tomek4446 Napisano 21 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2022 51 minut temu, audiowit napisał: Trzeba wiedzieć co w trawie piszczy Dodałbym jeszcze jeden szczegół o którym się dowiedziałem po wizycie u Ciebie. Trzeba mieć taki system i akustykę ,która pokaże różnice brzmienia poszczególnych elementów. Prosty przykład , ostatnio sprawdzałem CD Denona przed wystawieniem na sprzedaż . Nie chciało mi się walczyć z kablami w głównym systemie podpiąłem w sypialni do Sony V5 i ProAców. W sypialni akustyka leży kwiczy , jedna kolumna w narożniku , włączyłem , sprawdziłem i tak z ciekawości po nim włączyłem CD Yamahy wpięte na stałe. Kurna zagrały identycznie , a nie powinny. Zmobilizowałem się i wpiąłem w główny system. o , tutaj sygnatury były już wyraźnie zróżnicowane. Dlatego zawsze ostrożny jestem w przyjmowaniu na wiarę , jak co gra nie będąc na miejscu i nie znając możliwości sprzętowo - akustycznych piszącego. 11 godzin temu, kaczadupa napisał: I patrząc na obecne klamoty rodzi się pytanie, gdzie jest ten postęp bo ani w środku ani na zewnątrz nie widać takiej pasji, miłości i dbałości włożonej w wykonanie. obecnie jak producent wstawi metalowe gałki, albo zaszaleje i aluminiowy panel ,to jest o tym w recenzji na dwie strony Nie zapomnę opisu mojej Yamahy RX-A3030, gdzie połowa recenzji była poświęcona piątej nóżce zamontowanej pośrodku panelu dolnego. Normalnie tak jak by to był największy cywilizacyjny wynalazek ludzkości ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 21 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2022 38 minut temu, lpomis napisał: W jaki sposób Wy kupujecie te pięknie wykonane, vintydżowe piece? Załóżmy, że są w pełni sprawne, trzymają wszystkie fabryczne parametry. Skąd wiadomo jak one u Was zagrają? Przecież chyba nie sugerujecie się niewiele wartymi recenzjami w czasopismach branżowych. No chyba, że jedziecie na opiniach innych użytkowników, ale i tak każdy słyszy inaczej, ma inne pomieszczenie, resztę toru. A może to działa tak, że widzicie Luxman, egzemplarz z lat 1820-1823, model wystrugany z wiśni piłkowanej Shirofugen, to z automatu musi grać zajebiście bo „kiedyś to kurna robili, tera już nie robio” (żart) Przecież różne serie wzmacniaczy tego samego producenta często potrafią się drastycznie różnić w brzmieniu. Skąd wiadomo, że trzeba kupić akurat ten egzemplarz? Macie możliwość odsłuchu tych sprzętów, dogadujecie się na wypożyczenie i przesłuchanie we własnej akustyce? Czy to często zakupy troszę na czuja, z nadzieją, że jakoś to będzie? Tylko po zakupie praktycznie zawsze same zachwyty - och jak to wspaniale gra. Ja tak nie potrafię. Już wiele razy zderzyłem się z brutalną rzeczywistością i doświadczyłem kompletnego padła jakie to zamówiłem. I to mimo 5 gwizdek na WhatHifi i nagrody Eisa w komplecie No chyba, że były jednak wtopy i porażki i rzadko o nich wspominacie? Pierwsze primo. Bądź zawsze na bieżąco. Drugie primo. Nie baw się w średniaków. Trzecie primo. Sprzęt sprawdzasz tylko czy jest sprawny technicznie. I tak zagra inaczej u Ciebie. Czwarte primo. Musisz uruchomić wyobraźnię. Piąte primo. Miej znajomych w tym hobby. Oni wiedzą skąd wziąć i czego potrzebujesz. I po szóste. Ufaj uszom, nie wykresom i tabelkom. Recenzje są pomocne ale musisz umieć czytać pomiędzy wierszami. Wojtek. Wtopy raczej u mnie się nie zdążają. Trzeba tylko pamiętać, że jeśli coś nie zagra z tym, to zagra z czymś innym. Mam wiele możliwości kombinacji. I jeszcze jedno. Luxman nie jest przeznaczony do systemu głównego. Wba gra "lepiej" w mojej kombinacji sprzętowej i akustycznej. Niektórzy popukają się pewnie w głowę. Będzie grał z TV. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 21 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2022 (edytowany) 53 minuty temu, lpomis napisał: W jaki sposób Wy kupujecie te pięknie wykonane, vintydżowe piece? Załóżmy, że są w pełni sprawne, trzymają wszystkie fabryczne parametry. Skąd wiadomo jak one u Was zagrają? Przecież chyba nie sugerujecie się niewiele wartymi recenzjami w czasopismach branżowych. No chyba, że jedziecie na opiniach innych użytkowników, ale i tak każdy słyszy inaczej, ma inne pomieszczenie, resztę toru. A może to działa tak, że widzicie Luxman, egzemplarz z lat 1820-1823, model wystrugany z wiśni piłkowanej Shirofugen, to z automatu musi grać zajebiście bo „kiedyś to kurna robili, tera już nie robio” (żart) Przecież różne serie