumn, bo na ścianę za idą absorbery na wełnie i szukam jakiegoś uchwytu, który dobrze się sprawdzi.
No i jak się ogląda w ten sposób? Zastanawiam się czy szyja nie będzie boleć. Ale mam regulowany fotel typu relax, to może nie będzie tak źle. ;)