MMarek Napisano 17 marca 2021 Udostępnij Napisano 17 marca 2021 27 minut temu, MariuszZ napisał: Może wątkowe YB tylko z wyższej półki. Zrobili na Ellipticorach monitory Epic. Chętnie bym poczytał opinie jak to gra, a niekoniecznie ile kosztuje Napisałem do YB, a więc być może będę wiedział w przybliżeniu ile kosztują ? Trzeba przyznać, że wyglądają przepięknie, bo przecież muzykę odbiera się, także oczami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 17 marca 2021 Udostępnij Napisano 17 marca 2021 5 minut temu, Marek Muszyński napisał: muzykę odbiera się, także oczami. Możesz to stwierdzenie rozwinąć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 marca 2021 Udostępnij Napisano 17 marca 2021 O cenę elipticorow lepiej nie pytać... Ale Yb w tej kwestii nie są w Polsce pionierami. Wcześniej było monolit Audio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 17 marca 2021 Udostępnij Napisano 17 marca 2021 Oj tam, oj tam zaraz rozwijać, po prostu tak jest i tyle . Jak patrzę na Naim Atom i potężną podświetlaną gałę do regulacji wzmocnienia, to muzykę zdecydowanie lepiej odbieram Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 17 marca 2021 Udostępnij Napisano 17 marca 2021 To ja chyba jakiś dziwny jestem bo jak słucham muzyki to słucham muzyki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 17 marca 2021 Udostępnij Napisano 17 marca 2021 9 minut temu, audiowit napisał: O cenę elipticorow lepiej nie pytać... Ale Yb w tej kwestii nie są w Polsce pionierami. Wcześniej było monolit Audio. Już zapytałem. Pandemia i wiek powoduje, że bardziej skłonnym jest wydawać pieniądze z ZUSu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaz75 Napisano 17 marca 2021 Udostępnij Napisano 17 marca 2021 Tak lekko licząc,to 3 strony temu było coś o kolumnach😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 marca 2021 Udostępnij Napisano 17 marca 2021 Warto zerknąć na stronę Yb. Bise To seria podstawowa. Polecam taniego Zephyra. Duża podłogówka z dobrym dźwiękiem za rozsądne pieniądze. Swego czasu hit firmy. Jedną parę sam pomagalem pakować Realizację yb w dziale custom warto podpatrzeć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 17 marca 2021 Udostępnij Napisano 17 marca 2021 35 minut temu, tomaz75 napisał: Tak lekko licząc,to 3 strony temu było coś o kolumnach😉 Bardzo trafna uwaga, Panie Tomku a jak tam dyńki się sprawują 😉? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaz75 Napisano 17 marca 2021 Udostępnij Napisano 17 marca 2021 Oj, zawiedziony jestem że ich nie ma w teście SUPERMONITORY😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 17 marca 2021 Udostępnij Napisano 17 marca 2021 (edytowany) http://yb-audio.pl/realizacje/bisexl/ wspominają iż dają radę z lampą 10W , a niby 86dB - to zaleta zastosowanych głośników , zwrotnicy czy czego ,że są "łatwe" do napędzenia mimo małej skuteczności ? btw na zdjęciach z www yb ze wzmacniaczem sinusaudio Edytowano 17 marca 2021 przez Kubakk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik Poślednik Napisano 17 marca 2021 Udostępnij Napisano 17 marca 2021 13 minut temu, Kubakk napisał: http://yb-audio.pl/realizacje/bisexl/ wspominają iż dają radę z lampą 10W , a niby 86dB - to zaleta zastosowanych głośników , zwrotnicy czy czego ,że są "łatwe" do napędzenia mimo małej skuteczności ? btw na zdjęciach z www yb ze wzmacniaczem sinusaudio Z strony producenta W trakcie projektowania Bise XL uwzględniona została możliwość podłączania ich do wzmacniaczy lampowych. W tym celu impedancja kolumn została poprowadzona na bezpiecznym poziomie a jej przebieg został wyrównany. Większy przetwornik nisko-średniotonowy podbił efektywność a jego charakter świetnie pasuje do wzmacniacza lampowego. Monitory mogą być spokojnie napędzane wzmacniaczem lampowym o mocy od 10W a pełnie szczęścia uzyska się już przy około 30-40W. !!