wzmacniaczy tego samego producenta często potrafią się drastycznie różnić w brzmieniu. Skąd wiadomo, że trzeba kupić akurat ten egzemplarz? Macie możliwość odsłuchu tych sprzętów, dogadujecie się na wypożyczenie i przesłuchanie we własnej akustyce? Czy to często zakupy troszę na czuja, z nadzieją, że jakoś to będzie? Tylko po zakupie praktycznie zawsze same zachwyty - och jak to wspaniale gra. Ja tak nie potrafię. Już wiele razy zderzyłem się z brutalną rzeczywistością i doświadczyłem kompletnego padła jakie to zamówiłem. I to mimo 5 gwizdek na WhatHifi i nagrody Eisa w komplecie No chyba, że były jednak wtopy i porażki i rzadko o nich wspominacie? https://www.dba.dk/receiver-sony-str-v-6-115/id-1076403209/ https://www.dba.dk/forforstaerker-meridian-g-61/id-1091120214/ Edytowano 21 sierpnia 2022 przez Rega 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 21 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2022 (edytowany) 12 minut temu, J4Z napisał: Znajomi wiedzą czego potrzebujesz. Widzisz lpomis jakie to proste? Kilka prim i masz zestaw. Tak właśnie jest czasem znajomy wie dobrze na co Cię nakierować, ale nie trzeba temu ufać, neo trzeba w to wierzyć. Dróg do celu jest wiele. Przesłuchałem sporo kolumn i wzmacniaczy, sporo (wiem wiem dla części taka wiedza jest gówno warta), a obecny zestaw mam głównie za sprawą znajomych (ich rad) i mimo swych ograniczeń gra najlepiej, z tego co dotychczas u siebie miałem. Edytowano 21 sierpnia 2022 przez Wing0 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 21 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2022 Nigdy nie mogłem dowiedzieć sie czy te nowsze meridiany są warte zainteresowania. Przeważały zwykle opinie że nie... Ale ciężko mi w to uwierzyć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 21 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2022 5 minut temu, J4Z napisał: Bzdura że gówno warta. Tu nie chodzi o wiarę, a zwyczajnie o to że może nie wpisać się w tor czy gust. No ale lepiej podpytać doświadczonego kolegi niż branży na forum. 😏 Znajomy może podpowiedzieć, nakierować finalnej Ty płacisz i słuchasz to raczej jasne dla każdego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 21 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2022 22 minuty temu, Wing0 napisał: Tak właśnie jest czasem znajomy wie dobrze na co Cię nakierować, ale nie trzeba temu ufać, neo trzeba w to wierzyć. Dróg do celu jest wiele. Przesłuchałem sporo kolumn i wzmacniaczy, sporo (wiem wiem dla części taka wiedza jest gówno warta), a obecny zestaw mam głównie za sprawą znajomych (ich rad) i mimo swych ograniczeń gra najlepiej, z tego co dotychczas u siebie miałem. I długo się broni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 21 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2022 (edytowany) 1 godzinę temu, J4Z napisał: Znajomi wiedzą czego potrzebujesz. Widzisz lpomis jakie to proste? Kilka prim i masz zestaw. @lpomis , @J4Z to co napisał Witek to prawda. Cała sprawa rozbija się czasem , że ludziska chcą rady co mają kupić , bo to ma być to JEDYNE urządzenie o magicznym dźwięku. To tak nie działa. Nikt nie da takiej gwarancji ...... ale jak masz w chałupie kilka klocków / czytaj możliwości / to ta szansa wzrasta niebotycznie. Co do staroci , to zawsze pisałem TYLKO NAJWYŻSZE MODELE , nie daje to 100% gwarancji sukcesu , ale znacznie minimalizuje wszelkie ryzyko. I tak , trzeba pytać , trzeba istnieć w tym światku , trzeba znać ludzi, którzy Ci doradzą i pomogą. Tutaj ukłon w stronę @Rega za " żarówki " i Meridiana , @audiowit za streamer i przede wszystkim Alteci i WBA , @elektron6 za pomoc, gdy nagle " perełka " odmówi współpracy , @MariuszZ i @nowy78 za cierpliwość w rozkminianiu aspektów akustycznych brzmienia, tak bym coś z tego zrozumiał , Paulinie @lpomis za Zloty dające jakiś obraz, co się dzieje w świecie audio , @Asia za mobilizację do dążenia do doskonałości , @seba3002 za ATC i Marantza / bez Ciebie to Forum nie było by tym samym / @J4Z tak to wygląda w skrócie , mój system zbudowany jest z wielu cegiełek, jakimi były rady , sugestie wielu osób. Weryfikacja zawsze należy do nas , ale czasem warto sprawdzić , czy ktoś ,a nóż nie ma racji Edytowano 21 sierpnia 2022 przez tomek4446 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 21 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2022 (edytowany) I WBA tylko, że mi nie chodziło do końca, ze ktoś mi ma podpowiadać co. Choc uważam, że warto sluchac madrych. Ja jestem jestem Zosia Samosia więc chodziło mi bardziej skąd. natomiast pomoc kolegów... nieoceniona Przed chwilą, audiowit napisał: Edytowano 21 sierpnia 2022 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 21 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2022 7 minut temu, audiowit napisał: I WBA Tak dopisałem , myślałem , że nikt nie zauważy tego nietaktu, a tu taka czujność Dzięki Tobie mam status honorowego mieszkańca miasta Kluczbork Na początku września jadę znowu. Będę wstawiał w Blazebirda przełącznik na 6SN7 . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 21 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2022 @tomek4446 odpalasz WBA w takie upały jak ostatnio ? u mnie lampa świeci tylko jak jest poniżej 23st na zewn. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 21 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2022 11 minut temu, Kubakk napisał: odpalasz WBA w takie upały jak ostatnio ? Nie całkiem. Zrobiłem sobie teraz hybrydę. Gra tylko Blazebird z tranzystorową końcówką. Monobloków nie odpalam , bo przeczytałem w instrukcji farby, którą mam machnięte ściany , że powyżej 70 st. może zacząć spływać. A tania nie była. Blazebird na Psvane 2A3 , aż tak się nie grzeje. Idzie w slipach wyrobić , puszczam sobie filmy o Saharze i czuję się jak bym tam był 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 21 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2022 Zapraszam kolegów, ludzi do siebie, słuchamy, gadamy i na często przypominam, że posiadanie „gorących” baniek/211 ma także mnóstwo „niedogodności”. Jestem wdzięczny, że posiadam chłodzenie podłogowe. Bez tego już dawno zapodałbym pytanie …”jaki tranzystor kl D o brzmieniu lampowym” lub inne tego typu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 21 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2022 U mnie tam lampa gra i jest oki, pokój od północy stare budownictwo i daje radę 11 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 21 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2022 9 minut temu, AudioTube napisał: Jestem wdzięczny, że posiadam chłodzenie podłogowe. Ziemianka ? Bo jak nie , to się zgłosi ....... jakaś równość musi być / nie dotyczy działaczy pis/ 211 nie odpalam , aż tak odważny nie jestem. Może spotkamy się we wrześniu , tak planuje wizytę w Twoim mieście. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 21 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2022 @Wing0 czyżby standy z włoskiej stali? 🏆 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 21 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2022 Trzeba @audiowit pytać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 21 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2022 Tym samym potwierdziłeś 😁 (ach ta moja doskonała pamięć 😉). Gratulacje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 25 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2022 Widzę, że szybko działasz, Yaqin już w domu. Ciekawe na jak długo 😀. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 25 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2022 yaqin ms-90b ? Chyba cena skoczyła o 50% w rok ? Magia na kt88 ? prawdziwej magii nie słyszałeś Pamiętam jak rozważałem lampę i mc100 mi się marzyło Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 25 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2022 No z KT lamp nie ma jakiejś magii ełckiej ale jest moc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 25 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2022 Lampa udająca tranzystor. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 25 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2022 2 godziny temu, Kubakk napisał: Pamiętam jak rozważałem lampę i mc100 mi się marzyło Ano mc100b jak na cene gra swietnie. Znajomy ma go, co prawda wydał jeszcze parę k na lampy, ale robi to robotę 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 25 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2022 Bardzo fajnie w ciemnościach wygląda. Zostanie na dłużej! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 26 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2022 14 godzin temu, J4Z napisał: czyli zamuły? Oj pojęcia się zielonego o lampach nie ma, ale kozactwo pełna buźką. To wiele wyjaśnia :). 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts