Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Zawsze można uciąć te śruby , ale jakoś mi szkoda. Niech sobie będą i stanowią element dizajnu. Mozliwe , ze będą pomalowane na czarno. Będą się komponowały ze skrzyniami szerokopasmowców. 

@terracan1929 też mi się nie chce. Siły to miałem. Kiedyś. A poza tym normalnie pracuję do 15. Sytuację ratuje to, ze pokój odsłuchowy i warsztat ze sobą sąsiadują. Robiąc coś w warsztacie można jednym uchem czegoś słuchac.

@Dedal ma rację. Moi sąsiedzi to po obu stronach. Z lewa i z prawa. Góra jest moja🙂

Dziś pierwsze lakierowanie.

IMG_20240223_202153.jpg

Edytowano przez Rega
Napisano
3 godziny temu, Rega napisał:

Relacji cd. Pozostało do zrobienia okablowanie. 

@Kraft może jednak nie będzie aż tak beznadziejnie😉 i jakiś amerykański milioner się zdecyduje.

IMG_20240225_183726.jpg

IMG_20240225_184104.jpg

Mistrz, to mało powiedziane.

Sorki za zwłokę,  ale teraz zczailem na co patrze 😀

Napisano (edytowany)

Cześć!

Są różne zestawy, czyli z róznymi komponentami. W tym wypadku będzie to

Skrzynia z szerokopasmowcem:

100W/8 ohm/ 103 dB, głosnik 16 cali. Waga 7,5 kg. Magnes Alnico. 

Horn;

80W/8ohm/108 dB

Odcięcie na ok 4kHz.

Pasmo przenoszenia 40Hz-20 kHz zestaw. 

Tyle wiem. A jak zagra, to się okaże. 

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)

@Chyba Miro 84 Tak to mat. Nazywa się zamszowa czerń i do najtańszych nie należy. 

https://allegro.pl/oferta/farba-do-mebli-newcolours-200-ml-zamszowa-czern-13394881414

Fornirowane palisandrem i lakierowane lakierem matowym trzykrotnie. Powierzchnia - satyna. Listwy krawędziowe drewniane (czarne). Śruby i nakrętki hornów bukowe. Myślę, że to tyle co mogę powiedzieć. Dla przypomnienia kilka zdjęć ze stanu w jakim zakupiłem. Wyglądały ja gdyby były ogryzione przez bobry. Dla niedowiarków zachowałem w nienaruszonym stanie powierzchnie dolne. Tuby hornów 511B lekko poprawione farbą matową. Dodatkowo zrobiłem platformy na kółkach ze sklejki brzozowej 18mm. Skrzynki hornów ze sklejki brzozowej oraz sklejki paulownia, w celu zmniejszenia wagi i tak ciężkich grzmotów.

IMG-0790.jpg

IMG_20230914_185050.jpg

IMG_20240202_190137.jpg

IMG_20240221_210250.jpg

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)

Mam nadzieję, że przy następnych odwiedzinach będę mógł posłuchać. Pięknie to świeci👍.U mnie też trochę zmian w zasilaniu i .... kilka godzin szukania przyczyny brumu w lampie. Na szczęście przyczyna okazała się bardzo prozaiczna. Odlutowany przewód masy. Chętnych do posłuchania zapraszam. Jestem przygotowany😉 (ostatnie zdjęcie)

IMG_20240302_151602.jpg

IMG_20240304_222830.jpg

IMG_20240304_201349.jpg

Edytowano przez Rega
Napisano

Rega-pięknie wyszła ta odbudowa skrzyń i ogólnie Twoje nowe kolumny!

Nie ma to jak sok jabłkowy... i ogólnie owoce w różnym stopniu fermentacji 😜

A przede wszystkim zacny sprzęt i gospodarz 👍

Pozdrawiam 

Napisano (edytowany)

Szanowni Koledzy!

Kolumny graja pięknie z lampą ( do której były wyprodukowane) oraz równie pięknie i bardzo mocno (104 dB) z tranzystorem (który dopiero wchodził na szerszą skale, do produkcji sprzetu masowego, kiedy były wyprodukowane.) Nie umiem poetycko opisywac dżwięku i nie będę tego robił. Wolę ,,kleić skrzynki,, Chętnych do posłuchania zapraszam i ugoszcze w mojej piwnicy. Najchętniej w lipcu ,kiedy będę miał urlop, ale w większość weekendów też jestem do dyspozycji.  Pozdrawiam. 

IMG_20240302_184013.jpg

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)

Kolego @Marcysko - i po co ten obłudny wpis? Zainteresowani znają Twój punkt widzenia.

Właśnie dzieki Tobie nie będzie więcej zdjęć i opisów. Pozdrawiam. 

Edytowano przez Rega
Napisano
1 godzinę temu, Rega napisał:

Kolego @Marcysko - i po co ten obłudny wpis? Zainteresowani znają Twój punkt widzenia.

Właśnie dzieki Tobie nie będzie więcej zdjęć i opisów. Pozdrawiam. 

Fotki ładnego sprzętu wstawiasz to i zazdrość gościa gryzie :D  dodaj gostka do ignora i wsio...

Napisano

@Rega posłuchał by kurczaki :). Ciekawe czy zostaną, z lampą mówisz Roman lepiej grają? Jak kwestia góry wypada z takich tub? Często tubowym głośnikom przypisuje się krzykliwość, jak to tak prawdziwie się przedstawia? Jak kwestia takiej kubatury w Twoim pomieszczeniu? Styl Japoński ;).

Napisano
Dnia 13.02.2024 o 18:34, Wing0 napisał:

Heheh ja tak mam z klasą D. Próbowałem 4 końcówek i ni wała mimo różnych pre mi to nie gra, a wielu osoba pasuje super... Są gusta i guściki. My mamy chyba guścik 😜

Mam podobnie, ale dzięki tym eksperymentom poznałem dźwięk lampy i się zakochałem w nim 😉

Napisano
6 godzin temu, Rega napisał:

Kolumny graja pięknie z lampą

Cieszy mnie, że są pasjonaci doświadczający muzycznych wrażeń nie idąc na skróty. Taki zestaw stereo z lampowym wzmacniaczem i wysokoefektywnymi kolumnami to moje klimaty. Ciekawe jakby wypadły te piękne "potworki" ze słabszą lampą tak jak mój SET trzywatowy na duotriodach 6C4C. Może kiedyś sprawdzimy? ;) 

Gratuluję doskonałej roboty 👍

Pozdrawiam. M