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 17 marca 2021 Udostępnij Napisano 17 marca 2021 28 minut temu, Dominik Poślednik napisał: Monitory mogą być spokojnie napędzane wzmacniaczem lampowym o mocy od 10W a pełnie szczęścia uzyska się już przy około 30-40W. !!! Mając styczność z innym "nieco" większym / starszym bratem BiseXL śmiem twierdzić, że z pewnością tak jest - pamiętam jak moja 20W lampowa końcówka sobie z nimi radziła - bez większego problemu 😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 17 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 marca 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, Kubakk napisał: http://yb-audio.pl/realizacje/bisexl/ wspominają iż dają radę z lampą 10W , a niby 86dB - to zaleta zastosowanych głośników , zwrotnicy czy czego ,że są "łatwe" do napędzenia mimo małej skuteczności ? U mnie Bise XL grały w teście na tym samym ustawieniu gałki, co Ushery BE-718. W teście w naszym Audio Usherom zmierzono efektywność 84 dB. To samo Audio KEF-om LS50 zmierzyło 83 dB. U mnie KEF-y wymagały przekręcenia gałki o milimetr w górę. Z kolei Heco Revolution 3 mają deklarowaną przez producenta czułość 90 dB. U mnie grały z gałką cofniętą o 6 milimetrów względem YB i Usherów. Edytowano 17 marca 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 17 marca 2021 Udostępnij Napisano 17 marca 2021 I czy te 83-84dB powoduje ,że trzeba mocno rozkręcać wzmacniacz by się cieszyć brzmieniem ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 17 marca 2021 Udostępnij Napisano 17 marca 2021 Zdecydowana większość z nas, przy słuchaniu będzie poruszała się w zakresie mocy wyjściowej poniżej 1W Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 18 marca 2021 Udostępnij Napisano 18 marca 2021 17 godzin temu, Marek Muszyński napisał: Doradźcie mi lepiej, jak wskoczyć na wyższy poziom z efektem "WOW". Aktualne głośniki to B&W 706S2. Jedyny warunek, mają być monitory. https://www.olx.pl/d/oferta/nowe-kolumny-rebel-sentiment-10-zobacz-wzmacniacz-i-amplituner-CID99-IDHOYva.html#77dd229bcc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 18 marca 2021 Udostępnij Napisano 18 marca 2021 No nie wiem, czy byłby to wyższy poziom ? Poza tym bez porównania bezpośredniego z moimi aktualnymi, nie kupię. Żałuję bardzo, że w przeciwieństwie do niektórych tu obecnych kolegów nie mam umiejętności zapamiętywania dźwięku. Olx to także ryzykowna opcja, ponieważ trzeba by odbioru dokonać osobiście. Ode mnie to 550 km. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 18 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 marca 2021 Marek, a rozmawiałeś z YB o modelu M1. Rozmiary podobne do 706-tek. Cena jeszcze nie kosmiczna, a przetworniki z wysokiej półki. Nie mają czasem egzemplarza do przetestowania? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 18 marca 2021 Udostępnij Napisano 18 marca 2021 (edytowany) Jeszcze nie. Dopiero robię risercz, czy jakoś tak . Nigdzie nie widzę ceny, choćby w przybliżeniu. Edytowano 18 marca 2021 przez Marek Muszyński Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YB audio Napisano 18 marca 2021 Udostępnij Napisano 18 marca 2021 Zespół YB audio chciałby serdecznie podziękować Kraftowi za poświęcony czas i włożoną pracę w wykonanie recenzji Bise XL. Na pewno było to coś nowego i dla nas, Krafta i dla użytkowników tego forum. Cieszy nas ciepłe przyjęcie naszych kolumn i mamy nadzieje, że tego typu recenzje trochę zmienią postrzeganie małych manufaktur. W audio trzeba znaleźć swoją niszę. Filozofia leżąca u podstaw naszej działalności jest zupełnie inna od koncernów. Nie jesteśmy w stanie walczyć na polu marketingu, optymalizacji kosztów, czy technologii masowej produkcji. Zwyczajnie nas na to nie stać, jesteśmy za mali. My jednak oferujemy to czego nie zrobią nigdy duże firmy - indywidualne, elastyczne podejście do klienta , ogromne pole do customizacji produktu oraz wysoką jakość zastosowanych komponentów, projektu i wykonania. W tej samej cenie co konkurencja oferujemy minimum klasę a czasem dwie klasy lepsze podzespoły. Zresztą temat wkładu materiałowego w kolumny był już przytaczany przez Krafta w mniejszej recenzji. Świadomi tego, że nie jesteśmy w stanie drogą reklam, opłacanych recenzji czy perfekcyjnej prezentacji przekonać do siebie klienta, robimy to faktyczną jakością produktu. W naszym przekonaniu jest to z korzyścią dla klientów bo od marketingowych sloganów jeszcze żadne kolumny lepiej nie grały ale od lepszych przetworników jak najbardziej. Jeżeli to kogoś nie przekonuje to nie mamy z tym problemów. Prezesi wielkich firm też muszą z czegoś żyć ;-). Gdyby ktoś miał pytania to najlepiej kierować je wprost do nas na kontakt@yb-audio.pl . Ktoś zauważył, że nie ma cen na wiele projektów. W cenniku mamy kolumny w regularnej produkcji, pozostałe rzeczy to są projektu customowe. Jeżeli ktoś jest zainteresowany np M1, Epic One czy czymś innym co już robiliśmy to wyceniamy to na bieżąco. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 18 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 marca 2021 Wow! Bardzo dziękuję. Ale wiecie, że jeszcze nie skończyłem tej recenzji? Mam zamiar jeszcze o Bise trochę napisać. W weekend zapraszam do lektury. 8 minut temu, YB audio napisał: Cieszy nas ciepłe przyjęcie naszych kolumn i mamy nadzieje, że tego typu recenzje trochę zmienią postrzeganie małych manufaktur. To jest dla mnie kluczowa kwestia w dwóch testach produktów manufaktur, których dokonałem. Ci, którzy mnie znają z forum od lat wiedzą, jak jestem zafascynowany nowymi technologiami, naukowym podejściem, pomiarami, badaniami itd. Przez długi czas z rezerwą podchodziłem do produktów firm garażowych (bez urazy:). Myślałem, że to przecież niemożliwe, żeby mogły zaproponować np. kolumny równie dobre, co potentaci z dużym zapleczem badawczo-rozwojowym. W dużej mierze byłem w błędzie. Odsłuchałem kolumny dwóch manufaktur i stwierdzam, że w niczym nie ustępują one wyrobom dużych graczy. To dojrzałe konstrukcje, bez żadnych sonicznych udziwnień, do których brzmienia można mieć pełne zaufanie, a nawet, których brzmieniem można się zachwycić. Teraz już wiem, że produkt manufaktury może być bardzo dobrą opcją zakupową (pomijam kwestie customowe, gdzie manufaktury w sposób oczywisty są nie do pobicia) 20 minut temu, YB audio napisał: od marketingowych sloganów jeszcze żadne kolumny lepiej nie grały ale od lepszych przetworników jak najbardziej. To ładne. Podpisuję się oburącz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 19 marca 2021 Udostępnij Napisano 19 marca 2021 4 godziny temu, YB audio napisał: Epic One Można wiedzieć, ile kosztują takie cuda? Na Waszej stronie chyba nie ma ceny? Drugie pytanie, bardzo ważne. Gdzie mieszka Piotrek? 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 marca 2021 Udostępnij Napisano 19 marca 2021 5 godzin temu, Adi777 napisał: Drugie pytanie, bardzo ważne. Gdzie mieszka Piotrek? 😁 Ja? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YB audio Napisano 19 marca 2021 Udostępnij Napisano 19 marca 2021 10 godzin temu, Kraft napisał: Wow! Bardzo dziękuję. Ale wiecie, że jeszcze nie skończyłem tej recenzji? Mam zamiar jeszcze o Bise trochę napisać. W weekend zapraszam do lektury. Napisane jest już dużo ale jak będzie więcej to tym bardziej jesteśmy zadowoleni ze współpracy :-). 6 godzin temu, Adi777 napisał: Można wiedzieć, ile kosztują takie cuda? Na Waszej stronie chyba nie ma ceny? Drugie pytanie, bardzo ważne. Gdzie mieszka Piotrek? 😁 Poszło PW. Jeżeli ktoś miałby pytania to proszę najlepiej kierować na maila lub na PW. Niestety na forum coś może umknąć a też nie zawsze jest czas aby siedzieć na forum i wnikliwie śledzić wątek :-). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts