lpomis Napisano 30 sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2022 (edytowany) Z odsłuchanych zestawów najbardziej przypadła mi do gustu seria Jasper. Mimo, że to nie do końca moje granie, to docenić należy i monitory i kolumny podłogowe. Co ciekawe - modele 23 i 25 różniły się od siebie brzmieniowo. Mniejsze 23 miały wg mnie przeniesioną równowagę tonalną delikatnie w dół. 25 natomiast wydawały się żywsze w graniu, bardziej otwarte i swobodne. Swoje odegrała też akustyka pomieszczenia i jego wielkość. Na pewno całą serię łączyły średnie tony - bliskie, ofensywne. Zupełnie inne podejście zaprezentowały Diamondy. Było gładziej, spokojniej (w szczególności na wyższej średnicy). Wysokie tony miały delikatnie metaliczne zabarwienie. Dobre kolumny do długich odsłuchów. Taka prezentacja nie mogła absolutnie męczyć. Philipsy - granie głównie średnicą, kolumienki do spokojniejszych klimatów, małych składów, wokalu, do umilania czasu czy też grania w tle. Tutaj podziękowania dla Tomka za przytarganie takich rarytasów. Z elektroniki - podobała mi zmodyfikowana końcówka mocy Icepower od Marcina. Kurczę, muszę kiedyś sprawdzić ją u siebie. Więcej nie pamiętam bo byłem zbyt zajęty krewetkami i tatarem Edytowano 30 sierpnia 2022 przez lpomis 9 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 30 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2022 3 godziny temu, elektron6 napisał: Ku pamięci trochę muzyki z nostalgicznego sprzętu vintage. Tego jedynego zazdroszczę, że nie dane mi było posłuchać. O ile puszczana muzyka z takiego filmu nijak oddaje realia to na tym filmie słychać już piękne wokale. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2022 2 godziny temu, lpomis napisał: Więcej nie pamiętam bo byłem zbyt zajęty krewetkami i tatarem Teraz już wiem kto mi zeżarł ostatnią krewetkę 😂 Po odsłuchu w Pylon Audio naszła mnie taka refleksja. Nawiążę do tego co pisałeś , Firma produkuje kolumny tak zróżnicowane brzmieniowo , że trafią w różne gusta i oczekiwania. Ja tam stary jestem i lubię równowagę kosztem emocji stąd Diamondy. Jaspery przekazują dużo informacji , dla rządnych wrażeń idealne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 31 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2022 19 godzin temu, lpomis napisał: Z odsłuchanych zestawów najbardziej przypadła mi do gustu seria Jasper. Wojtek (i inni ), a jak oceniasz monitory z serii Jasper? Czy faktycznie grają na miarę swojej ceny tzn. dużo lepiej od Diamondów (przestrzeń, szczegółowość, kontrola basu)? Kiedyś przez krótki czas je rozważałem, ale odstraszyła mnie głębokość powyżej 40 cm. w połączeniu z ceną. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 31 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2022 2 godziny temu, Rafał S napisał: a jak oceniasz monitory z serii Jasper? Dla mnie super , lepiej je odebrałem niż podłogówki o tej samej nazwie. Duży wpływ miało zapewne pomieszczenie ok. 32 m2. Bas był obecny, ale nie przeszkadzał. Wiem z własnego doświadczenia , że na pierwszy rzut ucha monitory wstawione do dużego pomieszczenia potrafią zachwycić , bo nagle nic nie przeszkadza. Jest to oczywiście kosztem jakości basu ,ale efekt jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 31 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2022 14 minut temu, tomek4446 napisał: Jest to oczywiście kosztem jakości basu Jakości czy ilości? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 31 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2022 7 minut temu, seba3002 napisał: Jakości czy ilości? Wiadomo , że basu jest mniej przez co średnica i wysokie idą na plan pierwszy. Słucha się przyjemnie. Ale podwójnej stopy perkusji to nie odczujemy 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 31 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2022 No właśnie oczekujmy. Tylko, że nie kopnie w klatę 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 1 września 2022 Udostępnij Napisano 1 września 2022 A co to za perkusja co nie kopie w klatę 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 1 września 2022 Udostępnij Napisano 1 września 2022 Mam wrażenie, że zajęcia dodatkowe były w Jarocinie tematem przewodnim. Jakoś mało opisów i wrażeń dotyczących Pylona. Więcej dowiedziałem się o czasach przeszłych i zakąskach, niż kolumnach z wielkopolskiej fabryki. Czy odsłuchiwaliście może kolumny z niższego przedziału cenowego, czyli Sapphire i Ruby? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 1 września 2022 Udostępnij Napisano 1 września 2022 2 minuty temu, Seb napisał: Czy odsłuchiwaliście może kolumny z niższego przedziału cenowego, czyli Sapphire i Ruby? Tylko zestawy z lini Jasper, Diamond i Amber. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 1 września 2022 Udostępnij Napisano 1 września 2022 Ok., a jak na tle głośników z "małymi" wooferami wypadły Amber-y? Dynamika, swoboda niskich tonów faktycznie bezdyskusyjnie lepsza jak w serii Jasper? Słychać było, że rozmiar ma znaczenie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 1 września 2022 Udostępnij Napisano 1 września 2022 Rozmiar znaczenie miał i jakoś długo przysłuchiwałem się amberom, wróciły mi przed oczy a właściwie uszy wspomnienia potęgi dźwięku poczciwych altusów na szczęście bez tamtego dudnienia, ale szczegółowości tam nie było. Osobiście najbardziej mi pasował dźwięk mniejszych jasperów 23, może dlatego że był najbliższy brzmieniu moich gato !? 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 1 września 2022 Udostępnij Napisano 1 września 2022 (edytowany) 19 godzin temu, tomek4446 napisał: Dla mnie super , lepiej je odebrałem niż podłogówki o tej samej nazwie. Tomek, dzięki , a jak wypadają Jaspery na tle Diamondów? Słychać bardziej skok jakościowy w górę, czy skok w bok? Edytowano 1 września 2022 przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 1 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 września 2022 (edytowany) @Seb w imieniu grupy przepraszam, że nie sprostaliśmy Twoim oczekiwaniom. 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Amber-y Coś w tym jest co napisał @MarcKrawczyk. Potęga, uderzenie, kosztem precyzji i różnicowania. Gubiły się troszkę przy szybszym i bardziej złożonym graniu. Zupełnie inny całkowity odbiór dźwięku niż mniejsze konstrukcje. Edytowano 1 września 2022 przez lpomis 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 1 września 2022 Udostępnij Napisano 1 września 2022 24 minuty temu, lpomis napisał: Potęga, uderzenie, kosztem precyzji i różnicowania. Gubiły się troszkę przy szybszym i bardziej złożonym graniu. Zupełnie inny całkowity odbiór dźwięku niż mniejsze konstrukcje. To teraz napiszcie, jakie kolumny mają to i to 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 1 września 2022 Udostępnij Napisano 1 września 2022 skoro tak bardzo potrzebne jest podzielenie się wrażeniami, to wtrącę jeszcze moje trzy grosze... 1. jasper 23 - fajne, całkiem potężne brzmienie z odrobiną ciemna i ciepełka, dużo informacji, niekłująca góra, mój faworyt 2. jasper 25 - dużo większe i potężniejsze brzmienie niż 23-ójki, ciemność i ciepełko młodszego brata jakby zniknęło, bardzo dużo informacji nawet nieco przytłaczająco, niesamowita szerokość sceny... 3. jasper monitor - tutaj niewiele wytrzymałem, takie przewalone basowe granie, jakby na siłę udawały podłogowe... 4. diamond 28 - kompletnie nie moja bajka, wysokie i wyższa średnica jakaś taka analityczna i sucha nie pasująca do podstawy basowej, ale byli tacy jak @tomek4446, co uważali ,że to najlepsze kolumny ambery poza konkurencją to inna liga, ale nie wiem do końca czy chciałbym takie bydlaki w domu mam jeszcze taką uwagę, że jasper to taka dziwnie nieseryjna seria, jakby brak pewnej kontynuacji dźwięku na co zwrócił też uwagę @lpomis 5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 września 2022 Udostępnij Napisano 1 września 2022 1 godzinę temu, Rafał S napisał: a jak wypadają Jaspery na tle Diamondów? Widzisz cokolwiek napiszę o porównaniu tych paczek będzie o kant d... . Dlaczego ? W jednym z wątków zadowolony posiadacz Diamondów 28 ,pisze o ich potężnym basie. Ja ich słuchając odniosłem wręcz przeciwne wrażenie , grają równym pasmem , mniej informacji , większa muzykalność. Czy zatem wspomniany forumowicz mija się z prawdą ? Nie , po prostu tak zagrały te kolumny w jego pomieszczeniu , bas się wzbudził i ma taki efekt. Jak widać na plus. 24 minuty temu, MarcKrawczyk napisał: kompletnie nie moja bajka, wysokie i wyższa średnica jakaś taka analityczna i sucha nie pasująca do podstawy basowej, ale byli tacy jak @tomek4446, co uważali ,że to najlepsze kolumny Bo fortepian brzmiał jak fortepian Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 1 września 2022 Udostępnij Napisano 1 września 2022 (edytowany) 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Bo fortepian brzmiał jak fortepian Nie słuchałem ich jeszcze, ale skoro piszesz ze poprawnie odwzorowują tak trudny instrument jak fortepian, to juz "w ciemno" (bez odsłuchu) mają u mnie plusa 👍 Edytowano 1 września 2022 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 1 września 2022 Udostępnij Napisano 1 września 2022 @lpomisprzeprosiny przyjęte. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 12 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 września 2022 (edytowany) Nad morzem jeszcze nas nie było. Czas nadrobić zaległości. Kolejny, VII Zlot Audio odbędzie się już za niespełna dwa tygodnie, 24 września w Sopocie. Kierunek to Salon PREMIUM SOUND przy Al. Niepodległości 645B. Start o godzinie 11:00. Poniżej kilka fotek z wnętrza. Dobrego audio na pewno nie zabraknie Chętni forumowicze proszeni są o wpis w temacie lub o PW. Edytowano 12 września 2022 przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 września 2022 Udostępnij Napisano 12 września 2022 @lpomis fajny Salon , ale może mógłbyś im wspomnieć , że mają chyba jakiś przeciek z góry , bo widzę zalążki stalaktytów na suficie 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 12 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 września 2022 Dlatego jedziemy zrobić z tym porządek. Ponoć się na tym znasz. Weź drabinkę do Toyoty 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 września 2022 Udostępnij Napisano 12 września 2022 2 minuty temu, lpomis napisał: Dlatego jedziemy zrobić z tym porządek. Ok. Już sobie zapisałem. Zabrać RME , kable , młotek , mesel / przecinak/ , rusztowanie ..... 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 12 września 2022 Udostępnij Napisano 12 września 2022 @lpomis Jeśli można - chciałbym się wpisać na listę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts