marcinmarcin Napisano 26 maja 2022 Udostępnij Napisano 26 maja 2022 3 godziny temu, muzofan napisał: Hejterów zapraszam do komentowania A czemu tylko hejterów 😋 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 26 maja 2022 Udostępnij Napisano 26 maja 2022 Ponieważ Ci przeważnie komentują wszystko z większym zaangażowaniem 🤪 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 26 maja 2022 Udostępnij Napisano 26 maja 2022 Fajne "kolumienki" 😉 Ciekawe, czy jeśli dołożysz subwoofery będzie duża różnica. Z tego, co wiem, to masz taki plan 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 26 maja 2022 Udostępnij Napisano 26 maja 2022 2 godziny temu, muzofan napisał: Ustawione jak zalecił producent i na wystawach też są średniaki bliżej środka Tak. Czytałem i faktycznie w instrukcji jest "tweeter inboard" czyli do środka. Zobaczyłem wcześniej kilka fotek na ich stronie (źródło) i na kilku było odwrotnie. Może w studiach ustawiają odwrotnie ze względu na małą odległość między paczkami. Oczywiście tam rządzą potrzeby i słuch mimo, że instrukcja zaleca inaczej. Taka ciekawostka dla tych co mają niesymetryczne kolumny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 26 maja 2022 Udostępnij Napisano 26 maja 2022 @muzofan, zaproszenie aktualne 😝? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 26 maja 2022 Udostępnij Napisano 26 maja 2022 3 godziny temu, Adi777 napisał: Ciekawe, czy jeśli dołożysz subwoofery będzie duża różnica. Tylko po co przy tak dużych kolumnach? Naprawdę trzeba dużo wiedzy i elektroniki żeby ogarnąć dobrze subwoofer/y Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 26 maja 2022 Udostępnij Napisano 26 maja 2022 (edytowany) 2 godziny temu, MariuszZ napisał: Tak. Czytałem i faktycznie w instrukcji jest "tweeter inboard" czyli do środka. Zobaczyłem wcześniej kilka fotek na ich stronie (źródło) i na kilku było odwrotnie. Może w studiach ustawiają odwrotnie ze względu na małą odległość między paczkami. Oczywiście tam rządzą potrzeby i słuch mimo, że instrukcja zaleca inaczej. Taka ciekawostka dla tych co mają niesymetryczne kolumny MariuszZ, i reszta forum. Naprawdę nie przeceniajcie środowiska i rynku pro... . Niewiele jest osób, które to ogarniają :). W rezyserkach są niewielkie odleglosci i raczej slucha sie w bliskim lub średnim polu. Może dlatego tweetery są tak ustawione. A może ktoś je tak postawił i stoją... Edytowano 26 maja 2022 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 26 maja 2022 Udostępnij Napisano 26 maja 2022 48 minut temu, marcinmarcin napisał: Tylko po co przy tak dużych kolumnach? Naprawdę trzeba dużo wiedzy i elektroniki żeby ogarnąć dobrze subwoofer/y Zapewne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 26 maja 2022 Udostępnij Napisano 26 maja 2022 47 minut temu, audiowit napisał: MariuszZ, i reszta forum. Naprawdę nie przeceniajcie środowiska i rynku pro... . Niewiele jest osób, które to ogarniają :). W rezyserkach są niewielkie odleglosci i raczej slucha sie w bliskim lub średnim polu. Może dlatego tweetery są tak ustawione. A może ktoś je tak postawił i stoją... U mnie ustawienie kolumny to przełom bliskie/srednie pole W zależności jak mocno wysune kolumny Miejsce "spoczynku" tez moge wysunąć Dlatego "dociazenie" subami by było przydatne bo podczas znacznych wysuniec "zubożeje" bas Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 27 maja 2022 Udostępnij Napisano 27 maja 2022 19 godzin temu, seba3002 napisał: @muzofan, zaproszenie aktualne 😝? Na forum prawie nic nie ginie więc teraz ciężko byłoby się wymiksować z zaproszenia 🤣 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 27 maja 2022 Udostępnij Napisano 27 maja 2022 Dnia 26.05.2022 o 11:45, MariuszZ napisał: Mariusz, wiesz może co to za monitory, te trzy, na kontuarze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 27 maja 2022 Udostępnij Napisano 27 maja 2022 Zastanawiałem się czy wkleić ten obrazek. Wiedziałem, że będzie pożywką dla Ciebie 😂 Dla mnie to komputerowe popierdułki Geneleca 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 28 maja 2022 Udostępnij Napisano 28 maja 2022 Patrząc na te obrazki kolorowe, jest odpowiedź dlaczego jest tak kiepski dźwięk w obecnej muzie czy też w masteringu😭 . Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 28 maja 2022 Udostępnij Napisano 28 maja 2022 9 godzin temu, TomekN napisał: Mariusz, wiesz może co to za monitory, te trzy, na kontuarze? Po co wkleiłeś takie popierdółki? Trzeba było wkleić to 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 29 maja 2022 Udostępnij Napisano 29 maja 2022 Po kilkumiesięcznym dochodzeniu do decyzji o zmianie kolum, decyzja ta w końcu zapadła i nowe kolumny zagościły w moim salonie. Chciałem spróbować kolumn trójdrożnych, a finalnie stanęło na 2,5 + 0,5 drożnych Opticonach 6 MK2. Zamawiałem w ciemno, bez odsłuchów, pomimo że koledzy z branży proponowali próbną wysyłkę (dziękuję za propozycje panowie). Zamieniłem Zensory 7 na wspomniane Opticony 6 MK2. Podłączyłem pod Yamahę 1200. Miałem obawy o bas, bo wg specyfikacji Zensory schodzą do 40 HZ, podczas gdy Opticony tylko do 49 HZ. Jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się,że Opticony grają zdecydowanie lepszym, mocniejszym , bardziej precyzyjneym, punktowym basem.....Bas jest rewelacyjny. Nawet przy cichym słuchanie fajnie sobie postukuje. To jak to jest koledzy z tymi HZ-tami w kolumnach ? Poza basem wszytko inne też się poprawiło. Jest większa klarowność, czystość, separacja......rewelacja. Miałem też obawy o wysokie tony wydowbywające się ze wstęgi. Niepotrzebnie. Nic nie szeleści, nie kłuje, jest świetnie. Jakośc wykonania świetna, wygląd jest sprawą indywidualną, ale dla mnie są piekne Zensorki już mi się opatrzyły, te są bardziej stonowane, gustowne, dostojne. Jestem mega zadowolony 9 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 29 maja 2022 Udostępnij Napisano 29 maja 2022 @terracan1929. Czy kolumny wysuwasz na odsłuch? Jaką masz odległość pomiędzy? Gratuluję!! Podstawa to zadowolenie!! Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 29 maja 2022 Udostępnij Napisano 29 maja 2022 Dziękuję za gratulacje Nie wysuwam kolumn, ustawione są na stałe 30 cm od ściany. A rozstaw, no cóż , nie jest za duży - 1,5 m. Ale punkt odsłuchowy - czyli sofę, mam oddaloną od kolumn o 1,70 m, więc mam prawie trójkąt równoboczny. Szerzej nie dam rady, bo po lewej mam okno tarasowe zamontowane po ukosie, a po prawej kominek narożny do którego bardziej nie mogę się zbliżyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 29 maja 2022 Udostępnij Napisano 29 maja 2022 (edytowany) A u mnie po wielu zmianach taka sytuacja. Sam system może nie jest jakiś mega wypasiony, ale na szczęście, nad nim mam troszkę wspomagaczy, które uprzyjemniają odsłuchy 😉. Edytowano 29 maja 2022 przez seba3002 5 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 29 maja 2022 Udostępnij Napisano 29 maja 2022 (edytowany) @terracan1929 a jak ze sceną w głąb , z drugim planem? Dobry od słabego tweetera właśnie różni się tym że gra kiedy trzeba i nie sieje po uszach 😉 . Słyszałem w zensor5 , grał prawie non stop 😋 Edytowano 29 maja 2022 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 29 maja 2022 Udostępnij Napisano 29 maja 2022 No tak , przez chwilę , kurcze u mnie prawie nie ma 😳 ale po jakims czasie okazuje się że to główne skrzypce 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 29 maja 2022 Udostępnij Napisano 29 maja 2022 5 minut temu, Dedal75 napisał: @terracan1929 a jak ze sceną w głąb , z drugim planem? Dobry od słabego tweetera właśnie różni się tym że gra kiedy trzeba i nie sieje po uszach 😉 . Słyszałem w zensor5 , grał prawie non stop 😋 Wydaje mi się że jest ok ......dźwięk jakby wydobywał się z za telewizora....nie jestem jakimś znawcą materii, ale chyba jest dobrze. Fajnie to brzmi. Ja grałem na Zensorkach 7 (nie wiem czy o tej 5 pisaliście w związku z moimi kolumnami) i góra nie szeleściła. W przypadku Opticonów i ich wstęgi miałem takie, jak się okazało nieuzasadnione, obawy. Koledzy, a co z tymi Herzami i schodzeniem basu ? Jak to jest,że 49 Hz w Opticonach gra dużo niżej i potężniej niż 40 Hz w Zensorach ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 29 maja 2022 Udostępnij Napisano 29 maja 2022 35 minut temu, terracan1929 napisał: Koledzy, a co z tymi Herzami i schodzeniem basu ? Jak to jest,że 49 Hz w Opticonach gra dużo niżej i potężniej niż 40 Hz w Zensorach ? Jak dla mnie po prostu kolumny wpasowały się w akustykę pokoju. Moje doświadczenie mówi mi , że nisko schodzący bas wymaga adaptacji pomieszczenia by był akceptowalny. To doświadczenie to Dali Grand - 27,5 Hz kontra Altec - 35 Hz. Grandy dudniły i musiałem się wspomóc DSP , Alteci mają potężny bas i zero dudnienia. Grandy nie nadawały się do mojego pokoju , słuchałem ich potem u kolegi w 50 m2 i było po prostu idealnie z basem. Dlatego zawsze twierdzę , że cyferki w specyfikacji to jeszcze nie wszystko , do parametrów paczek dokłada się jeszcze pomieszczenie i dopiero to stanowi o jakości dźwięku. Gratuluję zakupu , wygląda super. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 1 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2022 (edytowany) Taka ciekawostka i kawałek ładnej historii audio. Trio W-45A z przełomu lat 50/60 tych. Konstrukcja pp na EL84, ecc83 plus prostownik lampowy na 5AR4. Ciekawe rozwiązanie wskaźnika sygnału balance. Dobrej klasy trafa głośnikowe co przekłada się na fajne granie na skrajach pasma. Tutaj dołu na pewno nie brakuje. Design - jak dla mnie fajny, typowe lat 60 te. Chassis, blachy jak na konstrukcje Japan, świetnie zachowane. Potencjometry mimo wieku działają jak nowe - jednak kiedyś przykładano się w tej kwestii. Do miłego, klimatycznego grania ten model jest poszukiwany na rynku vintage. Edytowano 1 czerwca 2022 przez elektron6 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 1 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2022 Dzięki @Rega mój system znowu mnie zadziwia i po upgrejdzie o nowe lampy od razu usłyszałem różnicę, żeby było ciekawiej zamiast spodziewanej ostrości pojawiło się więcej miękkości i łagodności - ja to nazywam analogowym dźwiękiem i bardzo mi się to spodobało... kolejny raz myśląc, że będzie mocniej i ostrzej w natarciu okazuje się ,że jest oaza łagodności, najpierw jak wybierałem streamer, teraz przy lampach, a najlepsze że taki dźwięk jest dla mnie ok! i niech mi ktoś powie, że wzmacniacze odpowiednio skonstruowane mają to samo brzmienie, jeszcze chwila, a zacznę kable słyszeć…. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 1 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2022 51 minut temu, MarcKrawczyk napisał: więcej miękkości i łagodności Nie żebym się czepiał, ale czy Gato naprawdę tego potrzebują? 🤔 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts